Oorlogsfilm in gevaar na diefstal cameralenzen en apparatuur op Berlijnplein

Oorlogsfilm in gevaar na diefstal cameralenzen en apparatuur op Berlijnplein

Op 16 oktober werd er op het Berlijnplein dure camera-apparatuur gestolen uit een auto die gebruikt werd voor de oorlogsfilm ‘In de schaduw van Weleer’. De filmmakers hebben een crowdfunding opgericht om hun project te redden na een schade van zo’n 5500 euro.

Regisseur Tracey van Eijk (56) schreef het script toen ze 17 jaar oud was. Het is voor haar een droom project om haar verhaal nu bijna 40 jaar later waar te maken in deze verfilming. Dat maakt deze diefstal alleen maar pijnlijker. ‘We hebben heel veel tegenslag ervaren met deze diefstal. Deze lenzen zijn erg bepalend voor onze film, deze oude lenzen worden nu ook niet meer gemaakt’ vertelt Tracey van Eijk.

Producent Michel de Brouwer was nabij toen de diefstal plaatsvond. ‘Ik had eerst goedkopere spullen in de auto gelegd voordat ik de duurdere camera apparatuur er in stak na de opnames. Toen ik snel even de auto verliet om gedag te gaan zeggen werd de apparatuur uit de auto gestolen, ik was hoogstens 2 tot 3 minuten weg’ vertelt hij. Getuigen beweren dat een man op de parkeerplaats verschillende auto’s in de gaten hield voordat de diefstal plaats vond. Uiteindelijk werd de ruit van de auto ingeslagen, de deur opengedaan en de koffers gestolen.

Er is een crowdfunding opgestart om te proberen het project te redden. Maar Michel beweert dat dat eigenlijk niet genoeg zou zijn om de schade volledig te kunnen herstellen. ‘De crowdfunding heeft initieel 13 duizend euro opgeleverd en nu na de diefstal weer rond de 1200 euro, maar de hele filmproductie heeft ruim 48 duizend euro gekost. De hele last van de film draagt op mijn schouders, meer dan 10% van het budget van de film is gestolen en dat doet best pijn’ vertelt Michel De Brouwer.

‘In de schaduw van Weleer’ zou op 4 mei 2022 in première moeten gaan. Hieronder kan u een interview luisteren met regisseur Tracey van Eijk.

Crowdfunding: https://gofund.me/e9c2c058

Over de auteur

Kobe Luijten

Mijn naam is Kobe Luijten, ik ben twintig jaar. Ik ben een Belgische student die in Utrecht journalistiek studeert, waar ik sinds kort ook woon. Mijn interesses liggen voornamelijk bij film en muzieknieuws maar ik heb ook een passie voor onderzoeksjournalistiek en documentaires over variërende onderwerpen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.