Onsportief gedrag bij jeugdvoetbal onontkoombaar, maar wel aan te pakken

Onsportief gedrag bij jeugdvoetbal onontkoombaar, maar wel aan te pakken

Foto: Nina Laurens

Binnen elke sport zie je het in dergelijke mate voorbijkomen: onsportief gedrag onder de spelers. Vooral voetbal staat er om bekend dat het er niet altijd even civiel aan toe gaat, zo vindt er bij Vleutense amateurvoetbalclub PVCV ook wel eens het nodige akkefietje plaats. Waar komt dit gedrag vandaan? Of hoort het er nou eenmaal bij?

PVCV
Tijdrekken, hoofdschudden, discussiëren met de scheidsrechter, uitschelden, slaan of duwen/trekken: onsportief gedrag komt in verschillende gradaties voor en kan een vervelende wending geven aan een anderzijds vredig wedstrijdverloop. ‘Ook bij PVCV is er wel is sprake van onsportief gedrag onder de spelers, we proberen dat als club natuurlijk te voorkomen en er voor te zorgen dat het zo min mogelijk voorkomt, maar je ziet het toch overal’ vertelt PVCV-onderbouwmanager Cor Stols. Toch maakt de club het een prioriteit deze incidenten doeltreffend aan te pakken: ‘Wij hebben een commissie met vijf actieve leden die zich ontfermt over sportiviteit en respect. Als er iets gebeurt binnen de club wat niet te tolereren is, bijvoorbeeld onsportief gedrag naar tegenstanders of binnen de club zelf, dan wordt daar melding van gemaakt en pakt de commissie dit op’. Stols is echter blij dat deze commissie niet zo vaak bij elkaar hoeft te komen. ‘Laatst was er sprake van een akkefietje tussen een trainer en een ouder, wij kregen daar melding van en de commissie heeft dit vervolgens afgehandeld. Gelukkig is er niet wekelijks sprake van een incident, eerder een tiental keren per jaar’.

Thomas Kranenborg, een speler uit team O23-1, kan zich in die uitspraak wel vinden. ‘Ik maak dat soort dingen eigenlijk zelden mee maar ik denk ook dat de club zich daar voor inzet, om dat gedrag te voorkomen’. Volgens Kranenborg zijn er binnen zijn team weinig opstootjes, als ze er wel zijn worden ze snel opgelost. Hij vervolgt dat er met andere teams wel vaker gedoe is. ‘Afgelopen zondag nog, liep het uit de hand. Iemand van de tegenpartij trapte laatste minuut iemand van ons onderuit en kreeg rood’. Op de vraag of hij en zijn teamgenoten dan de neiging krijgen hierin mee te gaan antwoordt Kranenborg volmondig nee. ‘Ik denk dat dat ons juist nog méér motivatie geeft om het voetballend van ze te winnen. We proberen niet in dat soort gedrag mee te gaan’.

Gedragsfactoren
Volgens Stols is het lastig te zeggen waar onsportief gedrag precies vandaan komt. ‘Ik denk dat onsportief gedrag verschillende redenen heeft. De jeugd wil graag winnen, dan doen ze soms dingen die daar niet helemaal bij horen’. Echter zijn dingen zoals FIFA-spellen en profvoetbalwedstrijden volgens Stols zeker wel van invloed op jongere spelers. ‘Ik denk dat het zeker ook te maken heeft met hun omgeving, wat ze meekrijgen vanuit huis of zien op de televisie of op FIFA. Zeker de jongere kinderen, de categorie tot 13 jaar, dat zijn een beetje hun rolmodellen’. Kranenborg is het daarmee eens, maar vertelt dat het ook positieve invloed kan hebben op het speelgedrag: ‘FIFA en profvoetbal geven je ook een andere visie op sommige dingen. Zo zijn er tactische trucjes die we uitvoeren, die uit het profvoetbal voortkomen’

In 2020 voerde het Mulier Instituut een onderzoek uit naar onsportief gedrag tijdens tientallen amateurhockey- en voetbalwedstrijden, hieruit bleek dat opstootjes met de scheidsrechter veruit het meest voorkomen. Volgens hen is de voornaamste beweegreden achter onsportief gedrag een wisselwerking tussen persoonlijkheid (hoe vatbaar iemand is voor uitbarstingen en hun eigen gedragsbeheersing) en externe factoren (gedrag van supporters, coaches, scheidsrechters en het scoreverloop), maar ligt er een zwaardere nadruk op het tweede. Het werkt voordelig wanneer een scheidsrechter rekening houdt met de dynamiek van het spel en juist niet al te rigide te werk gaat.

Eerder voorval
Het lijkt ondanks de schaarsheid van deze incidenten bij PVCV toch een groot voordeel dat de commissie bestaat. In 2020 haalde de Vleutense voetbalclub het nieuws vanwege een racistisch bericht dat gepubliceerd werd door één van de jeugdteams jegens Utrechtse club DHSC. Profvoetballer Wesley Sneijder, ambassadeur bij deze club, riep via Instagram op om een stevige aanpak, om te voorkomen dat dit voorval zich zou herhalen. De KNVB heeft de club vervolgens een ultimatum opgelegd: met het hele team in kwestie een Halt-gedragstraining volgen of een boete van 500 euro betalen.

Cor Stols benadrukt dat de betreffende spelers in ieder geval stevig bestraft zijn. ‘We zijn één van de grootste clubs van Nederland, het is onmogelijk om alles goed te doen, maar we doen altijd ons best.’

Tekst: Nina Laurens
Video: Maud Bos

Over de auteur

Nina Laurens

Mijn naam is Nina Marguerita Laurens, ik ben 20 jaar en woon inmiddels alweer 14 jaar in Vleuten. Ik ben eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, een opleiding die goed aansluit bij mijn brede veld aan interesses en behoefte aan creatieve expressie. Mijn voorliefde voor mijn woonplaats en nieuwsgierigheid naar ongehoorde verhalen maken mij erg enthousiast om aan de slag te gaan voor De Leidsche Rijner.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.