Een (legale) unieke skatebaan in Leidsche Rijn

Een (legale) unieke skatebaan in Leidsche Rijn

De nieuwe skatebaan in het Willem-Alexanderpark in Leidsche Rijn is sinds vorige week officieel geopend. Nadat de oude skatebaan in Leidsche Rijn verdween werd skater en ontwerper Damiaan Winkelman van de skateorganisatie SkateOn benaderd door de gemeente om een skatebaan te ontwerpen. Daarbij liet hij zijn creativiteit los gaan, wat volgens hem uiteindelijk ook goed is gelukt.

Anders dan de rest

Damiaan Winkelman van SkateOn, en overigens ook de ontwerper van de skatebaan is zelf erg enthousiast over het resultaat. Volgens Winkelman is de skatebaan erg uniek ten opzichte van andere skatebanen in Nederland. Er zit onder andere een snakerun gedeelte in de skatebaan. Dat is iets wat in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw veel voorkwam, maar tegenwoordig komen die nog zelden voor in Nederland. Een snakerun is een soort helling die naar beneden loopt in de vorm van een slang.
Ook maakt de locatie van de skatebaan het unieker, want de skatebaan is namelijk vlak naast een snelweg gebouwd. Dat idee komt alleen niet vanuit SkateOn zelf, maar kreeg van een landbouwarchitect van de gemeente de opdracht om op die locatie iets te ontwerpen. Om de betonnen skatebaan wordt er ook groen omheen gebouwd, wat zorgt voor een unieke ‘natuur-steen’ afwerking volgens Winkelman.

Illegale skatebaan

In december 2020 kwam het idee van de gemeente Leidsche Rijn om een nieuwe skatebaan te laten bouwen. En nu, na een relatief snelle 1 jaar en 3 maanden later is het af. De oude skatebaan gevestigd op het Berlijnplein, wat overigens niet ver is van de nieuwe skatebaan, bleek illegaal te zijn. Het voldeed zich niet aan de veiligheidseisen en moest daarom meteen worden gesloopt. Er zijn niet veel skatebanen in Leidsche Rijn, dat heeft ervoor gezorgd dat er extra druk bij de gemeente kwam om snel een alternatief te zoeken. De gemeente is via de aannemer Jos Scholman bij SkateOn terechtgekomen die uiteindelijk het ontwerp voor deze skatebaan heeft gemaakt.

Ideale ontmoetingsplek

Een skatebaan is een ideale plek voor skaters om samen te komen. Maar volgens Winkelman is het ook een geschikte plek voor ook niet-skaters. “Je hebt natuurlijk skaters die sporten. Maar skaten is best wel een spectaculaire sport en daarom vinden mensen die niet skaten het ook leuk om ernaar te kijken. Het is bijvoorbeeld veel spannender dan bijvoorbeeld naar een tenniswedstrijd kijken, daarom is een skatepark vaak een trekpleister in de wijk.”

Skatelessen

Mensen reageren positief over de skatebaan en het wordt nu al zelfs gebruikt voor skatelessen. Don (31) is skate leraar bij Skate Days. Volgens hem bevat deze skatebaan een hoop verschillende elementen waardoor er voor ieders wil wel wat te vinden is, dat maakt het volgens hem ook geschikt voor skatelessen. Alleen heeft hij ook wat verbeterpunten, waaronder de gladheid. ‘Het is best wel glad hier. Hoe je dat verhelpt weet ik ook niet, maar ik vind het zelf altijd wel een beetje jammer.’ Daarnaast vindt Don ook dat het altijd groter kan aangezien er toch genoeg ruimte omheen is, maar voor de rest vindt hij het een prima skatebaan. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.