Huisdieren zijn thuis niet meer welkom

Huisdieren zijn thuis niet meer welkom

Foto: Lisa Kattenberg

HAARLEM EN OMGEVING- Aan het begin van de coronapandemie waren veel mensen eenzaam. De oplossing daarvoor was het kopen van een huisdier. Volgens recente artikelen, van bijvoorbeeld het AD, blijkt echter dat mensen niet goed voorbereid zijn om een huisdier te houden. Nu het leven weer meer op gang komt bedenken mensen zich. Ze gaan weer fulltime naar het werk in plaats van thuis aan tafel te werken. De tijd en aandacht die het dier eerst kreeg verdwijnt.

Een walm van dierenvoer belaagt je als je naar binnen loopt. Piepende speeltjes hangen levenloos in het rek. De hamsters liggen zacht te snurken. Links en rechts worden de paden steeds smaller. De dierenwinkels zijn nou eenmaal kleiner. Dit komt doordat er geen honden en katten meer in de winkel verkocht worden. Dat was vroeger wel zo. Een medewerker van Petsplace vertelt dat mensen, vorig jaar en begin dit jaar, veel meer kitten en puppy spullen hebben gekocht dan voor corona. De medewerker merkt echter dat sommige mensen niet goed genoeg voorbereid zijn om een huisdier te hebben. Ze weten bijvoorbeeld niet precies wat ze moeten halen. ‘Wij zijn er ook voor de informatie, hoe moet je met een dier omgaan? Wat hebben ze nodig? Sommigen mensen pikken deze informatie op en andere merk je aan dat ze geen interesse hebben in de informatie.’ Nu worden er wel nog veel spullen gekocht, maar de medewerker ziet een dalende lijn. Bij een andere dierenwinkel wordt mij vertelt dat zij er niks van merken. Dit komt vooral doordat ze vaste klanten hebben. ‘Wij hebben klanten die echt van dieren houden, wij hebben geen klanten die zomaar uit opwelling een diertje zullen aanschaffen’. Een belangrijke tip die ik meekrijg is, ‘denk minimaal een half jaar na, voordat je een huisdier koopt’.

Lisa is een ervaringsdeskundige in het weg doen van een huisdier. Lisa heeft haar hond niet weggedaan door corona, maar omdat haar ouders gingen scheiden. Toch wil ik het gevoel van een huisdier wegdoen extra benadrukken. Voor de meeste mensen is dit geen makkelijke beslissing. Lisa was vijftien jaar toen de hond in huis kwam en zestien jaar toen haar hond weg moest. Haar hond heet Bo en is een vrouwtje ze is een kruising tussen een teckel en een beagle. Haar ouders konden niet voor Bo zorgen. Tenslotte deed Lisa al het werk, zoals Bo drie keer per dag uitlaten. Lisa had een goede band met haar hond, alleen het was gewoon veel werk. Bo is naar kennissen gebracht, daar krijgt ze veel meer aandacht en heeft ze een ruimere leefomgeving. De keuze om de hond naar kennissen te brengen, en niet het asiel, was snel gemaakt. Bo kwam namelijk al uit een soort asiel vanuit Spanje. ‘Wij hebben heel erg ons best gedaan om haar niet in het asiel terug te stoppen, maar echt een gezin te vinden voor haar’, aldus Lisa. Ik vraag aan Lisa hoe ze zich voelde toen ze haar hond gedag moest zeggen, ‘Ik heb wel gehuild, maar ik ben een gevoelig persoon.’

Bo, de hond van Lisa

Meer weten over dit onderwerp? Luister naar de audio van Lisa Kattenberg!

http://https://soundcloud.com/user-469585412/dierenwinkel-mixdown/s-jtg01LQF1dK?si=ff03843fde1d45d58b4bd1aa9610abbc

Over de auteur

Sil Moison

Sil Moison is een nieuwsgierige en leergierige student op de HU. Hij toont interesse in de verhalen van mensen. Een van zijn hobby's is fotografie. Door fotografie kijkt hij op een andere manier naar de wereld. Ook stelt Sil veel vragen, kritisch en scherp. "Hij stelt altijd zoveel vragen, journalistiek is echt iets voor hem" aldus een collega van Sil bij de Albert Heijn.

1 reactie

  1. Siebe

    Sicke shit man

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.