Tuinieren op het dak van de Gaasperdammertunnel

Tuinieren op het dak van de Gaasperdammertunnel

In Amsterdam Zuid-Oost is deze zomer het nieuwe Brasa park opgeleverd. Dit park is aangelegd op de Gaasperdammertunnel die sinds een aantal jaar door het stadsdeel loopt. Bewoners zetten zich in om het park een mooie plek voor de buurt te maken door een moestuin aan te leggen.

Tuinen van Brasa

Nathalie Guicherit is één van de initiatiefnemers voor ‘De Tuinen van Brasa’. Een moestuin die voor alle bewoners van het stadsdeel een plek moet zijn om hun groene vingers los te laten gaan. ‘Ik werk als projectcoördinator  sociale duurzaamheid bij de Groene Hub. Wij houden ons bezig met duurzame ontwikkelingen in de wijk zoals groen onderhoud. Op die manier ben ik betrokken bij het opzetten van de moestuin.’ Volgens Guicherit heeft de tuin vijf verschillende thema’s. Een theethuin, groentetuin, kruidentuin, bloementuin en een agrarische bostuin.

Aanleg na de bouw van de tunnel

Na de bouw van ongeveer tien jaar van de Gaasperdammertunnel kon worden begonnen met het aanleggen van een park. Dit kostte wel een hoop voorbereiding voordat er daadwerkelijk iets met de grond gedaan kon worden volgens Guicherit. ‘De hele bouw, het storten van de grond, en er voor zorgen dat die grond überhaupt leefbaar is heeft er toe geleidt dat we eigenlijk dit jaar pas toe waren aan het aanleggen van de tuin.’ Door jaren van tevoren al bepaalde planten neer te zetten kon de bodem voedingsrijk worden gemaakt, tot grote tevredenheid van de tuiniers.

Waarom Brasa?

Wie niet meteen weet waar ‘Brasa’ voor staat in de naam van het park, kan niet veel worden verweten. Het is namelijk een Surinaams woord voor omhelsing. Hiermee willen de bedenkers van de naam aangeven dat het park een soort verbinding vormt tussen de bewoners van Gaasperdam en Bijlmermeer. Siska, bewoonster van Gaasperdam, legt het uit. ‘Eigenlijk is die hele tunnel waar nu het park op wordt gemaakt dus een brasa tussen de twee wijken, letterlijk en figuurlijk.’ Het bouwen van de moestuin draagt dus bij wijze van spreken bij aan het doel van dit park.  Het park ligt er op dit moment wel nog enigzins verwilderd bij. Er zijn vooral hoge grassen en onkruid te zien en kleine boompjes die niet veel schaduw geven. Wel is het park sinds de zomer van 2022 officieel geopend.

Groene vingers

De moestuin is voor iedereen die geïnteresseerd is toegankelijk. Er staan dan ook geen hekken om heen en je kan op elk gewenst moment even komen kijken. Maar groene vingers hoef je niet persé te hebben. Siska: ‘Ik heb niet zulke groene vingers maar ik doe wel ook aan tuinieren op mijn balkon. Ik heb een cursus gedaan bij Bloei en Groei waar Nathalie (Guicherit) ook werkt.’ In de tuin zijn op elke zondag tussen 11:00 en 15:00 mensen aanwezig de nieuwkomers graag de gang van zaken laten zien.

Contact met de aarde en elkaar

Volgens Siska is het werken in de tuin een vorm van meditatie voor haar. ‘Het is rustgevend. Letterlijk met je handen in de aarde zijn voelt ook heel goed in plaats van scrollen achter je computer of telefoon. Je komt ook in contact met nieuwe mensen en zo leer je weer eens iemand anders kennen.’ Het nieuwe stuk groen is daarnaast goed voor de luchtkwaliteit in de stad en de verkoeling in de zomer. Guicherit vindt door haar achtergrond als sociaal psycholoog echter het mentale winst van al dat groen het belangrijkst. ‘De verbinding met de natuur en de connecties die je kan maken in de tuin, zeker na twee jaar corona, vindt ik wel erg fijn.’

Over de auteur

Joost Verra

Journalist. Nieuwsgierig, kritisch en feitjesverslinder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.