Twijfel over erotisch centrum in Eenhoorngebied

Twijfel over erotisch centrum in Eenhoorngebied

Het stadsbestuur van Amsterdam introduceert een nieuw plan om een deel van de ramen op de Wallen te sluiten en deze te verplaatsen naar andere gebieden in de stad. Eén van deze mogelijke gebieden is het Eenhoorngebied, in de raadsvergadering van stadsdeel Watergraafsmeer blijkt hier weinig enthousiasme over te zijn. 

Een schoner centrum

Burgemeester Femke Halsema kondigt aan de welbekende toeristentrekker, ‘The red light district’, te willen opschonen om op die manier meer van de oude pracht en cultuur van de stad naar voren te brengen. Volgens de burgemeester is het van belang om voor minder onrust en drukte te zorgen op de Wallen. Op die manier verwacht ze een publiek te trekken dat zich meer op de schoonheid van de binnenstad richt dan op de vunzigheid ervan. Als vervanging zouden er dan in verschillende wijken in Amsterdam erotische centrums worden geplaatst waarin ook horeca en entertainment worden vermengd. Ook wil ze zorgen voor een betere en veiligere positie onder de sekswerkers. Desondanks blijken de sekswerkers niet erg enthousiast te zijn over Halsema’s voorstel en merendeel lijkt geen oplossing te zien in het plan. Er zijn nog geen definitieve beslissingen gemaakt en het gehele proces zou uiteindelijk tussen de drie tot tien jaar gaan duren. In welke wijken de centrums zouden worden geplaatst is ook nog niet besloten, wel is er al een selectie gemaakt van mogelijke opties waaruit een top drie gekozen gaat worden. In Oost is hiervoor het Eenhoorngebied geselecteerd.

Prostitutie in de woonwijk

In de raadsvergadering van de commissie Oost blijkt er veel frustratie te spelen zowel onder de bewoners als de raadsleden. “We pakken de eenhoorn bij de hoorn.” grapt Pieter de Zwart, D66 stadsdeelcommissielid van gebied Watergraafsmeer. Hij vraagt zich af hoe serieus het initiatief van de burgemeester is en of het plan überhaupt haalbaar is. ”De wegen zijn smal, de verkeerssituatie lijkt me onhandig.” vertelt hij. Verrassend genoeg zijn zowel de stadsdeelcommissie als de bewoners niet ingelicht of betrokken bij het onderzoek. Omdat er nog weinig duidelijk is over de plannen is er geen mogelijkheid om definitieve beslissingen te maken. Ook lijkt iedereen verbaasd te zijn dat het Eenhoorngebied is uitgekozen als eén van de mogelijke locaties, aangezien het een woonwijk is. PvdA lid Cynthia Lionahr Vernie benadrukt het feit dat sekswerkers ondernemers zijn, en dat er ook op andere plekken in Watergraafsmeer sekswerkers actief zijn. Toch vindt ze de locatie in het Eenhoorngebied een beetje gek. “Laten we eerst de feiten bekijken’, kondigt Cynthia aan. “Het is goed om dit eerst met de wijk en de bewoners te bespreken.”

Bewoners in verontrusting 

Bas van Vliet, bewoner uit de buurt, is zeer ontevreden over het plan van Halsema. “Het Eenhoorngebied zou ik als laatst geschikt zien.”, kondigt hij aan. Volgens Bas is het beter om een wijk te kiezen waar al ‘reuring’ speelt en die ook beter bereikbaar is. “Als de Zuidas en Rai niet aantrekkelijk is voor toeristen dan is het Eenhoorngebied dat al helemaal niet.”, vervolgt hij enigszins gefrustreerd. Ook vraagt hij zich af wanneer de burgers bij deze keuze worden betrokken, en of dat nog gaat gebeuren. Portefeuillehouder en PvdA voorzitter Maarten Poorter lijkt afwezig te zijn tijdens de vergadering wat nog meer frustratie oproept bij Bas, en beschuldigt hem vervolgens van ’duikgedrag’. Ook Maria. M, bewoner uit de buurt, vindt dat er een oplossing moet worden gevonden voor de sekswerkers, maar ziet desondanks niet in hoe het erotisch centrum in de woonwijk past. “Het politiebureau staat wel naast de Eenhoorn dus qua veiligheid is het wel goed.” zegt Maria. Maar ook stelt ze de vraag of het dan nog wel een kindvriendelijke wijk blijft. Ze vindt dat er voornamelijk wordt gekeken naar het uitgangspunt van de sekswerkers en niet die van de bewoners uit de buurt. Omdat er nog geen vaste beslissingen genomen kunnen worden is het onderwerp als agendapunt vastgezet voor de volgende raadsvergadering.

Over de auteur

Vivian Luik

Student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht 21 jaar Amsterdam

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.