Oud-leerling VOLT! college zesde op de Olympische Spelen

Oud-leerling VOLT! college zesde op de Olympische Spelen

Tekst: Sophie van Dinteren

Video: Jip Gerritsen

Melissa Peperkamp, de 17-jarige snowboarder heeft deze winterspelen de zesde plek behaald op het onderdeel Big Air. Op haar oude school het VOLT! college in Vleuten heeft Melissa de ruimte gekregen om aan zowel haar sport- als schoolcarrière te werken en deze topprestatie neer te zetten.

Melissa, die destijds in IJsselstein woonde, kwam speciaal naar Vleuten voor de zogeheten loot-klassen van het VOLT!. Dit is een mogelijkheid voor leerlingen met een NOCNSF-status om flexibel te zijn met lesuren. ‘Leerlingen die topsport bedrijven zijn welkom op onze school, wij houden zo veel mogelijk rekening met hun sportcarrière’, verteld Arne Vink, topsportbegeleider op het VOLT!. ‘Het belangrijkste is wel dat zij hun diploma binnen vier jaar halen’. Als Melissa een trainingskamp had, gaf ze dat bijvoorbeeld door aan ons. Wij zorgde dan dat dit als geoorloofd in Magister werd gezet’, aldus Vink. Deze lessen konden later weer worden ingehaald, bijvoorbeeld door een les bij een andere klas te volgen.

‘In het eerste jaar kon Melissa niet stilzitten’, vertelt Katrien Höweler, oud-docent van Melissa lachend. ‘Ze irriteerde zich aan de speelse karakters van haar medeleerlingen’. ‘Later had ze een soort “personal assistent” in haar hoofd zitten, ze regelde haar zaakjes’, aldus Höweler. De zelfstandigheid die vereist is voor een loot-leerling was voor Melissa geen probleem. ‘De drive die Melissa voor het snowboarden heeft, had ze ook voor haar schoolwerk’, stelt Vink. ‘Zo kwam ze een keer terug uit Amerika met een jetlag. Ik vroeg haar waar ze vandaan kwam, “ja ik kom net van Schiphol”, vertelde ze. Ik vroeg haar wat ze hier kwam doen, “ik moet een wiskunde toets maken”. Moet je niet eerst naar huis dan? “Nee, nee lukt wel”, zei ze. Dan haalde ze alsnog een zeven’, lacht Vink. Voor haar schoolwerk deed ze echter precies genoeg, Melissa wilde geen hoge cijfers halen, ze was uit op een diploma.

Melissa behaalde met het snowboarden op het onderdeel ‘Big air’ een score van 69,75, genoeg voor een 6eplek op de Olympische Spelen in Peking. Ook deed ze mee aan het onderdeel ‘Slopestyle’, hier is ze dicht bij een finale-plek gekomen. ‘Ik had dit totaal niet verwacht, beter had ik niet gekund, het was echt gaaf’, vertelt Melissa Peperkamp. In 2020 deed Melissa mee aan de jeugd Olympische winterspelen op dezelfde onderdelen. Hier werd ze 2e op de Slopestyle en 3e bij de Big air.

Snowboarden is een dure sport. Om dit te kunnen bekostigen heeft Melissa zelf ook haar steentje bijgedragen. Zo is ze zelf een kledinglijn begonnen om de dure wedstrijden in het buitenland te kunnen betalen. Tegenwoordig is dit niet meer nodig. Sinds 2019 is ze officieel lid van TeamNL en word ze gesponsord door RedBull.

Voor Melissa was haar tijd in Peking een mooie ervaring, maar ook voor oud-docenten was deze tijd bijzonder. In Peking hield ze contact met haar oud-docenten van het VOLT!. ‘Vijf uur voor de wedstrijd stuurde ik een foto van mijn snowboard’, verteld Vink. ‘Ik stuur wel een filmpje van hoe het moet appte ik haar. Ik kreeg direct een berichtje terug’. ‘Ook ik kreeg direct antwoord op mijn appje’, bevestigt Höweler. Ook onder de leerlingen op het VOLT! leeft het Olympische optreden van Melissa. De gehele week is haar naam vaak gevallen in de gangen. VOLT! is erg trots op het optreden van Melissa. ‘Ja, het is een oud-leerling, ze staat er toch met haar 17 jaar, dat moeten we ook niet vergeten’, zegt Vink trots.

Voor Melissa zal het niet bij één spelen blijven. ‘Elk jaar stellen we doelen op die we proberen te halen, over vier jaar zien we wel hoe we ervoor staan’, vertelt ze. ‘Toen ik de resultaten zag die zij boekte dacht ik wel, zo dit wordt een heel goeie’, zegt Vink. ‘Melissa weet: ik moet dit doen, ik wil dit doen, daar wil ik komen’, vertelt Höweler. De verwachtingen voor Melissa zijn dus hoog. Op de Winterspelen in Italië over vier jaar heeft Melissa een nieuwe kans zich te bewijzen en misschien wel een gouden medaille binnen te slepen. Op het VOLT! hebben ze in ieder geval het volle vertrouwen in haar.

Hieronder ziet u het interview met Melissa Peperkamp en haar docenten van VOLT!

link: https://youtu.be/3fRGEBAl2ko

Over de auteur

Sophie van Dinteren

Mijn naam is Sophie van Dinteren, ik ben 18 jaar oud en ik kom uit Leidsche Rijn. Ik ben na het afronden van de havo begonnen aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Naast mijn studie speel ik volleybal bij Limes. Ook werk ik bij de Ekoplaza. Ik ben erg geïnteresseerd in duurzaamheid en de Nederlandse politiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *