Baptistengemeente Katwijk komt met afzonderlijk buurtcafé

Baptistengemeente Katwijk komt met afzonderlijk buurtcafé

Elisabeth van Delft met mede gemeenteleden in café de Blije Boon

KATWIJK – De Baptistengemeente Katwijk, gelegen in de wijk Hoornes, is bezig met een café voor mensen uit de buurt. De kerk brengt hiermee een idee tot leven dat al jaren op de planning staat. Het café zal ‘de Blije Boon’ heten en wordt gebouwd in één van de zalen van zaalcentrum Tripodia.

Het plan om een buurtcafé te openen in de wijk stond al lange tijd op het wensenlijstje van de Baptistengemeente. Vanuit de ethiek van het christendom wil de gemeente een fijne plek bieden voor buurtbewoners om hun verhaal te kunnen doen en verbinding te maken met elkaar. De wijk Hoornes staat namelijk al lange tijd in een negatief daglicht door het hoge aantal zelfdodingen waarbij bewoners van flatgebouwen sprongen. Gemeentelid en eigenaresse van ‘de Blije Boon’ Elisabeth van Delft: ‘Toen wij wisten dat we Tripodia mochten kopen, had ik contact met iemand van de senioren. Vanaf dat moment hadden wij al het idee om een koffietentje te openen voor de wijk.’ De gemeente Katwijk wilde het zaaltje in eerste instantie gebruiken voor eigen doeleinden maar na een paar jaar kreeg de Baptistengemeente toch groen licht.

Om de Blije Boon van de kerk gescheiden te houden, wordt het café voor de buurt zo toegankelijk mogelijk gemaakt. ‘Het café is een zaaltje wat wordt losgekoppeld van de rest van het gebouw, met een eigen ingang en een eigen toilet. We willen er echt een eigen sfeer van maken. Gewoon een hippe en gezellige tent’, aldus eigenaresse Elisabeth van Delft.

De diensten in de Blije Boon gaan enkel gedraaid worden door vrijwilligers. De vrijwilligers zijn op dit moment allemaal nog leden van de kerk maar dat zal volgens Elisabeth niet per se duidelijk te merken zijn.  ‘Natuurlijk gaat het café wel een gemeentesfeer ademen maar we zullen niet evangeliseren.’ Een paar jaar eerder deed de gemeente Katwijk al onderzoek naar de behoeften van bewoners in de wijk Hoornes. Een café om alleen of samen neer te dalen mistte nog, maar binnenkort dus niet meer. De Blije Boon hoopt in december haar deuren te openen.

Wilt u meer weten over de visie van Elisabeth Van Delft op komend buurtcafé de Blije Boon? Beluister hier dan het interview met Luna Potters: 

Over de auteur

Luna Potters

Luna Potters is woonachtig in Katwijk aan Zee en Journalistiek student aan de Hogeschool Utrecht. Al sinds klein duikt zij graag in de belevingswerelden van anderen door middel van het lezen en het schrijven van verhalen. Een luisterend oor zijn en mensen in contact brengen met hun emotionele kant is belangrijk voor Luna. "When someone shows you who they are believe them; the first time." - Maya Angelou

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.