Mentale gezondheid tijdens de heilige maand ramadan

Mentale gezondheid tijdens de heilige maand ramadan

Foto: Unsplash

In deze heilige maand, de ramadan, speelt innerlijke rust en zingeving een belangrijke rol. Oumaima Echjijem is medeoprichter van het programma ‘mentalfitwithoum’ van Dock Amsterdam Nieuw-West. Deze maand is er elke vrijdag een programma georganiseerd waarmee je aan de slag kan gaan met je mentale gezondheid.  

 Wie ben je? 

“Mijn naam is Oumaima Echijiem en ik ben eenentwintig jaar. Ik ben kickbokstrainer en doe nu een opleiding social work. Daarna wil ik de kant van bewegingsagogie op gaan, daarom ben ik ook bezig met dit nieuwe project “mentalfitwithoum”. Dit is het eerste project wat ik ben gaan draaien, en is dit dus ook de eerste stap in mijn carrière. Ook heb ik hierdoor geleerd om rust te creëren in mijn eigen lichaam.” 

 Wat is ‘mentalfitwithoum’? 

“Het is een sportproject, maar doordat we in verband met ramadan niet eten en drinken, hebben we het met minder beweging gedaan. De ramadan draait om rust in jezelf vinden. Dus heel veel mediteren en yoga of stretchbewegingen, de rust vinden in je eigen lichaam. Het gaat om het bewust worden naar waar jij je innerlijke rust kan vinden en wat je daarvoor nodig hebt. Ook bespreken we verschillende onderwerpen waarbij je rust kan vinden in jezelf. Ik heb zelf ADD en vind het zelf ook heel moeilijk om te mediteren. Dan vind ik het bijvoorbeeld lastig om mijn ogen te sluiten op een plek waar ik mij niet veilig voel.” 

 Hoe heb je dit opgericht? 

“We wouden al langer een sportproject beginnen, maar dat moesten we eerst aanvragen bij de gemeente en dock, allemaal dat soort dingen. Uiteindelijk is het goedgekeurd vanuit de gemeente en vonden zij het een heel goed plan. Al helemaal omdat we het zijn begonnen in de ramadan. Ik was eigenlijk al langer van plan om dit te gaan doen, maar het kwam er niet van door angst uit mijzelf. Zeker omdat dit ook mijn eerste project is.” 

 Waarom is het zo belangrijk om dit te doen? 

“Wanneer jij in je leven obstakels tegenkomt is het belangrijk om te weten waar jij je rust vandaan kan halen. Mensen begrijpen niet waar ze hun rust vandaan kunnen halen. Onbewust zijn ze bezig met het creëren van rust. Bij mij lag het echt aan het sporten en ik besefte mij dat wanneer ik aan het sporten was ik me veel rustiger voelde, ondanks dat ik een gewelddadige sport beoefen. Na de ramadan beginnen we met het sportproject zelf, en gaan we ook echt sporten.” 

 Waarom wordt dit juist gedaan tijdens deze heilige maand, de ramadan? 

“Met de ramadan komt ook de intentie om je hart te zuiveren. Het mooie ervan is dat tijdens deze maand iedereen ook wíl veranderen en zich wil inzetten om de juiste persoon te zijn in het leven. Met deze activiteit kan je het positieve uit jezelf halen, daarom heb ik ook bewust ervoor gekozen om in deze maand te beginnen.” 

 Wat merk je op tijdens de activiteiten? 

“Ik merk dat deelnemers tijdens de activiteiten zich een beetje ongemakkelijk voelen en een beetje lacherig worden wanneer ze het moeilijk vinden een stretchbeweging te doen die ze niet kunnen. ‘Wat is dit voor rare beweging, wat is dit voor raar standje’, hoor ik dan. Soms vinden de deelnemers het ongemakkelijk en dan is het lachen en gieren, maar dan herinner ik me dat ik zelf ook zo ben geweest. Ik laat het gewoon en geef het niet te veel aandacht, ik ga gewoon verder en dan hoor ik toch op het eind nog: ‘Hey Oumaima dat was echt lekker man, ik viel gewoon bijna in slaap tijdens die stretch.’ En toen dacht ik wel van dit is echt geslaagd.” 

Over de auteur

Vivian Luik

Student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht 21 jaar Amsterdam

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *