Dierenambulance heeft de handen vol aan egels

Dierenambulance heeft de handen vol aan egels

Tekst: Emma van den Hof

Het aantal egels wordt steeds kleiner door betegelde tuinen en meer bedreigingen uit de natuur. Natuurmonumenten zegt dat de afgelopen tien jaar het aantal egels met vijftig procent is verminderd. Dierenambulancemedewerker Hettie van Oostenbrugge komt met de ambulance in Leidsche Rijn en heeft de afgelopen tijd haar handen vol aan de kleine, stekelige zoogdieren. Ze zijn ziek, of verzwakt.

‘Het is heel belangrijk dat ze door de tuinen kunnen lopen. Door doorgangen te maken, creëren ze een groter leefgebied in de tuinen en minder op straat. Zo worden ze minder snel aangereden.’

De doorgangen kunnen gemaakt worden van een gat in de schutting, of een kleine, gegraven tunnel onder de schutting. De perfecte grootte is ongeveer dertien vierkante centimeter. Maar dat is niet het enige wat er gedaan kan worden om de egel te helpen. Hettie vertelt dat het bijvoeren ook belangrijk is voor de egel om aan te sterken. Zo kunnen ze op zijn best de winterslaap in.

Natuurmonumenten adviseert op haar website om de egels bij te voeren door middel van honden- of kattenvoer, een rauw ei gemixt met muesli en ongezouten pindakaas, of wat egelpathé.

De egel eet ook veel insecten, slakken en wormen. Die vinden ze in het groen, tussen de bladeren of in de struiken. Voor het geval er een actieve egel in de buurt is, heeft Hettie een tip: ‘Houd de egels die je langs ziet komen vooral in de gaten. Als je ziet dat ze zwak zijn kan je altijd de dierenambulance of egelopvang bellen om te vragen wat je het beste kan doen.’

Naturalis organiseert op 14 oktober van 19:00 uur tot 19:30 uur een informatie egel-livestream voor de hele familie. Boswachter Ruben van het jeugdprogramma van Natuurmonumenten, OERRR, en Naturalis-experts Pepijn Kamminga en Alexandra van der Geer gaan met elkaar in gesprek over de egel. Klik hier om naar de livestream te gaan.

Over de auteur

Emma van den Hof

Mijn naam is Emma van den Hof en ik ben eerstejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. De Utrechtse omgeving is nieuw voor mij en ik ben benieuwd naar wat voor nieuws ik hier tegen ga komen. Tijdens de studie wil ik me graag verdiepen in onderzoeksjournalistiek en hoofdredactie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.