Feesten tijdens de lockdown

Feesten tijdens de lockdown

De horeca is dicht tijdens de lockdown. Jongeren niet meer uitgaan of lekker een biertje drinken in de kroeg. De maatregelen weerhouden hen er echter niet van om nog steeds hun feestjes te vieren.

Jayson de Zwart wordt vanavond om 00:00 twintig jaar. Hij viert zijn verjaardag graag elk jaar uitgebreid met zijn vrienden. Vorig jaar tijdens de lockdown was er geen feestje, maardit jaar heeft hij besloten om het wel te vieren.

Ik ben bijna bij het huis van Jayson als ik gebeld word. Het is Jayson: “Yo, zou je misschien je fiets in de achtertuin kunnen zetten, dat willen m’n ouders graag.” De ouders van Jayson hebben liever alle fietsen in de achtertuin zodat de fietsen uit het zicht blijven. Straks zien mensen nog dat er een feestje wordt gevierd.

Bij binnenkomst krijg ik gelijk een biertje in mijn hand gedrukt, er hangen slingers en er staat feestelijke muziek op. Aan tafel zitten vijf jongens. Ik begroet hen en ik schuif aan. De sfeer zit er meteen goed in, er wordt gelachen, geschreeuwd en gezongen. Op den duur zijn alle genodigden aanwezig en beginnen we met z’n allen aan een drankspelletjen. Niemand houdt anderhalve meter afstand of houdt zich ook maar enigszins aan de coronamaatregelen. Het is alsof corona niet bestaat.

Ik vraag Jayson wat hij tot nu toe van zijn verjaardag vindt. “Ja weet je wat het is, ik vind het natuurlijk supergezellig. Er zijn maar tien jongens omdat ik er van mijn ouders niet meer mocht uitnodigen. Dat komt niet zo zeer door dat ze bang zijn voor corona, maar omdat ze bang zijn dat het sociaal gewoon niet geaccepteerd wordt. Corona kan hun inmiddels helemaal niks meer schelen. Het duurt al zo lang”, aldus Jayson. “Kan het jou niks schelen dat je eigenlijk geen feestje mag vieren, ben je niet bang voor een boete?” vraag ik. Jayson antwoordt resoluut: “Nee, absoluut niet. Als het aan mij had gelegen stonden we hier nu met veertig man te feesten. Ik ben helemaal klaar met al dat corona gedoe, er zijn wel steeds meer besmettingen, maar de ziekenhuis opnamen blijven hetzelfde. Ik vind het zo’n onzin!”

Jayson heeft vorig jaar zijn verjaardag niet gevierd, omdat er toen  ook een lockdown was. Ik vraag hem wat er nu anders is dan toen. “Ja feitelijk eigenlijk niet zo veel. Het was toen alleen wel zo dat we allemaal nog niet zo veel wisten van corona. We waren allemaal nog heel erg bang om het te krijgen. Nu weten we hoe het zit, ik ben allang niet meer bang voor dat virus. Ik ben overigens ook gewoon gevaccineerd weet je, dus zo veel boeit het niet meer,” antwoordt Jayson. “Als het van je ouders mocht, had je vorig jaar dan wel een feestje gegeven?” vraag ik. “Nee, ik denk het niet. Het had zelfs mij dan te onverantwoordelijk geleken. We wisten met z’n allen nog zo weinig van dat virus af, het was gewoon echt niet verstandig geweest.”

We zijn al een aantal drankjes verder, de muziek gaat harder en de tafel wordt verschoven en klaar gemaakt voor een potje beer pong. Terwijl de jongens onder luid kabaal hun potje spelen sta ik met Stan te praten, negentien jaar en collega van Jayson. Ik vraag hem of hij niet met dubbele gevoelens op dit feestje staat. “Nee, eigenlijk niet. In het begin van al het corona gebeuren nam ik het nog wel serieus, maar ik heb gemerkt dat ik zo’n feestje echt nodig heb. Voordat alle clubs dicht gingen, ging ik echt heel veel uit, minstens drie keer per week. Ik voelde me echt op m’n plek in de club. De afgelopen maanden heb ik gewoon gemerkt dat ik er echt somber van word als ik al deze coronamaatregelen netjes naleef. Ik moet mezelf ook pleziertjes gunnen,” vertelt Stan. Ik bedank hem voor zijn open antwoord.

Om klokslag twaalf uur wordt er luid gezongen want Jayson is twintig geworden. Alle jongens zien er blij uit. Ze lijken zich wel bewust te zijn van alle coronatoestanden, maar vanavond zijn ze die even vergeten. Vanavond vieren ze de verjaardag van hun vriend, en proberen ze er met z’n allen het beste van te maken.

Over de auteur

Johan Mijer

Mijn naam is Johan Mijer. Ik ben 19 jaar oud en woon in Ouderkerk aan de Amstel. Ik studeer journalistiek op de Hogeschool in Utrecht. Mijn interesses liggen bij cultuur, sport en politiek. Naast mijn opleiding houd ik mij graag bezig met voetbal, luister ik graag muziek en ben ik werkzaam bij de Albert Heijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.