STOO, een collectief voor en door creatievelingen

STOO, een collectief voor en door creatievelingen

Kai Lieuw-Kie-Song is een twintigjarige communicatie student aan de HvA. Hij is opgegroeid in Amsterdam en woont hier ook nog steeds. Ook is hij onderdeel van het collectief STOO, een platform dat de opkomst en de daar bijbehorende ‘struggles’ van beginnende creatievelingen zo goed als mogelijk probeert te laten verlopen. Kai begon met meer structuur aan het collectief te geven en meer bezig te zijn met het zakelijke gedeelte maar nu is hij zelf ook meer bezig met de creatieve kant van dit collectief. STOO komt van het omgekeerde oost, omdat de meeste jongens die onderdeel zijn van STOO uit Amsterdam-Oost komen.

Wat is STOO precies?

‘STOO is platform/collectief voor creatieve jongeren. Wij helpen mensen die aan een creatieve uiting doen zoals bijvoorbeeld muziek, films maken, kunst maken en hier ook iets mee willen doen maar niet weten hoe ze dit moeten doen. Wij begeleiden hen dan in dit proces, stel bijvoorbeeld je bent een artiest en je maakt muziek maar je hebt geen geld voor dingen als promotie en een clip schieten dan kan je naar ons komen. Als wij jou dan tof vinden helpen we jou met een netwerk op te bouwen en te begeleiden in dit proces.’

Hoe ben jij terecht gekomen bij STOO?

Ongeveer een anderhalf jaar geleden via een vriend van mij, Damiaan, hij is nu wat meer naar achter getreden binnen STOO. Ik raakte goed bevriend met hem en toen is het balletje eigenlijk gaan rollen. Het liep ook een beetje vast bij STOO doordat het bedrijf wat structuur miste. Doordat mijn studie best goed aansloot op wat er ontbrak bij STOO ben ik toen bijgesprongen. Het begon bij meer structuur in STOO brengen en meer bezig te zijn met het zakelijke aspect maar nu doe ik eigenlijk van alles. Ik bedenk bijvoorbeeld concepten of als ik een artiest vind die ik hard vind dan haal ik die binnen, echt een beetje van alles.’

Wat merkten jullie dat er ontbrak in deze scene dat ervoor heeft gezorgd dat STOO is ontstaan?

‘Dat is eigenlijk wel een leuk verhaal. Het begon bij een jongen Yvar, met hem doe ik nu nog steeds STOO. Hij wou heel graag rapper worden, hij had een microfoon gekocht en een liedje opgenomen in ze kamer. Maar toen hij het liedje wou uitbrengen had hij geen idee hoe hij dat moest doen. Hij wist niet hoe hij het op Spotifye moest zetten en hij kende niemand om een clip mee te schieten. Hierdoor kwam het besef dat beginnende creatievelingen vaak begeleiding missen om hun werk aan de man te brengen.’

Op jullie site vertellen jullie dat jullie beginnende creatievelingen een platform geven omdat het soms kan voelen alsof ze er alleen voor staan. Wat maakt jullie anders in een scene waar originaliteit een belangrijk onderdeel van is.

‘Het grootste verschil tussen ons en laten we zeggen een label of een management is dat wij geen B.V zijn maar meer een stichting. Wij doen het niet uit een winstperspectief en een label of management zal altijd vanuit winstperspectief handelen. Wij begeleiden mensen ongeacht wij er iets uithalen maar meer voor de maatschappelijke functie ervan.

Hebben jullie wel de ambitie om ooit wel geld te willen verdienen met STOO?

We willen wel altijd dichtbij onszelf blijven en creatievelingen altijd kunnen begeleiden bij wat ze doen maar uiteindelijk is het doel wel dat we kunnen leven van STOO. We doen dit ook door ons te vertakken in steeds meer dingen. We hebben bijvoorbeeld ook exposities georganiseerd en ons feest komt er ook aan op 25 juni. Als wij daar kaartjes voor verkopen maken wij daar natuurlijk wel winst op.’ Het doel is ook om niet echt een bedrijf te gaan worden maar uiteindelijk fondsen te gaan werven en zo in een subsidieplan komen. Als we dan in zo’n subsidieplan komen krijgen we geld voor de projecten die we doen.

Jullie zijn ook recent naar Londen gegaan voor een schrijverskamp, waarom naar Londen?

‘We zijn naar Londen gegaan omdat we daar al wat connecties hadden en verder ons netwerk in Londen te vergroten. Het doel was dan ook om langdurige samenwerkingen te creëren met de mensen die we daar zouden ontmoeten en al kenden, dat doel is gelukkiig behaald. De jongens die we daar hebben leren kennen komen ook volgende maand naar ons feest om te chillen en ook om op te treden.

Wat staat er verder nog op de planning voor aankomende tijd?

We gaan met een artiest, Teabag, een vierdelig project uitbrengen en wij zullen daarbij alles onder onze hoede nemen. Ook hebben we ons feest aankomende maand op 25 juni, STOO Project 1., Verder gaan we nog wat losse muzieksessies van een concept dat wij hebben droppen. Het heet Bare knuckle barz en je zou het kunnen vergelijken met 101barz maar bijn ons zijn het wat meer alternatieve artiesten. Dat is het wel een beetje.

 

 

 

 

 

 

Over de auteur

Ilias Eldawoudy

Mijn naam is Ilias Eldawoudy en ik ben een 20-jarige student journalistiek op de Hogeschool Utrecht. De reden waarom ik journalistiek zo interessant vind is dat de onderwerpen zo divers zijn en het over alles kan gaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.