Amsterdam Roots Festival viert veertigjarig bestaan

Amsterdam Roots Festival viert veertigjarig bestaan

Foto: Vivian Zimova

Vanaf 28 juni tot en met drie juli is het Amsterdam Roots Festival weer terug in Amsterdam. Op verschillende locaties, waaronder het Oosterpark, krijgen artiesten het podium om hun ‘roots’ te laten zien aan het publiek. Dit jaar viert het festival alweer het 40-jarige bestaan, met als thema: transformatie. 

De missie van het festival is om mensen met elkaar te verbinden door middel van hun culturele erfgoed. De ‘roots’ van een persoon leren kennen en jezelf verrijken met een cultuur waar je eerder nog niet veel van af wist, is in deze tijd van polarisatie van essentieel belang. In het Oosterpark is er daarom ook altijd gratis toegang, om het zo toegankelijk te maken voor iedereen die maar wil. Alle leeftijden, alle sociale achtergronden en alle culturele achtergronden komen hier allemaal samen. “Ik hoor van heel veel mensen op zo’n dag dat er dan een magische sfeer is.”, zegt Danka Dodewaard directrice van het Roots Festival. Ook wil het festival nieuw talent introduceren aan een podium. Zo willen ze de achterstand die artiesten hebben opgelopen in de coronaperiode de kans geven weer op te kunnen treden. 

Dit jaar is het 40-jarige bestaan van het festival, maar hoe zijn we hier eigenlijk gekomen? De eerste editie van het Amsterdam Roots Festival vond plaats in 1983, in de Melkweg. Dit ging toen onder de naam ‘Africa Roots Festival’, bekende artiesten uit Afrika kwamen hier hun faam opzoeken in Europa. In 1987 breidde het festival zich uit tot een meer werelds festival, alle culturen verwelkomend. Dit noemden ze het ‘World Roots Festival’.  Zo groeide het festival uit tot een groots cultureel feest en breidde het uit op meerdere locaties rondom Amsterdam. In de jaren daarna is het festival blijven uitbreiden naar verschillende locaties en in samenwerking met andere partners heeft het zich uiteindelijk de naam gegeven die we nu kennen, het Amsterdam Roots Festival. Na 2017 veranderde het concept van het festival, waar het eerst alleen draaide om de muziek, werden er nu ook andere kunstvormen geïntroduceerd zoals dans, theater of spoken word. Het jaarlijkse festival wordt altijd groots afgesloten met het Roots Open Air in het hart van het festival: het Oosterpark. 

De coronaperiode heeft grote impact gehad op het festival. Zo heeft de directie in 2020 een online editie ervan moeten maken. Het jaar erop hadden ze meer geluk en konden ze het festival laten doorgaan. Maar ook dit ging niet zonder slag of stoot, dit was een heel gedoe met regelen om de coronaregels in acht te houden en ook omdat er veel minder publiek kwam opdagen. Dit kwam uiteraard door de pandemie maar ook omdat mensen geen zin hadden om een coronatoegangsbewijs te regelen voor een eendaags festival. “De wereld staat in vuur en vlam, er is een roep voor verandering op heel veel vlakken. Of het nou gaat om black lives matter, de woningnood of de verdeling van de materie op de wereld. De ongelijkheid is niet nieuw, maar het is wel door corona vergroot. De roep is dat het anders moet, het moet afgelopen zijn met ongewenste intimiteiten of discriminatie.” zegt Danka. Ze vertelt dat er heel veel goede initiatieven waren in de coronaperiode om dingen anders te doen. Maar nu dat iedereen weer in de trein is gestapt van het normale leven en daardoor opgeslokt wordt, zijn deze initiatieven verwaterd. Daar willen zij bewustzijn voor brengen. Danka stelt de vraag: “Hoe kunnen wij bijdragen om die wereld toch een klein beetje aan te sturen in de kant waarin het wel wat beter verdeeld is en waar we beter met elkaar en de aarde omgaan?” Dit is ook de aanleiding van het thema van het festival, transformatie.  

Over de auteur

Vivian Luik

Student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht 21 jaar Amsterdam

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *