De gemeenteraadsverkiezingen zijn er, wat zeggen de Oostelijke stemmen in Amsterdam?

De gemeenteraadsverkiezingen zijn er, wat zeggen de Oostelijke stemmen in Amsterdam?

Op 14, 15 en 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen in het hele land. Ook in Amsterdam-Oost mag er weer gestemd worden voor een nieuwe gemeenteraad. Bij kinderboerderij De Werf is er één van de meerdere stemlokalen in Amsterdam-Oost, waar mensen ook gelijk even wat lekkers kunnen kopen en naar de dieren kunnen kijken.  

De gemeente verdeling 

Wanneer de Nederlandse democratie zich weer voorbereid op een verkiezing. Hangen de straten weer vol met partijposters en slogans om de kiezer over te halen. Ook de overheid zelf moedigt aan om te gaan stemmen. De opkomstpercentages van de laatste gemeenteraadsverkiezingen zijn erg laag en worden gezien als een probleem voor een goedwerkende democratie. Daarom doen gemeentes en overheidsinstellingen er alles aan om meer mensen aan het stemmen te krijgen.  

Over de laatste jaren krijgen plaatselijke partijen meer aanzien, en waarbij de landelijke verkiezing zich bevindt in een slagveld van “meningen” en “feiten”. Krijgen de plaatselijke partijen nu echt de kans om zich te verbinden met hun gemeenschap. In 2018 was het stempercentage voor de plaatselijke partijen 28,65%, waardoor het weer gestegen was vergeleken met de verkiezingen van 2014. 

In Amsterdam, wat ook wel als veel andere grote steden in het land wordt gezien als een links bolwerk. Kijken mensen weer met volle spanning naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. In Amsterdam zijn er al jarenlang geen plaatselijke partijen meer aan de macht geweest, en is de groep van landelijke partijen hier de baas. In 2018 won GroenLinks de verkiezingen in Amsterdam, maar na een turbulente 4 jaar is er een grote kans dat andere landelijke partijen de macht zullen pakken.  

Stemmen in Amsterdam-Oost 

In Amsterdam-Oost staat kinderboerderij De Werf als één van de vele stemlokalen weer open voor bezoekers en stemmers, terwijl papa en mama gaan stemmen kunnen de kinderen een ijsje kopen en naar de dieren kijken. Met de varkens en lama’s op de achtergrond staan mensen in de rij om hun stem te verzegelen. Met een grauwe lucht, maar milde temperatuur is het geen probleem om even buiten te wachten. Ieder persoon in de rij heeft zijn eigen overtuiging, zijn eigen partij en iedere bewoner heeft ook zijn eigen kijk op de toekomst van de stad.  

Sebastiaan Mertens, een student uit België mag voor het eerste stemmen in Nederland sinds hij hier is komen wonen. Hij twijfelt nog wel over wat hij gaat stemmen zeker door dat hij nog zo’n korte tijd in Amsterdam woont. “Ik weet eigenlijk nog niet precies wat ik wil gaan stemmen, maar ik stem meestal wel wat groener.” Sebastiaan houdt wel vast aan zijn groene visie. “Ik stemde zelf in België ook al groen dus ik wil graag wel dezelfde richting in.” De verkiezingen zijn zeker voor jongeren van belang voor de toekomst van Amsterdam en in de Amsterdamse sfeer van links en groen, past ook dus dat groene plaatje er perfect in. 

Mees Vegter, “Ik heb toch zitten twijfelen om te gaan stemmen” De meeste twijfel kwam vanuit het punt dat het toch wel moeilijk is om een verbinding te vinden tussen haar opinies, keuzes en de doelen van de partijen in Amsterdam. Doordat veel mensen twijfelen is er een grote hoeveelheid stemmers die gebruik maakt van de stemwijzer om makkelijker een keuze te kunnen maken die bij hun past. “Ja, ik heb wel even de stemwijzer gebruikt om te kijken waarop ik uitkwam, dat helpt altijd wel.”  

Veel mensen in Amsterdam hebben moeite met het kiezen van een partij in het huidige politieke klimaat. Dit is veel terug te zien in de antwoorden die gegeven worden door de stemmers. Mensen blijven vaak hangen op hun landelijke keuze of kwamen er niet echt uit wat ze nou moesten stemmen. Het is dus ook vaak de interesse in politiek die zich niet laat zien bij mensen.  

Over de auteur

Julian van Kampen

Eerste jaars student, hogeschool Utrecht

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.