Dwars door Oost: gemeenteraadsverkiezingen in aantocht

Dwars door Oost: gemeenteraadsverkiezingen in aantocht

Foto: Flickr

Deze donderdag organiseert de talkshow Dwars door Oost een speciale editie gericht op de gemeenteraadsverkiezingen. Verschillende lijsttrekkers van de grote partijen uit de huidige gemeenteraad zijn uitgenodigd om in gesprek te gaan over spelende problemen. Onderwerpen die aan bod komen zijn de openbare orde en de wooncrisis.  

Organisator van de talkshow ‘Dwars door Oost in de jungle’ en eindredacteur van de Dwars krant, Arie van Tol, geeft een beschrijving van het programma. Vanwege de aankomende gemeenteraadsverkiezingen zijn voor deze aflevering verschillende politici uitgenodigd van de grote partijen uit Amsterdam. Ook komen er twee gasten, planoloog Zef Hemel en Melissa Koutouzis, die de gekozen onderwerpen inleiden: de openbare orde, en de wooncrisis. Dit is de kans voor de politici om te laten zien wat hun partij voor inbreng te bieden heeft bij deze spelende problemen. De lijsttrekkers die zijn uitgenodigd zijn Rutger Groot Wassink (lijsttrekker van GroenLinks), Danielle de Jager (nr. 2 van D66), Stijn Nijssen (VVD) en Sofyan Mbarki (nr. 2 van PvdA).  

Betrokkenheid van de burgers 

Zef Hemel, planoloog en auteur van het boek ‘Er was eens een stad’, leidt het onderwerp in over de ruimtelijke ordening. “Het moet anders.”, geeft Zef aan. Hij vertelt dat de bewoners van Amsterdam door de jaren heen een enorme verandering hebben doorgemaakt. Het verschil tussen rijk en arm is toegenomen, er is meer diversiteit en de burgers zijn mondiger geworden. Ondertussen lijkt de gemeente helemaal niet te zijn veranderd, en fungeert het nog steeds dezelfde klassieke aanpak. ‘Het is niet sexy’, vindt Hemel. 

Volgens de planoloog moet het fundamenteel anders, en moet de gemeente een andere werkwijze beproeven om de stad verder te laten ontwikkelen. Door goed te luisteren naar de bewoners van de stad, langzame beslissingen te maken en enkel te ondersteunen wat de burgers graag willen, zou het ervoor zorgen dat er een andere sfeer in samenspel ontstaat. Volgens Zef moet de gemeente enkel dienen als steunpilaar. Het is een democratische werkwijze waarin de burgers zelf in kracht worden gezet. Zijn vraag aan de politici is dan ook of dit mogelijk is.  

“Ik zie de verlokking wel”, zegt Rutger Groot Wassink van GroenLinks, maar geeft daarbij ook aan dat het veel zou vergen van de burgers en daarbij dus ook de consumenten. Ondanks dat hij het best zou willen ziet Wassink dit niet als een verstandige oplossing. Ook vertelt hij dat de tactiek van Zef al is geprobeerd. Stijn Nijssen van de VVD zegt dat er voorbeelden zijn waarin dit werkt, maar ook voorbeelden waarbij dit niet werkt. Volgens de lijsttrekker van GroenLinks is het huidige beleid niet perfect, maar is er wel meer participatie dan ooit. De vraag is dan ook, hoe kun je ontvankelijker zijn voor signalen van de samenleving? Rutger geeft aan dat er een verantwoordelijkheid is voor spelende problemen, waaronder het klimaatprobleem.  

Danielle de Jager van D66, stemt daarbij in. “De klimaatcrisis laat zeker niet op zich wachten.” Zij ziet in dat er urgentie is voor bepaalde conflicten en dat daarbij juist een rol moet worden gepakt. Sofyan Mbarki, van de PvdA, ziet wel iets in het plan. Er is wantrouwen ontstaan uit de samenleving en die wordt gevoeld. Maar ook hij geeft aan dat het een ingewikkeld dilemma blijft. 

De komst van zeventien nieuwe windmolens en het Eenhoorngebied dat is uitgekozen als mogelijke locatie voor een erotisch centrum, heeft onrust gezaaid tussen de bewoners. De burgers voelen zich niet gehoord, en zijn volgens hen ook niet voldoende ingelicht door de gemeente. Wel luidt dan de vraag hoe het anders zou moeten. Als de bewoners namelijk eerder ingelicht zouden worden, zou dat niet juist nog meer onrust creëren?  

Nog steeds geen oplossing 

In het tweede deel van de talkshow leidt Melissa Koutouziz, medeorganisator van het woonprotest, het woningprobleem in. “De middenklasse verdwijnt uit de stad.” vertelt ze. Melissa geeft aan dat 50% van de burgers in Amsterdam níet stemt en vraagt zich dan ook af wat er gebeurt met de andere helft die niet vertegenwoordigd wordt. Zij vindt dat het de verantwoordelijkheid is van de gemeente om op te komen voor de hele bevolking. Het draagvlak is dus beperkt. Het publieksbelang is het allerbelangrijkste, maar toch lijkt het vertrouwen te zijn verloren. Verschillende manifesten voelen zich niet gehoord en worden in sommige gevallen zelfs verdrongen. Haar vraag aan de politici is dan ook: “Hoe krijgt die stem ook een plek?”  

Deze vraag lijkt discussie op te roepen tussen de politici en de standpunten van de verschillende partijen lijken met elkaar te botsen. Danielle de Jager (D66), geeft aan dat de coalitieonderhandelingen zich achter gesloten deuren bevinden, maar alles in openbaarheid gooien is ook niet de oplossing. Dat schaadt namelijk het vertrouwen onderling. Wel is het belangrijk dat arrogantie van macht voorkomen wordt. ”Er moet meer gevochten worden voor het middensegment in de stad.”  

Sofyan Mbarki (PvdA) geeft aan dat het best ingewikkeld is wanneer onderhandelingslogica in strijd gaat met de opgaves in de stad. Ook vraagt hij zich af of het probleem weg is wanneer het voor de middenklasse is opgelost. De vraag is dan ook: Hoe trek je de coalitieplannen breder? “Bouwen, bouwen, bouwen lost het niet op.” zegt Rutger Groot Wassink (GroenLinks). Volgens hem is de essentiële vraag de betaalbaarheid. Rutger vertelt dat de dakloosheid in de afgelopen tien jaar is verdubbeld. Kies je dus voor betaalbaar of duur? 

Stijn Nijssen (VVD) legt vooral de focus op koopwoningen. Hij vertelt dat de behoefte voor mensen om een koopwoning te bemachtigen groeit, volgens hem geeft dat profijt in de toekomst. Melissa geeft hierop de tegenspraak: “Ik wil überhaupt ergens kunnen wonen.” Ze geeft aan dat ze geen behoefte heeft aan een koopwoning, en dat ze in eerste instantie normale huur wil. 

Over de auteur

Vivian Luik

Student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht 21 jaar Amsterdam

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.