Campagne Orange the World in Haarlem

Campagne Orange the World in Haarlem

Foto: Luna Potters

HAARLEM- in Kennemerland is Haarlem weer één van de vier plaatsen die meedoet aan de campagne Orange the World. Vanaf 24 november zullen er in deze plaatsen op verschillende plekken gebouwen oranje worden. Dit wordt gedaan om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Eén op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met geweld.

In Haarlem is het eerste oranje licht aangezet vanaf de DAKKAS. Dit is gedaan door niemand minder dan Burgemeester Jos Wienen. De avond begint met verhalen over het geweld tegen vrouwen. Waar het buiten al behoorlijk is afgekoeld naar slechts 7 graden, is het binnen de DAKKAS warm en gezellig met een hapje een drankje.  Zo’n twintig man luistert aandachtig naar de verhalen van vrouwen over nare ervaringen die ze gehad hebben met geweld. Burgemeester Jos Wienen houdt ook een toespraak.  Wienen spreekt over hoe er al veel gedaan wordt om vrouwengeweld tegen te gaan. Toch is het nog te weinig bespreekbaar. Hier heeft de Burgemeester het ook veelal over. “Het is als buitenstaander lastig in te schatten of er sprake is van huiselijk geweld. Soms kan het ook de relaties tussen u en degene over wie het gaat verslechteren’’, verteld Burgemeester Jos Wienen in zijn toespraak. “Daardoor zullen wij als mensen er minder snel over beginnen omdat we onze relaties goed willen houden.”

Schrijver en docent aan het NOVA College in Hoofddorp Abbie Chalgoum, is deze avond ook aanwezig om een verhaal te vertellen. Hij begint met het zeggen dat hij dit verhaal vertelt namens zijn zusje en zijn moeder. “Het is raar dat op deze dag die centraal staat voor vrouwen, een man het woord doet.’’ Vertelt Abbie. Hij had gehoopt dat zijn zusje en zijn moeder vandaag dit verhaal konden vertellen. Het zit alleen nog te diep en het doet nog teveel pijn en daarom verteld Abbie hun verhaal waar hij ook veel moeite mee heeft gehad. Abbie is geboren in een gezin met vijf jongens en twee meisjes. Abbie zijn vader was volgens zijn eigen woorden een tiran. Zijn zusje en zijn moeder hadden het erg moeilijk in die tijd. Dit is inmiddels 30 jaar geleden. Zijn vader mishandelde zijn zusje vooral mentaal en fysiek. Zijn moeder werd veel mentaal mishandeld. Zij werd alleen fysiek mishandeld als er niemand anders thuis was.

Uiteindelijk ging de moeder van Abbie pas weg bij zijn vader toen het laatste kind uit huis was. Zij wilde niet dat er een kind in een onveilige omgeving verder moest opgroeien. Toen zijn moeder wegging bij zijn vader was het nog een spannende tijd. Zijn vader begon met bedreigingen. ‘’Als ik je vind dan vermoord ik je,’’ citeert Abbie zijn vader. Hoewel er buiten wat vuurwerk wordt afgestoken, en de Burgemeester hoofdschuddend naar buiten kijkt, gaat Abbie verder met zijn verhaal. Hij vertelt dit verhaal omdat er nog zoveel meisjes en vrouwen die net zoals zijn zusje en zijn moeder te maken krijgen met geweld. “Er zijn zoveel mogelijkheden om dit te melden als dit gebeurd. Blijf er dan niet mee hangen en typ gewoon ‘huiselijk geweld’ in Google”, probeert Abbie te motiveren. Het publiek, voornamelijk iets ouder knikt bevestigend.

Alle verhalen zijn verteld. Een enkeling zit met een zakdoek haar tranen weg te halen omdat het bij zoveel mensen en voornamelijk vrouwen zo diep zit. Het oranje licht wordt aangezet door Jos Wienen. In eerste instantie heeft niet iedereen door waar het licht oranje is geworden maar dan zijn de mensen blij om het oranje licht te zien.

Voor het verslag van Luna Potters over de avond en het interview met Dennis de Waard, oprichter van de DAKKAS is te beluisteren via deze link

https://soundcloud.com/wesley-schroder/orange-the-world-day/s-wACvHnfguIP?si=b7603b5125274235b17efcea87dd34bd

Over de auteur

Wesley Schröder

Wesley (18) wil het nieuws goed overbrengen. Wesley is sinds jonge leeftijd erg geïnteresseerd in alle soorten sport. Vroeger wilde hij profvoetballer worden. Dat werd het helaas niet. "Ik kan zelf niet voetballen maar ik heb er wel verstand van."

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.