De ramadam verbetert de sportprestaties

De ramadam verbetert de sportprestaties

Dani doet een zware oefening met touwen

Gisteren is de ramadan begonnen, niet eten en drinken na zonsopkomst en tot de zon weer onder is gegaan. Volgens velen heeft dit eetpatroon negatieve effecten op de sportprestaties van atleten. Echter zijn een aantal islamitische atleten, doctoren en vertegenwoordigers van islamitische centra die aan de ramadan doen het hier niet mee eens.

Sportprestaties

Dani Raouf, MMA-vechter en sportinstructeur die ook meedoet aan de ramadan, zegt dat hij de eerste paar dagen zich een klein beetje duf voelt, maar dat dit na enkele dagen wegtrekt. Wanneer dit wegtrekt zegt hij dat hij zich beter en sterker voelt dan voorheen. Hij geeft wel aan dat hij altijd al op zijn eten let. Hij geeft aan dat hij dit tijdens de ramadan nog meer doet dan normaal, maar dat het vasten zelf geen negatieve effecten heeft op zijn lichaam of op zijn sportprestaties. ‘De eerste dagen voel ik me soms wat duf, maar na vier á vijf dagen merk ik zelfs dat mijn prestaties beter zijn dan normaal’, aldus de heer Raouf.

In Nederland heeft er lange tijd het idee geheerst dat het eetpatroon van de ramadan ongezond zou zijn. Het zou bijvoorbeeld ongezond zijn je ontbijt te laten staan. ’Waar we weinig van afweten beangstigt vaak’, zegt dr. Samefko Ludidi, voedingswetenschapper en voedingscoach, in de Trouw. ‘Nu er iets meer bekendheid over komt, wordt het meer omarmd. Alleen wordt vasten in relatie met topsport vaak nog gezien als iets moeilijks en ongemakkelijks. Omdat we er niet veel van afweten’, aldus dokter Ludidi.

Aanpassen op de ramadan

Ábdelkader el Yandouzi, vertegenwoordiger van vijftien Islamitische Culturele Centra in Utrecht en omstreken, zegt dat de moeilijkheidsgraad van de ramadan vooral aan de persoon zelf ligt. ‘Een dag in de ramadan is eigenlijk heel normaal. Ik werk, ik eet en ik ben eigenlijk helemaal niet minder geconcentreerd’, vertelt Yandouzi, ‘alleen de avonden zijn iets actiever. Het is volledig aan de persoon zelf hoe moeilijk de ramadan is. Je kan ’s avonds eten en direct naar bed gaan of je kan nog uren op straat blijven hangen.’ Ook geeft el Yandouzi aan juist geconcentreerder te zijn tijdens de ramadan. ‘Omdat ik overdag geen verleiding heb om te eten, merk ik dat ik juist beter kan werken.’

Volgens nosstories is het logisch dat je je scherper voelt wanneer je honger hebt. Dit komt uit ons verleden. Vroeger moesten wij namelijk eerst op ons eten jagen voordat wij konden eten, deze honger zorgde ervoor dat wij extra gemotiveerd werden en daardoor een grotere kans hadden om een grote vangst binnen te halen.

Tips

Door de interviews heen werd er één tip consequent gegeven: let op je eten en eet niet te ongezond. Uit het onderzoek van dr. Ludidi blijkt dat vasten juist goed voor je kan zijn, mits het lukt om voldoende eiwitten en vitaminen binnen te krijgen. Deze theorie wordt bevestigd door de heer Raouf en de heer el Yandouzi. Zij schenken allen het advies zo gezond mogelijk te eten, volgens hen zullen je sportprestaties en concentratie dan zelfs verbeteren.

Over de auteur

Thijme van der Burg

Mijn naam is Thijme van der Burg. Mijn interesse liggen bij Nederlandse nationale politiek. Ik volg de verandering in de actuele politiek en de lokale Utrechtse politiek met groot plezier en ik ben me bewust van elke actuele verandering. Hopelijk kan ik Leidsche Rijner zo goed mogelijk informeren op dit gebied en de politiek zo transparant mogelijk maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.