Leidsche Rijn stopt met plastic afval scheiden

Leidsche Rijn stopt met plastic afval scheiden

foto: Jimmy IJdo

Leidsche Rijn stopt met het scheiden van plastic, blik en pak-afval. Al het huiselijk afval mag vanaf nu in de rest container waar het na het ophalen wordt gescheiden in een fabriek in Rotterdam. Dit is een nieuw plan van de gemeente Utrecht om meer herbruikbaar plastic over te houden.

Sinds september 2021 is gemeente Utrecht bezig met dit project. Ze zijn begonnen in Utrecht oost waar relatief de minste kliko’s stonden en zette dit stapsgewijs door in de andere wijken. Vanaf januari is het de beurt aan Leidsche Rijn om deze verandering door te voeren.

Maar waarom wordt deze verandering eigenlijk gemaakt ? Sinds 2015 is landelijk HNI (Het Nieuwe Inzamelen) ingevoerd, waardoor gemeentes verplicht raakten om rest en plastic te scheiden. Ook toen zat de gemeente Utrecht al te denken aan het nascheiden in de fabriek. Doordat het toentertijd nog een nieuwe methode was en de fabrieken al snel vol zaten was het niet mogelijk en was de gemeente toch genoodzaakt om met kliko’s te gaan werken. Dit heeft hele goede resultaten opgeleverd zegt Senior beleidsadviseur afval en grondstoffen Anneke Buijze. ‘Door het gebruiken van ondergrondse restcontainers was het wegbrengen van het restafval toch wat moeilijker voor de inwoners en gingen ze meer afval scheiden, en dat was goed te zien in de cijfers’. Toch valt er nog meer uit te halen. Hoewel mensen meer gingen scheiden werd dat niet altijd goed gedaan, dus is er ruimte voor verbetering.          ‘We hebben berekend dat we met het gebruik van na-scheiden toch meer bruikbare grondstoffen overhouden dan als we de bronscheiding aanhouden’.

Nieuwe containers

Door het gebruik van nascheiding in plaats van bronscheiding zal dus ook de plastic container niet meer nodig zijn aangezien alles bij het restafval kan. Echter neemt het restafval dan wel toe. Zijn hier dan geen grotere grondcontainers voor nodig of misschien wel hele nieuwe? ‘ Nee , zegt Anneke Buijze.’ ‘De grondcontainers zijn voorzien van een sensor. Deze sensor geeft bij de gemeente aan dat de container bijna vol is. Bij binnenkomst van deze melding wordt de desbetreffende container opgenomen in de route van morgen’. De containers zullen dus vaker geleegd moeten worden dan voorheen, maar alleen hiermee redden ze het niet. De ondergrondse containers die op het moment gebruikt worden voor plastic zullen worden omgebouwd tot restcontainers waardoor er dus meer capaciteit is voor restafval. Gedurende het eerste jaar na invoering van het nieuwe plan zal er opnieuw geëvolueerd worden hoeveel van die containers daadwerkelijk vol raken en of er misschien geen behoefte is aan een ander soort container zoals bijvoorbeeld papier. Uiteindelijk wil de gemeente volledig af van de rest-kliko en helemaal overgaan op de ondergrondse containers.

Milieu

Dat plastic scheiden goed voor het milieu is is een feit, maar met nascheiding is het effect nog veel groter. Het plastic wat in de fabriek gescheiden wordt zal niet verbrand worden samen met het restafval wat al een enorme milieuwinst oplevert. Ook kan de gemeente een inzamelroute hieruit halen. De inzamel route houd in dat ze een vaste route kunnen gaan rijden langs de ondergrondse containers. Wat niet wil zeggen dat ze minder gaan rijden maar wel dat het efficiënter kan gebeuren. Doordat ze alleen de ondergrondse containers hoeven te legen hoeven ze niet meer langs de plastic- en restkliko’s te rijden.

Voor en nadelen

Voordelen van de nieuwe methode zijn dat de inwoners zelf niet meer hoeven na te denken over het afval scheiden. De regels van het scheiden blijken toch nog best moeilijk, want wat kan er nou wel bij het plastic en wat niet? Door het nascheiden in de fabriek is dit dus geen zorg meer voor de inwoners. Ook scheelt het voor de mensen met kliko’s weer ruimte in de tuin aangezien de plastic container verdwijnt. Het nadeel zal zijn dat de mensen wat vaker naar de ondergrondse container zullen moeten lopen met hun restafval. Ook zullen die containers in de eerste weken na invoering vaker vol zitten dan gehoopt, aangezien de sensoren van de containers moeten wennen aan de hoeveelheid afval en wanneer het een signaal moet gaan geven bij de gemeente

Het nieuwe inzamelen

Anneke Buijze legt in de video hieronder uit wat er de komende tijd verwacht kan worden.

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.