‘Bij Blackbird is het iedere dag Earth Day’

‘Bij Blackbird is het iedere dag Earth Day’

Edwin Plasmans (56) opende in 2013 zijn Blackbird Coffee and Vintage. Inmiddels verkoopt hij alleen nog biologische koffie to-go, maar met dezelfde gedachte; de wereld een stukje duurzamer maken. 

Tekst: Marilène Vis

“Ik wilde iets beginnen wat ik zelf miste.”

“Het idee van Blackbird is eigenlijk ontstaan vanuit een eigen behoefte. Ik wilde iets beginnen wat ik zelf miste: een goede plek voor koffie, maar ook de dingen die ik leuk vind. We zijn dus begonnen met koffie, vintage fietsen en meubels. Ik ben altijd al bezig geweest met duurzaamheid. Ik vind het zonde, er is zoveel moois te vinden dus waarom zou je dan iets nieuws kopen? Ik snap het, als het je smaak niet is, maar je kunt het ook leren waarderen; de schoonheid van dat wat al bestaat. Buiten het werk ben ik daar ook altijd al mee bezig geweest. Als je hier om je heen kijkt zie je bijna een soort afspiegeling van hoe het bij mij thuis is. Dat is ook waarom ik dit begonnen ben, ik heb gewoon een liefde voor tweedehands.  Niet iedereen heeft zin om uren op Marktplaats te speuren en naar Zeeland te rijden om daar een mooie vintage fiets te kopen. Het fijne voor de klanten was dat ik het voorwerk deed.

Inmiddels zijn we gestopt met het verkopen van vintage producten. Wij runnen Blackbird met zijn tweeën, we hebben geen personeel. Je hebt vaak de seven year itch; na zeven jaar begin het vaak een beetje te schuren en te wringen. Dat had ik ook en ik vroeg me af of ik dan wel zeven jaar op dezelfde manier door moest gaan, of dat ik dingen moest veranderen. Toen waren we een keer in Barcelona en zagen we eigenlijk een soort Blackbird zoals het nu is: klein en afhaal. Barcelona is natuurlijk geen Utrecht, maar ik was ervan overtuigd dat daar wel een markt voor moest zijn, en dat bleek waar. Toen kwam corona en was er bij ons misschien één week paniek, maar als er een moment voor koffie to-go was, was het toen wel. Dit concept is nu een groter succes dan voorheen. De locatie is goed, we zitten aan de Oudegracht. Er zijn veel toeristen en dat worden er alleen maar meer. To-go was natuurlijk altijd al wel een ding in Nederland, maar niet zo groot als in het buitenland. We zagen dat het groeiende was. Corona heeft dat wel meer aangezwengeld, mensen moesten wel naar buiten. Het is nu ook hip om to-go te gaan, met je haver-latte.

Duurzaamheid vinden wij heel belangrijk, thuis ook. Wij kopen alleen maar biologisch en geen vlees en vis. Met de omzwaai naar dit nieuwe concept zijn we ook volledig biologisch gaan werken. De keerzijde is dat er heel veel bekertjes worden weggegooid, maar wij bieden ook een alternatief. We proberen mensen servies of een beker te verkopen, zodat ze die de volgende keer mee kunnen nemen. Veel mensen vergeten alleen die beker mee te nemen als ze koffie gaan halen. Dat is natuurlijk een proces, want iedereen heeft tegenwoordig een herbruikbaar waterflesje. De rest van Nederland zou ook een stuk duurzamer moeten worden. Dat gaat alleen in kleine stapjes en om gedragsverandering. Als er iets moeilijk is voor de consument is het wel gedragsverandering. Daar gaan soms wel één of twee generaties overheen voordat we iets echt gewend zijn. Hier in Utrecht zitten we toch een beetje in een GroenLinkse bubbel, maar in de rest van Nederland zie je dat veel minder.

Je kunt de wereld gewoon mooier maken met hele kleine stapjes. Dat betekent voor ons dat we wat minder marge maken, maar daar gaat het voor mij niet om. Ik wil graag dat de dingen die we doen kloppen. 22 april is het Earth Day, maar bij Blackbird is dat eigenlijk iedere dag al. Het is wel goed, je creëert toch een soort awareness in de media. Misschien gaan mensen erover nadenken en misschien zet het bedrijven – die zich er normaal gesproken niet zo mee bezig houden – aan om toch nog wat extra te gaan doen. Er moet aandacht voor komen, hoe meer hoe beter. Als je dit soort dingen niet doet, gebeurd er niks maar als je dit ieder jaar wel doet, kom je ieder jaar weer een stapje verder. Het gaat er  om dat je iets in beweging probeert te zetten. Wij proberen dat met onze kleine Blackbird ook te doen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.