Lege sportscholen zorgen voor frustratie

Lege sportscholen zorgen voor frustratie

De sportscholen zijn al elf maanden gesloten of beperkt open. Ook nu het nieuwe jaar is begonnen en mensen staan te springen om aan hun goede voornemens te beginnen. Sportscholen lopen veel inkomsten mis terwijl het de beste tijd van het jaar is, en ze die juist nu zo goed kunnen gebruiken. Hoe is het met de sportscholen in Leidsche Rijn?

Al op de parkeerplaats van Sportcentrum Ouderijn is te merken dat er al een tijdje geen leden zijn geweest. De parkeerplaats is zo goed als leeg, op twee fietsen na, die eruitzien alsof ze instorten wanneer je erop gaat zitten.  Sportcentrum Ouderijn ligt naast een drukke voetbal-, handbal- en korfbalvereniging, maar ook daar is nu weinig leven te bekennen. Het sportcentrum beschikt naast een sportschool ook over squashallen en grote indoor tennisruimtes. Het café met uitzicht op de sporthallen, waarbij je vóór corona altijd terecht kon voor een hapje en drankje na je training, is verlaten. In de ruimte waar normaal de zware gewichten je om de oren vliegen, is het leeg en stil, alleen wat schoonmakers die het stof van de al wekenlang niet gebruikte apparaten vegen.  De kleedkamers zijn gesloten, de zaal waar normaal twintig man zich dansend in het zweet staan te werken, ligt er nu uitgestorven bij.  Op de plek waar de cardio-apparaten zich bevinden is niemand te bekennen.  De loopbanden die steevast bezet waren, staan al  weken stil. Vanaf de loopband kijk je uit op twee grote schermen die nog maar eens even alle corona-regels, die momenteel in de sportschool  gelden, op een rijtje zetten. Enkele apparaten zijn al anderhalve meter uit elkaar gezet om alvast voorbereid te zijn op de leden die hopelijk snel weer kunnen beginnen aan hun goede voornemens.

Maar waarom kunnen we eigenlijk nog niet sporten? Al sinds het begin van de corona-pandemie vindt het kabinet sporten ‘belangrijk’. Toch blijft het kabinet deze sector beperken, wat zorgt voor veel onbegrip bij de sporters en bij sportscholen. De regering zegt dat de mensen die in de sportschool komen geen groot risico lopen om zelf ernstig ziek te worden, maar dat zij wel besmet kunnen raken en het virus door kunnen geven. Daarnaast kunnen sportscholen volgens het kabinet een bron van besmetting zijn omdat er een groot verschil zit tussen de besmettingsrisico’s van het binnen- en buitensporten. Buiten is er voldoende frisse lucht, terwijl je binnen sneller in- en uitademt en de zweetdruppels rondvliegen. Sinds dinsdag elf januari kan er door jongeren tot en met zeventien jaar oud weer gesport worden tot acht uur s’avond, Voor volwassenen blijft dit beperkt tot vijf uur s’middags .

Rob Veldhuis, directeur van Sportcentrum Ouderijn, vertelt over het volhouden van goede voornemens.’ Goede voornemens zijn opzich prima, maar het zou vanzelfsprekend beter zijn voor ieders gezondheid als die worden omgezet in daden (als het in dit geval om voeding en sporten gaat) en dat het structureel wordt waardoor goede voornemens op dit gebied niet meer nodig zijn. Nadeel is namelijk dat mensen vaak snel weer afhaken’. De eerste maanden van een nieuw jaar zijn volgens Rob de beste maanden voor het sportcentrum.’ In januari tot en met maart en september tot en met oktober worden gemiddeld het meeste aantal abonnementen verkocht en dat heeft uiteraard te maken met de goede voornemens. Denk aan ongeveer 200-300 aanmeldingen. Dat geldt zeker voor de periode in het najaar, waarbij veel buitensporters weer naar binnen komen.’ Ook de Corona-maatregelen zorgen bij Veldhuis, zijn personeel en zijn klanten voor veel frustratie.’ Ik vind het helemaal prima’ grapt Veldhuis. ‘Nee gekheid, het is uiteraard vreselijk. Het duurt nu al ruim elf maanden waarin wij gesloten of beperkt open waren. Dat is niet goed voor de fitheid van mensen, maar uiteraard ook niet voor het Sportcentrum. De maatregelen zijn vaak niet te rijmen, maar dat is een andere discussie.’ vertelt Rob met een kleine glimlach. ‘Wij zijn strijdbaar en de betrokkenheid is heel hoog. Iedereen staat te popelen om weer te beginnen. In het sportcentrum zelf hangt een hele saaie sfeer, omdat het heel stil is. Wij zijn meer dan alleen fitness, dus hier en daar zijn we nog wel open voor padel, tennis of fysio, maar dit is niet waarvoor we bedoeld zijn. Bovendien duurt het allemaal enorm lang en zijn mensen het gewoon erg zat!’, vertelt Veldhuis terwijl zijn stem wat verheft.

Het is inmiddels twee week verder en de sportscholen zijn, na het aanpassen van de coronamaatregelen, weer open. Waar het er twee weken geleden nog uitgestorven uitzag is er nu weer volop leven in de brouwerij. Vanaf buiten is de harde muziek al te horen en de parkeerplekken zijn gevuld. Ook binnen is duidelijk te merken dat er weer gesport mag worden, het geluid van gewichten die op de grond vallen, squashballen die tegen de muren ketsen en handdoeken, die na verlies op de grond worden gesmeten, is weer te horen. Binnen praat ik met Patrick Gerritsen, hij is al 3 jaar lid bij sportcentrum Oudenrijn en staat momenteel zich in het zweet te werken op de loopband.’Het is super dat we weer mogen sporten, ik heb een aantal goeie voornemens en één daarvan is aan mijn gezondheid werken, door hier te sporten met mensen die ook gemotiveerd zijn, helpt dat mij heel erg’, vertelt Patrick terwijl hij duidelijk moeite heeft om het praten en rennen te combineren. Ook Veldhuis, directeur van het sportcentrum is aanwezig,’ Dit is toch geweldig, dit is waar we al die tijd op hebben gewacht. Het begint weer te leven en dat maakt niet alleen mij, maar ook mijn personeel heel blij’, vertelt Veldhuis met een grote glimlach.

Klik op de link hieronder voor een audioreportage over goede voornemens.

https://soundcloud.com/user-236754927/goede-voornemens-mixdown?si=8a1772a7229e42b59567775f618d008c&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Jip Gerritsen

Mijn naam is Jip Gerritsen (17). Ik ben geboren en getogen in Vleuten (Leidsche rijn). Ik heb in het jaar 2021 mijn havo afgerond. ik studeer momenteel aan de School voor Journalistiek. Ik hockey bij hockeyclub Fletiomare in Leidsche rijn. Ik ben vooral geïnteresseerd in sport en documentaires, maar mijn interesse zijn heel breed en ik sta voor alles open.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.