Toi toi toi of, nee knipse

Toi toi toi of, nee knipse

Amsterdam- Afgelopen woensdag hebben het concert gebouw, de kleine komedie en nog meerdere theaters hun podium omgebouwd tot een kapsalon. Dit was als protest tegen de corona maatregelen die de niet-essentiële winkels en zaken opende en tegelijkertijd  de culturele sector gesloten hielden.  

Op dinsdag heeft het concertgebouw op hun pers website een oproep geplaatst voor hun protest, het kapsalon theater. Wat zij met dit protest de overheid vragen is volgens directeur Simon reinig heel simpel, ‘wij willen weten, als dat nu nog niet kan, wanneer we wel veilig open kunnen’. Met die instelling gingen in verschillende theaters de deuren op woensdag open maar dan wel met een gelimiteerd aantal bezoeker. Het theater kapsalon idee komt doordat de kappers momenteel wel open mogen dus kan een kapper in een theater ook door werken. Zo hebben een paar kappers besloten de culturele sector te helpen en op het podium aan het werk te gaan. De bezoekers konden dan in het publiek een plekje nemen en kijken naar hoe er op het podium een kapster haren zat te knippen terwijl er op de achtergrond orkesten, artiesten of komedianten optraden. Nadat het nieuws over het protest bekend is gemaakt hebben verschillende gemeentes aangaven dit protest tegen te gaan, ondanks dit gingen woensdag de theaters wel open.

In het concertgebouw is er een goede sfeer. De klanken van het orkest galmen door het gebouw terwijl de haren van klanten langzaam steeds korter worden. Daar op het podium staan de twee kappers met hun scharen die wel bijna op de maat van de dirigent  knippen. In de zaal zitten bezoekers verspreid te genieten van de voorstelling die zich voor hun vormt. ‘De bezoekers zijn gewoon ontzettend blij erbij te zijn’, geeft Jacob, medewerker van het concertgebouw aan. ‘Het is sfeervol en mooi gedaan en dan kunnen zij waarderen’, voegt hij er nog aan toe. Het orkest uit hun vreugde om weer voor publiek te spelen met verschillende composities. In hun meest comfortabele kleren houden zei dan met de muziek een constante grip op het publiek die daar ook vrede mee heeft. Omdat het concertgebouw zich officieel niet aan de corona maatregelen hebben gehouden konden ze wel een officiële waarschuwing van handhaving verwachten.

Hoewel er op de theaters op dat moment alleen maar konden hopen dat de nieuwe maatregelen voor hun wat verandering zouden brengen is nu wel bekend gemaakt dat vanaf woensdag alle cafés restaurants, bioscopen, musea en theater weer open mogen. Als dit het gevolg is van de aandacht die de culturele sector vorige week woensdag heeft getrokken zouden we aan het kabinet moeten vragen maar als ze daar antwoord op zullen geven valt te betwijfelen.

Over de auteur

jyoti Tojo

Ik ben Jyoti Tojo, 19 jaar en eerste jaar journalistiek student aan de hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.