De nieuwe studiebeurs, een druppel in de oceaan van schulden en financiële stress

De nieuwe studiebeurs, een druppel in de oceaan van schulden en financiële stress

Op woensdag 23 maart lekte Haagse bronnen van het AD de mogelijke studiebeurs bedragen. Met de bedragen tussen de 91 euro en 255 euro zijn de eerste reacties niet bepaald positief. Studenten in Amsterdam-Oost van de HVA vallen natuurlijk ook onder de groep die kans maakt op de studiebeurs en of die er nou zo enthousiast zijn is nog maar de vraag. 

De pechgeneratie, zo worden de studenten ook wel genoemd, die studeren tussen 2015-2022. Deze generatie kreeg een golf aan nieuwe regels in de financiering van het onderwijs over zich heen, waaronder het verval van de studiebeurs. Hierdoor ontstond het leenstelsel wat tot op de dag van vandaag bij de meeste studenten een bittere smaak in de mond achterlaat en een rood banksaldo.  

De oude financiering 

De oude studiebeurs bedroeg 286 euro voor uitwonende en 102 euro voor thuiswonende. Dat zou betekenen dat het verschil met de nieuwe studiebeurs niet eens zo groot is, maar toch zijn veel studenten ontevreden met het bedrag. Dit komt door dat de gemiddelde kosten van de studenten in het verleden rond de 953 euro per maand lag en ligt het gemiddelde in het heden rond de 1.100 euro per maand. Dit betekent dus dat met een harde stijging van de kosten de studiebeurs bedragen toch lager zijn dan in 2015. Met een voorspelling van nog meer prijsstijgingen en misschien zelfs permanente prijsstijgingen, lijkt het er dus op dat het een zakcentje wordt voor studenten in plaats van een studiesteun. In Amsterdam waar de prijzen gemiddeld nog veel hoger liggen, blijft het dus voor studenten nog steeds bij lenen bij ome DUO of financieel verzuipen.  

HVA studenten 

Op de HVA in Amsterdam-Oost naast het Amstelstation hangen er dus ook vraagtekens in de lucht over de komende studiebeurs. De HVA zelf waar ook veel buitenlandse studenten zitten heeft dus ook een diversiteit van studiebeurs en bedragen rond de wereld. Micheal Stanhouse (20) een student uit Aberdeen in Schotland was verbaasd toen hij de bedragen hoorde. “Ik krijg zelf van de Schotse overheid ongeveer 500 pond.” Een studente naast Micheal, Nea Marrison kan niet begrijpen waarom je met zulke hoge kosten zoals nu in Nederland, je zulke lagen bedragen krijgt. “Nee het is absoluut niet genoeg om echt goed mee te kunnen leven in Amsterdam.”  

Ook de Nederlandse studenten zijn niet tevreden, Max Offreins (22) een student Technische bedrijfskunde, kan niet begrijpen dat dit dan de oplossing zou moeten zijn. “We zien toch allemaal dat het te weinig is om van te leven? Maakt niet uit of dat nou in Amsterdam is of in een andere stad.” Daan (20) was het met Max eens, maar gaf wel aan dat hij kon begrijpen dat het nu moeilijk was om een goed bedrag bij elkaar te halen voor de studiebeurs. “Je maakt afwegingen als het gaat om overheidsuitgaven en hier zal wel goed over nagedacht zijn of het op de Nederlandse zuinige manier kan.” Toch zijn er nog wel vragen bij de geïnterviewde studenten over de huidige uitgaven en inkomsten van de Nederlandse overheid. Veel geven aan dat zij soms kijken naar de miljoenennota of nieuws over de Nederlandse staatsschulden en niet geloven dat er echt zoveel verdwijnt naar de ministeries zonder duidelijk effect.  

De prijzen van het dagelijks leven zullen nog wel doorstijgen de komende tijd en met een mogelijke financiële crisis ook nog eens in zicht, lijkt de komende studiebeurs maar een druppel in de oceaan van schulden en financiële stress.  

 

Over de auteur

Julian van Kampen

Eerste jaars student, hogeschool Utrecht

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.