Elena van der Horst uit de Meern begint actie voor Oekraïne

Elena van der Horst uit de Meern begint actie voor Oekraïne

Elena van der Horst verzamelt medische hulpmiddelen voor Oekraïense soldaten. De ingezamelde spullen worden naar de Pools-Oekraïense grens gebracht en gaan vanaf daar het land in. De actie wordt vanuit haar woonkamer in de Meern gerealiseerd.


Via een oproep op Facebook probeert Elena van der Horst uit de Meern mensen te overtuigen om medische hulpmiddelen bij haar af te leveren om mensen in Oekraïne te helpen. “Iedereen verzamelt dingen als kleding en voedsel, en dat zijn heel goede acties, maar ik denk anders; we moeten de soldaten helpen. Die jongens hebben dat nodig. Mijn man zei ook: ‘Doe maar een mooie actie’.” De woonkamer van de familie staat vol met dozen waar producten als paracetamol, verband en desinfectiemiddel in zitten. Ook in de schuur staan krukken en rolstoelen klaar voor de gewonden.

De hulpmiddelen worden door de echtgenoot van Van der Horst naar de Pools-Oekraïense grens gebracht. Hij ziet er niet tegen op. “Iedereen is daar anders in. Ik zou er nu heen rijden als het moet,” zegt hij. “Ik wil gewoon mijn steentje bijdragen. Ik zou het ook voor een ander land doen, zelfs voor Rusland. Dat klinkt heel raar, maar de mensen daar hebben er helemaal niks mee te maken, die doen niks kwaad. Het zijn niet de Russen, het zijn de leiders.”

De van oorsprong Oekraïense Van der Horst woont al 25 jaar in Nederland en werkt als receptioniste. Ze heeft er nog wel familie en vrienden en heeft ook een Oekraïens meisje in huis genomen. “Ik ben geboren en getogen in Oekraïne. Dat is zeker een drijfveer voor deze actie. Ik kan daar niet helpen. Als het zou kunnen zou ik zo naar de frontlinie gaan, maar dat gaat niet. Dit is de enige manier waarop ik wel kan helpen.”

Na lange dreigingen valt Rusland onder leiding van President Poetin op 24 februari Oekraïne binnen, waarop President Zelensky de noodtoestand uitroept. Hij roept reservisten van 18 tot 60 jaar op. Onder andere de steden Marioepol, Charkov en Kiev worden aangevallen. Zelensky en zijn familie weigeren echter de hoofdstad te verlaten. De Oekraïners verzetten zich fel en ontvangen veel steun van andere landen. Er vinden protesten plaats over de hele wereld, ook in Amsterdam. De Europese Unie legt economische sancties op tegen Rusland. Op 27 februari dreigt Poetin met de inzet van kernwapens. De Verenigde Naties geven aan dat er in de eerste twee weken van de invasie al ruim 2 miljoen Oekraïense vluchtelingen zijn. “Het aantal Oekraïense vluchtelingen loopt snel op,” zegt staatssecretaris Van der Burg voor Asiel en Migratie tegen de NOS. De 25 veiligheidsregio’s moeten voor een totaal van 50.000 opvangplekken gaan zorgen. In Utrecht staan al 300 bedden klaar in de Jaarbeurs. Er zijn inmiddels al 2300 Oekraïense vluchtelingen aangekomen in Nederland. Het is nog onbekend hoe veel ongeregistreerde vluchtelingen bij familie of vrienden verblijven.

Tekst: Marilène Vis               Video: Lucas Gengler

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.