De overlasthoax

De overlasthoax

 

EUROPAWIJK – Jaarlijks verschijnt er vanuit leerlingen van het Rudolf Steiner College in de Europawijk een hoax. Met deze hoax proberen ze zoveel mogelijk mensen te bereiken en er in te doen tuimelen. Dit jaar ging dat in de vorm van een enquête dat scholieren niet meer van het schoolplein af zouden mogen.

Hoewel dit een hoax is, lijken er weldegelijk gronden te zijn waarop dit gevoel gebaseerd is. Zo zijn er bijvoorbeeld in en om de lokale supermarkt door de jaren heen vaak (kleine) akkefietjes geweest.

Maar bedrijfsleider van Vomar Belgiëlaan, Carlo Janmaat, vertelt dat er nu stappen in de goede richting worden gezet: ‘Het gaat om de manier van omgaan met elkaar […], het persoonlijk contact met de leerlingen is heel belangrijk.’ Janmaat herkent het probleem niet, maar geeft ook toe dat het wel lastig is als er opeens tachtig leerlingen voor je deur staan. ‘Dit zorgt voor irritatie bij klanten, wat terugkaatst op de medewerkers en leerlingen.’

Ook Michael Koster, conciërge bij het Rudolf Steiner College herkent de klachten, maar ziet er het kwade niet van in. ‘De leerlingen van het Rudolf Steiner zijn bijzondere kinderen, vaak met een woordje klaar, maar zonder kwade bedoelingen.’ Koster merkt op dat hij begrijpt als buurtbewoners last hebben van de leerlingen, maar hij ziet een groot verschil tussen last en overlast.

Ook brengt Koster nog iets nieuws te weeg in het gesprek: ‘De hangjongeren die hier ‘s nachts drugs gebruiken en autoruiten ingooien, dat is overlast.’ Koster benoemt hoe hij in de ochtend vaak drugszakjes, jointkokers, lachgaspatronen en meer op het parkeerterrein en schoolplein vindt.

Beide heren herkennen het probleem niet en benoemen ook het regelmatige contact tussen de school en de winkel. Dit contact is er om alles in goede banen te leiden. Het lijkt er dus op dat deze hoax nog een tijd geen realiteit zal worden.

Hieronder kunt u luisteren naar de reacties van meerdere leerlingen van het Rudolf Steiner College op de situatie.

Over de auteur

Jannes van Leeuwen van Leeuwen

Jannes, 19 jaar, is geboren en getogen in Haarlem. Hij is met een stukje toeval in journalistische wereld belandt. Jannes zijn interesse in journalistiek is ontstaan in het schrijven. Schrijven van poëzie om precies te zijn. Na zijn afgewezen aanmelding aan ArtEZ voor de opleiding Creative Writing moest Jannes zijn vizier op iets nieuws richten. Al snel komt de opleiding journalistiek aan Hogeschool Utrecht op zijn pad. Met een scherpe blik en fraaie woorden Jannes groeit langzaam uit tot een hoofdrolspeler in het journalistieke landschap.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.