Historische Rijtuigentour Kasteel de Haar

Historische Rijtuigentour Kasteel de Haar

De Victoria-Duc, één van de gerestaureerde rijtuigen.

Ga terug in de tijd en zie een koets met paard en wagen voorbijkomen. Dat kan op zaterdag 16 oktober bij Kasteel de Haar in Haarzuilens. 

De Rijtuigen van Kasteel de Haar zijn ‘museaal’ gerestaureerd, voor de eerste keer ooit, dus dat moet gevierd worden. De ‘calèche, victoria-duc, char-à-banc en de napoleon phaeton’ worden met paarden voor de rijtuigen aangespannen en speciaal met topkoetsiers door het park gereden. Net zoals de oorspronkelijke Baron Etienne van Zuylen van Nyevelt dat in 1890 deed. “Je wordt compleet teruggenomen in de tijd als het ware,” zegt Cindy van der Schoot, Hoofd van Marketing en Programmering dan ook. De laatste keer dat de koetsen met paarden bereden werden was lang geleden.

De historische rijtuigen zijn nu na lange tijd weer terug bij het Kasteel. Ze hebben bijna 70 jaar bij het Nationaal Rijtuigmuseum gestaan. De afgelopen jaren zijn de museumstukken met behulp van fondsen weer opgeknapt, met ondersteuning van de Stichting Hippomobielerfgoed bij RestauratieCentrum Stolk. 

Niet alleen de wagens van Kasteel de Haar, maar ook rijtuigen van de Private Driving Club doen mee met de rijtuigentour. Naast dat het een mooi beeld geeft van hoe het in het verleden geweest moet zijn, hoopt het Kasteel ook dat er door de tour andere fondsen willen bijdragen om de rest van de koetsen te restaureren.

Na de tour zullen de rijtuigen ook nog te bewonderen zijn, die blijven voorlopig bij de kleine Laverie.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *