Herdenking Bijlmerramp, 29 jaar na verschrikkelijke vliegtuigcrash

Herdenking Bijlmerramp, 29 jaar na verschrikkelijke vliegtuigcrash

Op 4 oktober 1992 klinken de woorden ” het is gebeurd” van de piloot van het Israëlisch vrachtvliegtuig El Al. Het vliegtuig stort om 18:35 neer boven op de flats Groeneveen en Kruitberg in de Bijlmer. Wat er volgt is een gigantische brand en een gedeelte van de flats stort zelfs in. Uiteindelijk komen er 43 mensen om het leven waaronder kinderen, vele anderen raken gewond. 

Elk jaar op 4 oktober kan iedereen bijeenkomen bij het Groeiende monument om de slachtoffers van de Bijlmerramp te herdenken. Het Groeiende Monument is de boom die stond op de rampplek en zowel de crash als de brand overleefde. Sinds de crash komen mensen elk jaar bijeen om een kaarsje te branden en even stil te staan bij de 43 slachtoffers van de Bijlmerramp.   

“Het verdriet heerst nog elke dag” zo verteld Joric Kerstens, woordvoerder van de locoburgemeester. “Nog elke dag staan er bewoners en familieleden stil bij het Groeiende monument om even een momentje voor zichzelf te nemen en stil te staan bij deze verschrikkelijke gebeurtenis”. Locoburgemeester en wethouder Groot Wassink zal tijdens de herdenking op maandag 4 oktober om 18:00 een toespraak houden. “Locoburgemeester Groot Wassink zal in zijn toespraak in ieder geval stil staan bij de gebeurtenis en ook een bedank woordje uitspreken aan de hulpverleners die na de crash zoveel mogelijk slachtoffers geholpen hebben” aldus Joric Kerstens.

Tijdens de herdenking zullen uit teken van respect geen vliegtuigen over de gedenkplaats vliegen, ondanks dat het een drukke aanvliegroute is. 

De Herdenking is voor iedereen toegankelijk tussen 18:00 en 19:00 uur. Er zal stil worden gestaan bij alle slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners die betrokken waren bij deze verschrikkelijk vliegtuigcrash uit 1992.

Over de auteur

Ruben Tardjopawiro

Mijn naam is Ruben Tardjopawiro 19 jaar oud en ik ben student aan de school voor journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Ik heb gekozen voor de opleiding journalistiek omdat ik erg geïnteresseerd ben in het nieuws en dan vooral op het gebied van sport.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.