DE BILT- ‘’Ondanks de regen buiten is het een grote opkomst, dat vind ik mooi om te zien, mensen hebben zich niet tegen laten houden door het slechte weer’’, vertelt de eigenaar van het café BU!TEN, Rob van Meerten, met een lach op zijn gezicht. Voor de tweede keer op rij stelt hij zijn café open als locatie voor de Samen Leuke Doen Markt. 

In het zaaltje achter het café druppelen de eerste mensen, nog doorweekt van de storm en regen, binnen om twee uur. Er staan tafels en er hangen overal briefjes van mensen uit De Bilt die op zoek zijn naar een maatje Er loopt een fotografe rond die, terwijl ze kletst met de bezoekers, de middag vastlegt en bij binnenkomst wordt er vrijwel meteen koffie of thee aangeboden door van Meerten.  

De samen leuke dingen doen markt 
In 2017 is de Samen Leuke Dingen Doen markt opgezet nadat vrijwilligers vroegen of er geen nieuw initiatief kon komen om eenzame mensen te helpen. Het startte groots met verschillende kramen voor verschillende doelgroepen. ‘’We merkten dat mensen elkaar vonden op de markt, ze richtten fiets, wandel- en eetclubjes op. We zagen ze daarna ook niet meer terug op de markt omdat ze elkaar hadden’’, vertelt Wilma van Poelgeest, organisator van de markt. Sinds vorig jaar wordt de markt elke keer op een andere locatie georganiseerd om steeds weer andere mensen te trekken. Deze keer vindt het plaats in het café BU!TEN, gelegen op Hessenweg 174. 

Maatjes door kaartjes
Op de markt wordt gewerkt met een kaartjessysteem. De tafels die verspreid staan door de ruimte zijn verdeeld op categorie. Zo is er een tafel voor mensen die iemand zoeken om een spelletje mee te spelen, een tafel voor de creatievelingen, mensen die houden van koken en mensen die op zoek zijn naar iemand om mee te bewegen. Op de tafels liggen ingevulde formulieren met persoonsgegevens en hetgeen waar diegene naar op zoek is. Zelf kun je ook een formulier invullen en achterlaten als er niets tussen ligt wat je zoekt. Het is dan wachten op een bericht van iemand die met jou een afspraak wil maken om samen wat leuks te gaan doen. Een bezoekster loopt bij binnenkomst enthousiast naar de spelletjestafel om een briefje achter te laten waarop ze schrijft dat ze iemand zoekt om af en toe een spelletje mee te spelen onder het genot van een kopje koffie.

Niet meer eenzaam
De doelgroep is volgens van Poelgeest erg divers maar de meeste mensen die er op af komen voelen zich toch wel erg eenzaam. De meerderheid van de bezoekers vertellen dat zij er voor het eerst zijn met het doel om nieuwe contacten op te doen. Vaak zijn het ook wat oudere mensen die bij binnenkomst al aangeven zich alleen te voelen. Voor de mensen die het moeilijk vinden om contact te leggen zijn er sociaal werkers beschikbaar. Zij kunnen ter plekke helpen of zelfs bij de eerste afspraak zijn om het contact tussen de twee, nog vreemden voor elkaar, soepeler te laten verlopen en de spanning er een beetje van af te halen. ‘’Soms komen er mensen binnen die meer problemen hebben dan eenzaamheid,’’ laat van Poelgeest weten, ‘’wij zullen hen altijd doorsturen naar een meer geschikte partij.’’ 

Toekomstplannen
Na het initiatief om de markt elke keer op een andere plek te laten plaatsvinden is de volgende stap om het nog wat groter te maken. ‘’Aan het einde van het jaar zullen wij met zijn allen gaan evalueren over hoe nu verder maar we willen ons gaan focussen op het aansluiten bij al bestaande organisaties’’, laat van Poelgeest weten. De eerstvolgende Samen Leuke Dingen Doen markt wordt dan ook op 10 oktober in Maartensdijk gehouden. Dit wordt samen gedaan met een ander initiatief, namelijk ‘Aan de Keukentafel’, zo kunnen de bezoekers elkaar daar ontmoeten en na afloop met zijn allen blijven om een lekker hapje te eten. ‘’Als het aan mij ligt houden we volgend jaar weer een Samen Leuke Dingen Doen markt in mijn café,’’ laat eigenaar Rob van Meerten nog trots weten, ‘’hopelijk wordt het net zo’n succes als deze en de vorige keer.’’