Verkoop stokt na lockdown

Verkoop stokt na lockdown

De lange lockdown door corona viel voor veel mensen en winkels erg zwaar. Iedereen moest binnenblijven en de winkels dienden zich aan bepaalde regels te houden om open te kunnen blijven. Voor veel winkels was niet haalbaar om aan de regels te voldoen, waardoor ze veel omzet misten. Toch waren er ook winkels die juist profiteerden van de situatie. Eén van die winkels is ijzerwarenzaak Liefhebber in Amsterdam-Oost. Zij balen dan ook behoorlijk dat de situatie weer zo goed als normaal is.

Nooit hadden ze gedacht bij ijzerwarenzaak Liefhebber in Amsterdam-Oost zo goed te verkopen als tijdens de lockdown. ‘Ik was ergens stiekem toch wel blij verrast dat onze winkel het zo goed deed tijdens de lockdown, want voor veel andere soorten winkels was het een stuk zwaarder. Bij ons bleven de klanten gewoon komen. Uiteindelijk zijn we ook geen dag dicht geweest’, zo vertelt meneer Jansen, eigenaar van Liefhebber. Veel mensen werden creatief tijdens de lockdown en wilden daarom alles doen wat ze maar konden verzinnen. Daarom begonnen veel mensen met verbouwingen in hun huis die zij zelf konden uitvoeren. ‘Wij kregen elke dag wel klanten in de winkel die ons vroegen hoe ze een mooi bankje konden maken of iets anders wat ze verzonnen hadden. Klanten die zagen, boormachines of hamers wilden kopen omdat ze het leuk vonden om dingen zelf te doen’, aldus Jansen.

Men was bij Liefhebber natuurlijk blij met de onverwachte omzet tijdens de lockdown. En baalden stiekem toen de lockdown werd opgeheven en alles weer openging. De mensen kregen weer de mogelijkheid om buitenshuis activiteiten op te pakken, waardoor er minder tijd thuis werd doorgebracht. De vogelhuisjes en zelfgemaakte bankjes maakten plaats voor op terrasjes gaan zitten en kleine feestjes vieren. ‘Je merkt toch wel dat sinds de lockdown is opgeheven, mensen weer buiten hun huis dingen gaan doen. Dit zien we aan het aantal klanten dat steeds meer een beetje daalt ten opzichte van de lockdown periode. Dat is jammer, juist omdat wij de creatieve ideeën van mensen en het klussen ook wel iets vonden hebben’.

Op dit moment gaat Liefhebber qua klanten en omzet weer langzaam terug naar de periode voor corona en de lockdown. Een periode waarin zij het vooral moesten hebben van kleine aankopen en vooral veel vaste klanten. ‘Ergens hoop ik dat wij als Liefhebber zijnde nog altijd mensen kunnen helpen met hun creatieve ideeën en andere vragen die zij hadden tijdens de corona. Qua omzet gaan wij nu gewoon hartstikke prima en laten we hopen dat het ooit weer zo druk wordt, maar dan vanuit een positieve aanleiding’, aldus Jansen. De huidige situatie in Oekraïne heeft voor Liefhebber tot op heden geen negatieve gevolgen voor wat betreft hogere inkoopprijzen en beperkte beschikbaarheid aan materiaal. Hopelijk blijft dit zo, zodat ze hun klanten gewoon kunnen blijven voorzien van benodigde producten

Tekst: Ruben Tardjopawiro

Video: Subhi Almatroud

Over de auteur

Subhi Almatroud

Ik vind het moeilijk om uit te leggen wie ik ben. Want ik ben een hele- boel tegelijk. Ik ben een vrije geest. Ik ben liefdevol. Ik ben een harde werker. Ik ben een ontdekker. Ik ben een muziekliefhebber. Ik ben sociaal. Maar stiekem ook heel graag alleen. Ik ben brutaal én verlegen. Ik ben een buitenmens. Maar trek me ook graag terug om rustig een boek te lezen. Ik ben een heleboel. Maar bovenal, ben ik journalist.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.