Petitie tegen wooncrisis; SP Haarlem is er klaar mee

Petitie tegen wooncrisis; SP Haarlem is er klaar mee

Foto: Jan Willem Roosch. Jan Willem Roosch bij een petitie kraam van SP Haarlem op de Markt

HAARLEM – SP Haarlem heeft in oktober de petitie ‘Stop de Wooncrisis!’ gestart. Hierbij willen ze aandacht geven aan het tekort aan woningen in Haarlem. Dit is mede een reactie op het beleid in de grote steden die per 1 januari een opkoopbeschermingswet gaan invoeren.

 

De afgelopen tien jaar kampt Nederland met een probleem; Er zijn te weinig woningen in Nederland. Dit werkt de vaak jongere starters enorm tegen, omdat de wachtlijsten voor sociale huurwoningen absurd lang en de prijzen super hoog zijn.

Een oorzaak van het woningentekort is dat in 2010 het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) werd opgeheven. Hierdoor werd de taak van woningen bouwen en onderhouden afgeschoven op de gemeentes zelf. Dit heeft ervoor gezorgd dat er minder woningen bijgebouwd zijn.

Ook de enorm gestegen huizenprijzen dragen bij aan de woningcrisis. Dit komt doordat de overheid sinds 2013 goedkoop grote aantallen sociale huurwoningen heeft verkocht aan vaak buitenlandse investeerders. Om dit mogelijk te maken was wel een wetswijziging nodig. De regering van toen heeft hiervoor het Woonakkoord bedacht. Hiermee werd tegelijkertijd ook de verhuurderheffing ingevoerd. Een belasting voor de laagste huren. Terwijl de inkomsten uit hogere huren belastingvrij bleven. Sommige investeerders laten huizen expres leeg staan, zodat de schaarste aan huizen groter is en daardoor prijzen op de huizenmarkt stijgen.

In 2022 gaan de grote steden, zoals Amsterdam en Utrecht, een opkoopbeschermingswet invoeren. Deze wet moet ervoor zorgen dat je ook werkelijk gaat wonen in het huis dat je koopt. Als Haarlem niet volgt vreest SP Haarlem dat investeerders hierdoor nog meer huizen gaan opkopen in Haarlem. ‘Als Amsterdam een opkoopbeschermingswet gaat invoeren, moet Haarlem het ook direct invoeren om een waterbed effect te voorkomen’ aldus Jan Willem Roosch van SP Haarlem.

De SP vindt dat wonen een recht is. ‘Een woning is eigenlijk wel de basis om te kunnen bestaan’, zo zegt Jan Willem. Als reactie op deze wooncrisis heeft SP Haarlem de petitie ‘Stop de Wooncrisis!’ gestart om meer aandacht te geven aan dit maatschappelijke probleem.

Mocht u meer willen weten over de petitie? Ga dan naar: https://haarlem.sp.nl/form/petitie-stop-de-wooncrisis

Beluister hieronder het fragment met Jan Willem Roosch over wat u kunt doen tegen de wooncrisis.


https://soundcloud.com/user-558618880/interview-wooncrisis-fragment-mixdownv2/s-TkpbpJOsGKK?si=6da7fb1de021443bb01195d206c19963


Over de auteur

Giorgio Steltenpohl

Giorgio Steltenpohl wil als journalist meer te weten komen van de maatschappij en zijn ondervindingen delen met andere mensen. Hij wil mensen met elkaar laten discussiëren over relevante maatschappelijke problemen en de ongehoorden met hun verhalen in de spotlight zetten. "Jackpot!"

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *