Oracle nieuwe titelsponsor Red Bull Racing

Oracle nieuwe titelsponsor Red Bull Racing

Foto: Jozian de Bruijne

Nadat bij de presentatie van de RB18 al de nieuwe titelsponsor Oracle bekend werd gemaakt, volgde een week later ook de bekendmaking van nóg een naam van een grote sponsor; Bibyte. Beide deals gaan om tientallen miljoenen per jaar. Wie zijn deze bedrijven en wat doen ze in de formule 1?

Het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle kwam in 2021 de Formule 1 binnen als sponsor van Red Bull Racing. Het bedrijf werd in 1977 opgericht onder de naam Software Development Laboratories (SDL) en sinds 1995 opereert het onder de naam Oracle Corporation. Vorig jaar ging Red Bull de samenwerking aan met Oracle op het gebied van artificial intelligence (AI) om zo bijvoorbeeld tot de beste racestrategieën te kunnen komen.

Hoe dit allemaal precies in zijn werk ging, wilde Red Bull en Oracle destijds niet kwijt, maar het team was duidelijk blij met de samenwerking. Bij de presentatie van de RB18, waar Max Verstappen zijn titel mee zal proberen te prolongeren, werd oracle namelijk aangekondigd als titelsponsor.

De megabedragen die ons nu om de oren vliegen bij de bekendmaking van dit soort sponsordeals, betekenen niet per se dat die bedragen ook op de bankrekening komen van Red Bull en dat het budgetplafond van 140 miljoen dollar nu al gedekt is met deze twee deals van Red Bull, zo analyseert The Race. De sponsordeals zullen namelijk voor een groot deel bestaan uit diensten door de betreffende bedrijven.

Vooral in de deal met Oracle zal het voor een groot deel om dienstverlening gaan en niet per se om een cash-injectie voor het team. Door deze vorm van sponsoring ’in natura’ kunnen teams als Red Bull veel kosten besparen, die binnen het budgetplafond (Liemiet aan hoeveel geld teams mogen uitgeven per seizoen.) weer aan andere dingen uitgegeven kunnen worden. Op deze manier lijken teams nu al creatief om te gaan met het budgetplafond dat de komende jaren steeds verder zal zakken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.