Bredewegfestival keert terug met een knaller

Bredewegfestival keert terug met een knaller

Foto: Vivian Zimova

Na twee jaar stil te hebben gestaan, konden we dit jaar weer genieten van het Bredewegfestival. Het festival vond plaats op 26 april en op Koningsdag 27 april aan de Bredeweg in Amsterdam Oost. Voorzitter van het festival Annelies Buurman vertelt over het verloop ervan en hoe het is ontstaan.  

Het Bredewegfestival 2022 is dit jaar in een kleiner jasje gestopt, dit komt doordat er bij het regelen van vergunningen voor het festival in november, rekening moest worden gehouden met de coronamaatregelen. Alsnog hield dat de bewoners van de Bredeweg niet tegen om er een groot feest van te maken. “Het is veel drukker dan andere jaren en mensen zijn duidelijk ook echt blij en opgelucht, dus dat is mooi. Het kan weer!” vertelt Annelies Buurman, voorzitter van het festival opgetogen.  

Op dinsdag konden bezoekers het Koningsmaal bijwonen en genieten van straatopera. En op de woensdag, Koningsdag zelf, kleurde het festival oranje en werd er uitgebreid feestgevierd. “Er zijn heel veel mensen die opera op straat leuk vinden. Vandaag is er een podium en verderop staat de dj, dan is er nog een draaimolentje voor kinderen en een plekje waar ze mooi kunnen worden geschminkt. Ook meerdere bewoners die bijvoorbeeld viool of fluit kunnen spelen treden op. Maar het festival is niet alleen voor mensen van de Bredeweg, het is gewoon toevallig dat zij hier wonen. Het festival is bedoeld voor Amsterdammers en wie maar wil. zegt mevrouw Buurman over het festival. Natuurlijk stonden er ook talloze mensen hun spullen te verkopen, die ze de afgelopen twee jaar hebben kunnen opzamelen. Op het terrein stonden foodtrucks verspreidt en er was een bar aanwezig voor de nodige versnaperingen. Ondertussen werd er luidkeels meegezongen en gedanst bij het muziekpodium. 

“Het festival is ooit ontstaan 45 jaar geleden. Je hebt hier zo’n groene strook” Annelies wijst achter zich naar een stuk groen waar meerdere bomen staan. “Je ziet het nu niet zo goed door de drukte, maar de gemeente wilde daar toen parkeerplaatsen van maken. De buurtbewoners hebben dat tegengehouden, die zeiden: ‘Wij willen hier geen parkeerplaatsen, wij willen hier gewoon groen en bomen.’ Dat is ze gelukt en om dat te vieren hebben ze hier toen een feestje gevierd, en dat is in 45 jaar uitgegroeid tot dit festival. Waarom het op Koningsdag wordt gedaan is omdat je toen, al die jaren geleden op Koninginnedag kon doen op straat wat je wilde. Nu zijn we inmiddels een officieel festival en zijn we gebonden aan regels, vergunningen, en allerlei voorwaardes. Je moet een EHBO hebben, je moet toiletten hebben, beveiliging en noem het maar op. Maar toen was dat nog niet zo en was het eigenlijk gewoon een relaxte dag.” 

Het Bredewegfestival heeft een bestuur wat bestaat uit buurtbewoners. Daaronder zijn er commissies die verschillende dingen regelen om het festival mogelijk te kunnen maken. Het zijn allemaal vrijwilligers en het festival is opzoek naar nieuwe bestuursleden. Annelies Buurman is in haar laatste jaar als voorzitter van het Bredewegfestival, na het 27 jaar te hebben gedaan. “Ik vond het wel genoeg zo” vertelt Annelies lachend. “Het is niet alleen dat ik het zelf genoeg vindt, ik denk eigenlijk dat het festival klaar is voor nieuwe ideeën van jonge energieke mensen, nieuwe ideeën heb ik niet meer. Na de coronaperiode is het ook leuk, als er weer een nieuwe generatie het festival oppakt voor een frisse start. We zijn in ieder geval blij en trots dat het er nog is en dat we het overleefd hebben.” 

Over de auteur

Vivian Luik

Student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht 21 jaar Amsterdam

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.