Verdeeldheid over de Braziliaanse Verkiezingen

Verdeeldheid over de Braziliaanse Verkiezingen

In mei mogen mensen zich registreren als kandidaat voor de Braziliaanse verkiezingen, maar het is al duidelijk dat de keuze tussen twee presidenten ligt. Aan de ene kant de linkse Lula en aan de ander de rechtse Bolsonaro. Alle Brazilianen hebben stemrecht voor de president, zo ook degene die in Leidsche Rijn wonen. 

Tweestrijd

De strijd tussen politiek links- en rechts is een bekende, zo liggen de twee mogelijke Braziliaanse presidenten politiek heel ver van elkaar af. Er zijn meer mensen die zich kandidaat mogen stellen als president, maar het zal voornamelijk gaan tussen hen. Luiz Inácio Lula da Silva is ook al eerder president geweest van Brazilië. Hij is van de enorm linkse en één na grootste partij, de PT, Partido dos Trabalhadores, de partij van de arbeiders. De huidige president van Brazilië is Jair Bolsonaro, politiek extreem-rechts van PL, de Partido Liberal, de liberale partij. De PL is nu de grootste. Mensen mogen zich nu kandidaat stellen voor de komende verkiezingen. Lula is daarom nu net, in begin mei, met zijn verkiezingscampagne gestart. Ondanks dat Bolsonaro nog niet is aangemeld, is de strijd tussen de twee al flink begonnen, dat is ook te merken aan de Brazilianen onderling.

Het politieke klimaat in Brazilië is heel verdeeld. Dat ziet Clivia Caracciolo, Braziliaanse journalist, ook in. Dat is te merken aan onder andere de vele demonstraties. De ene zijn pro-Lula, dan reageren Bolsonaro-stemmers weer met een ander protest en zo gaat het onderling door, al roept Lula mensen op niet in te gaan op ‘provocaties’. 

Volgens haar lijkt het er nu op dat Lula weer de volgende president zal zijn. Dat is ook wat de meeste verkiezing pijlers aangeven, die om de zoveel tijd uitgevraagd worden. ‘Lula betekent hoop voor de bevolking,’zegt ze. ‘De rechtse Bolsonaro heeft het heel slecht gedaan met de coronapandemie, er zijn 19 miljoen mensen zonder baan, mensen moesten in rijen staan voor levensbehoeftes en er zijn veel doden gevallen.’ Maar dat is niet het enige voorbeeld, Bolsonaro heeft volgens haar geen oog voor ‘de arme Braziliaan’, het grootste deel van de bevolking, waar in zijn tijd het aantal van alleen maar is gegroeid. Maar dat is niet de enige groep waar hij niet naar omkijkt. ‘Bolsonaro praat disrespectvol over de inheemse Brazilianen, de LHBTI-gemeenschap, vrouwen, de zwarte bevolking, met alle minderheden in Brazilië heeft hij conflicten, hij heeft respect voor niemand,’zegt ze. Kandidaat Lula gaat dus aan kop, in ieder geval voor nu.

Stemmen

Als Braziliaan kun je ook buiten Brazilië stemmen voor de president, daar is een app voor. ‘Het is een recht, maar het is ook verplicht om te stemmen als je de Braziliaanse nationaliteit hebt,’ zegt de Braziliaanse journalist Clivia Caracciolo. ‘Anders moet je een boete betalen.’ Alleen met een goede reden, zoals ziekte of werk kun je daar onderuit komen. Het verloop van de verkiezing is hetzelfde voor iedereen. Er zijn twee rondes, op 2 oktober is de eerste, de tweede zou de 27e zijn. ‘Je komt dan aan met een app, die wordt geregistreerd en dan loop je de cabine in waar je daadwerkeljk stemt,’legt Caracciolo uit. Als iemand in de eerste ronde meer dan 50 procent van de stemmen krijgt wint diegene al. ‘Dat is waar de stemmers van Lula voor aan het strijden zijn,’zegt Caracciolo.

Eén van de mensen die voor Lula wil stemmen is de 18-jarige Lia Civolani uit Leidsche Rijn. Dat ze vanuit Nederland kan stemmen vindt ze heel fijn, mede omdat het haar een veilig gevoel geeft. Ze kent mensen die op Bolsonaro stemmen en dat zorgt onderling voor zulke onenigheden dat ze daar haar stem voor zichzelf zou houden. ‘Ik ben blij dat ik Brazilië vanuit hier kan helpen, het gaat van slecht naar slechter en het ergste zou zijn als Bolsonaro weer president wordt,’zegt ze. Zij is voorstander van de PT en van Lula, die volgens haar wel een goede president is. ‘Hij helpt de armen en heeft realistische en goede plannen voor Brazilië’, aldus Civolani.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *