Voedsel-inflatie door invasie

Voedsel-inflatie door invasie

Foto:Jozian de Bruijne

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne raakt de Nederlandse economie hard. Afgaande op de gevechten en de stevige sancties zal de handel met deze landen lang verstoord zijn. Dit heeft een negatieve impact op nagenoeg de hele Nederlandse Food sector. Vlotte inflatie door vooraad-gebrekken zorgen ervoor dat de preizen steeds hoger worden, moeten we ons zorgen gaan maken?

De Russische inval in Oekraïne zorgt voor sterk stijgende olie, gas en voedselprijzen en kan daarmee een aanjager zijn voor een langduriger hoge inflatie. Ook sancties tegen Rusland zouden een prijsopdrijvende effect kunnen hebben. Die inval kan er echter ook voor zorgen dat de beleidsmakers voorzichtiger zijn en de afbouw van de steunpakketten vertragen om de economie een extra steuntje te blijven geven.

De grondstofprijzen – graan maar ook kunstmest, veevoer en zonnebloemolie – zaten de afgelopen maanden al in de lift door inflatie. Dat hing samen met verstoorde handelsstromen door corona, maar ook met personeelsschaarste, lage voorraadniveaus en het containerschip dat vorig jaar maart vastliep in het Suezkanaal. Voedingsproducenten gaven vorig jaar oktober al aan hun prijzen met 10 procent te moeten verhogen om de extra kosten te dekken. Afgelopen maand stegen voedingsprijzen voor consumenten met 5 procent, becijferde het CBS.

Rusland en de Oekraïne vertegenwoordigen samen ongeveer 75 procent van het wereldwijde exportvolume in zonnebloemolie en zonnebloemmeel. Zonnebloemolie is de op twee na grootste plantaardige olie in de wereldmarkt, op gepaste afstand van sojaolie en palmolie. Op zich is zonnebloemolie en -meel prima met andere oliezaden te substitueren, maar door eerdere droogte en een verhoogde vraag naar biofuels was het aanbod in oliezaden al krap voordat de oorlog begon. De verdere verkrapping door het wegvallen van de productie uit Oekraïne en Rusland zal de komende maanden voor opwaartse druk op prijzen zorgen.

De glastuinbouw en een groot deel van de voedselverwerkende industrie zijn afhankelijk van gas voor het opwarmen van kassen, het invriezen van producten of juist het verhitten of bakken daarvan. Telers of producenten die hun gasgebruik niet hebben afgedekt door middel van leveringscontracten krijgen de volle gasprijsstijging direct voor hun kiezen. Degene die wel onder contract geleverd krijgen zijn vooralsnog gevrijwaard, maar zullen te zijner tijd met hogere energiekosten geconfronteerd worden. Sinds de invasie van Oekraïens grondgebied, amper een week geleden, is de gasprijs met 90 procent gestegen tot 320 dollar per vat equivalent. De extra kosten door de hogere gasprijs loopt voor energie-intensieve gebruikers al snel op tot miljoenen euro’s per jaar.

Blijf het nu hierbij ? Nee, als de oorlogshandelingen en sancties langer aanhouden zal dat impact hebben op de handelsstromen. Als de havens in de Zwarte Zee bijvoorbeeld gesloten blijven kan in het derde kwartaal, vóór het graan wordt ingezaaid, de discussie over food versus feed versus fuel weer losbarsten. Het kan ook zijn dat China nadrukkelijker partij kiest voor Rusland. Dat zou mogelijk gevolgen hebben voor de varkens- en melkveeketens. Maar zelfs een positieve uitkomst kan een verstoring van handelsstromen betekenen als Oekraïne volwaardig lid van de EU wordt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.