MHC Fletiomare presenteert bijzonder nieuw veld

MHC Fletiomare presenteert bijzonder nieuw veld

Foto: Nina Laurens

Met talloze kleurrijke vlakken en symbolen onderscheidt het gloednieuwe veld zich van de reguliere sportvelden op het terrein van Mixed Hockey Club Fletiomare. Door middel van het bijbehorende Athletic Skills Model hoopt de club spelers de ruimte te geven zich breder motorisch te ontwikkelen en zo veelzijdigere atleten te worden, iets wat zowel geestelijk als fysiek voordelen met zich meebrengt.

ASM
Het Athletic Skills Model (ASM) is een talentontwikkelingsmodel waarvan oprichter René Wormhoudt in 1995 de grondbeginselen vestigde. Wormhoudt, voormalig trainer en fysiotherapeut bij AFC Ajax, zag destijds veel onbenutte potentie in zijn spelers. ‘Ik zag dat het goede voetballers waren, maar nog geen atleten. Alsof ze een mooi stuk op de piano konden spelen, maar nog geen muzikanten waren’, aldus Wormhoudt. Geert Savelsbergh, hoogleraar Bewegingswetenschappen bij de VU Amsterdam en tevens lector Talentontwikkeling op de Hogeschool van Amsterdam, assisteerde Wormhoudt in het tot leven brengen van zijn visie en zo is dit model ontstaan. Het ultieme doel: meer plezier, betere prestaties, minder blessures en meer creativiteit binnen de sport.

De voordelen
Hevig beïnvloed door oefeningen uit diverse sporten zoals zwemmen, turnen, tennis en basketbal, is het ASM in essentie een grote mengelmoes aan verschillende bewegingen en spieroefeningen die sporters kunnen uitvoeren om hun algehele vorm te verbeteren. Pity Jongens, bestuurslid accommodatie bij MHC Fletiomare, is enthousiast over het integreren van dit model in de trainingen. ‘Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat kinderen zich uiteindelijk motorisch beter ontwikkelen, betere sporters worden en ook langduriger het sporten volhouden wanneer zij breder motorisch worden opgeleid’, vertelt Jongens.

Ze legt uit dat er tijdens reguliere trainingen vaak beroep wordt gedaan op dezelfde spiergroepen, iets waar het uitvoeren van ASM-oefeningen verandering in kan brengen. ‘We geven ze dan bijvoorbeeld een basketbal, een frisbee of een hoepel, zij kunnen veel baat hebben bij dit soort afwisseling. Zo kunnen ze langer blijven sporten’. Daarnaast doet hockey een groot beroep op de rug en beenspieren van de spelers, ze staan veel voorovergebogen en dit kan leiden tot problemen op langere termijn. ‘Daarom is het goed om meer balansoefeningen te doen, zodat spelers in de groei op latere leeftijd minder klachten ontwikkelen door het sporten’, vervolgt Jongens.

MHC Fletiomare heeft volgens Jongens verschillende beweegredenen voor het aanleggen van een apart veld om deze oefeningen op uit te voeren. ‘Je zou dit natuurlijk prima op een gewoon hockeyveld kunnen doen, maar dit zou er wel veel extra beslag op leggen, wat niet ideaal is gezien het feit dat we een grote club zijn met relatief weinig velden’. Echter is capaciteitsgebrek niet de voornaamste reden. Specialisten binnen het Athletic Skills Model ontwikkelden speciale velden waarin verschillende sporten over de oppervlakte samenkomen. ‘Het is een heel kleurrijk veld en er zit reliëf in het kunstgras, dus het nodigt ook uit om andere dingen te gaan doen dan alleen maar met je hockeystick bezig te zijn. Andere spelvormen zijn zo toegankelijker en makkelijker uit te voeren’, aldus Jongens.

Feedback
De spelers van MHC Fletiomare lijken wel te spreken over de nieuwe aanwinst van hun club, zo ook Jip Gerritsen uit de MA2. ‘Ik denk dat ASM training op jongere leeftijd zeker goed voor je is. Ik merk nu dat ik veel speelsters in mijn team heb die vaak blessures hebben door het verdraaien van gewrichten, waarvan sommige zeker voorkomen hadden kunnen worden door deze training omdat je je lichaam traint om in kleine ruimtes vlug te bewegen’.
Volgens Gerritsen is het wel belangrijk dat men er op een jonge leeftijd mee begint, omdat je op een oudere leeftijd toch wel een bepaalde speelstijl hebt ontwikkeld waardoor het lastiger wordt bepaalde gewoontes af- of aan te leren. Ook is zij wel te spreken over de invloeden die uit andere sporten voortkomen: ‘Oefeningen uit de atletiek zouden effectief zijn want voor hockey moet je snel en behendig zijn, maar ook oefeningen uit de krachtsport kunnen leerzaam zijn. Ik kan eigenlijk van elke sport wel een element bedenken dat bruikbaar is tijdens het hockeyen dus wat je ook doet, het zal altijd bijdragen aan je hockeytechniek’.

Opening
Op zaterdag 19 maart wordt het veld officieel geopend. Eerst zal bestuurslid Pity Jongens aan het woord zijn, waarna de Fletiomare Hockey Technische Staf een toelichting geeft over het belang van breed motorisch opleiden en tot slot wordt de officiële openingshandeling uitgevoerd door Sportwethouder Rachel Streefland. Hierna volgt er een ASM-clinic voor trainers van MHC Fletiomare, zodat zij dit veld samen met hun teams goed kunnen gebruiken.

Selectiespeler Jip Gerritsen heeft er geen twijfel aan dat het veld een goede investering was. ‘Veel mensen zullen denken dat er met dit veldje niets gedaan gaat worden, maar ik denk dat het echt gaat helpen’, vertelt ze. ‘Ook nu voor de officiële opening is het er eigenlijk altijd wel druk, zeker op zaterdagen wanneer de club sowieso al overvol is. Dan is het leuk om samen met je team te kunnen inspelen op het veldje!’ aldus Gerritsen.

Tekst: Nina Laurens

Over de auteur

Nina Laurens

Mijn naam is Nina Marguerita Laurens, ik ben 20 jaar en woon inmiddels alweer 14 jaar in Vleuten. Ik ben eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, een opleiding die goed aansluit bij mijn brede veld aan interesses en behoefte aan creatieve expressie. Mijn voorliefde voor mijn woonplaats en nieuwsgierigheid naar ongehoorde verhalen maken mij erg enthousiast om aan de slag te gaan voor De Leidsche Rijner.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.