De gevaren en risico’s van crypto

De gevaren en risico’s van crypto

Crypto’s worden steeds populairder in Nederland. Steeds meer mensen raken verzeild in het kopen van digitale munten die per dag kunnen veranderen in waarde. Veel mensen maken winst en sommigen kunnen er zelfs van leven. Maar crypto kent ook zijn gevaren. Zo heb je onder andere zogenaamde hypecoins zoals Xpose of Luna. Er zijn mensen die daar veel geld aan hebben verdiend, hun succesverhalen hoor je meestal ook. Maar de verhalen over mensen die veel geld hebben verloren hoor je minder vaak. Omar Ennali en Kiet Scholten, inwoners van Amsterdam-Oost, vertellen daarom hun verhaal over crypto.

Cryptomunten bestaan al een hele tijd maar er zijn maar weinig mensen die ervan af wisten of er aandacht aan besteedden. Pas een aantal jaar geleden kwamen steeds meer mensen in aanraking met crypto. Veel mensen begonnen met de bekendste munt Bitcoin en hebben vanuit daar een digitale portefeuille ontwikkeld. Door de jaren heen zijn er ook steeds meer munten bijgekomen. ‘Elke munt is ontwikkeld om als betaalmiddel te gebruiken in bepaalde sectoren. Zo zijn bijvoorbeeld sommige munten als Bitcoin ontwikkeld om controle over je geld te hebben zonder dat er een derde partij bij betrokken is, zoals bijvoorbeeld de overheid of een bank. Maar er zijn ook munten met een specifiek doel, zoals bijvoorbeeld Vechain; een munt die ontwikkeld is om een beter track&trace systeem te ontwikkelen voor producten van grote bedrijven, als BMW en H&M’, zo vertelt Omar Ennali.  Dot soort munten zijn dus over het algemeen ontwikkeld voor goede doeleinden, maar dat is lang niet bij alle munten het geval.

Door de toenemende interesse in crypto zijn er steeds meer munten bijgekomen. Vooral in de onzekere coronatijd gingen meer mensen op zoek naar mogelijkheden om hun vermogen ergens anders veilig te stellen in plaats van alleen bij de bank. Door deze enorme stijging kwamen er ook nieuwe munten in de digitale wereld, waaronder de gevreesde ‘hypecoins’. ‘Hypecoins zijn eigenlijk munten die met opzet ontwikkeld zijn om een kleine groep heel veel winst te laten maken en een hele grote groep juist heel veel verlies. Voorbeelden hiervan zijn munten als Xpose of Luna. Bij deze munten zorgen de makers dat een klein groepje een hele grote hoeveelheid heeft gekocht. Vervolgens wordt er een hype gecreëerd rondom deze munten waardoor de koers enorm de lucht inschiet. Omdat die kleine groep van bezitters feitelijk de koersverloop bepalen, kunnen ze de munten verkopen met grote winst door het koersverschil. De massale verkoop zorgt er dan weer voor dat de koers enorm keldert doordat waardoor veel mensen enorm veel verlies lijden omdat ze de munt op een hoge koers hebben gekocht.’, zo vertelt Kiet Scholten. Kiet is een van de mensen die geleend studiegeld in de munt Luna had gestoken. ‘Ik had een tip gekregen dat de koers van Luna snel de lucht in zou schieten, dus ik had snel tweeduizend euro in de munt gestoken. Op een gegeven moment is de koers inderdaad gaan stijgen en schoot mijn winst naar de tientallen duizenden euro’s. Maar wat ik niet wist was dat een dag later alles opeens weer gezakt was tot onder het bedrag waarvoor ik het aangeschaft had. Dus zo had ik even heel veel geld verdiend, maar ben ik uiteindelijk eruit gestapt met tweeduizend euro verlies’, aldus Scholten.

Doordat makers en bekende mensen, zoals Elon Musk, een grote invloed hebben op de koersen van crypto’s, kunnen deze onverwacht fluctueren, met enorme gevolgen. Zo heeft een twitterbericht van Elon Musk, waarin hij melding maakte dat hij uit Bitcoin stapt, voor grote paniek gezorgd in de cryptomarkt, waardoor de koers zodanig kelderde dat veel mensen grote verliezen hebben geleden. Ook Omar Ennali heeft wel eens te maken gehad met verlies maar echte gelukkig niet met grote bedragen. ‘Ik zorg altijd dat ik met geld investeer dat ik niet nodig heb. Ook verdiep ik mij eerst in een munt voordat ik er een koop. Dit probeer ik ook veel mensen bij mij in het buurthuis in Amsterdam-Oost mee te geven. Veel jongeren willen vooral snel winst en geld pakken, terwijl dat niet realistisch is, en voor ze het weten is al hun spaargeld weg’. De cryptowereld blijft daarom een interessante en nieuwe wereld, maar er blijven ook zeker risico’s en gevaren aan verbonden.

Over de auteur

Ruben Tardjopawiro

Mijn naam is Ruben Tardjopawiro 19 jaar oud en ik ben student aan de school voor journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Ik heb gekozen voor de opleiding journalistiek omdat ik erg geïnteresseerd ben in het nieuws en dan vooral op het gebied van sport.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.