Noordwijkse documentaire in première bij theater De Muze

Noordwijkse documentaire in première bij theater De Muze

Bron: Nick Vink

NOORDWIJK- Langzaam maar zeker stroomt de bioscoopzaal van theater De Muze vol en maakt een klein orkestje de sfeer in de zaal compleet. Vanavond, woensdag 24 november 2021, mogen deze bezoekers als eerste de gloednieuwe documentaire ‘Leven aan de rand van het Derde Rijk’ bekijken. Een informatieve film over Noordwijkers in de Tweede Wereldoorlog, gemaakt door Aron Goris. ‘Dit was onze laatste kans om dit verhaal vast te leggen, veel mensen uit die tijd zijn helaas al overleden. Dat is ook één van de redenen voor het maken van deze documentaire’, vertelt hij.

 

Het is druk in het theater, als we de zaal inlopen zijn de meeste plekken al bezet en valt het op dat toeschouwers van jong tot oud op het evenement afgekomen zijn. Daarnaast is dit de laatste woensdag voor de nieuwe coronamaatregelen, dit maakt het extra bijzonder vertelt historicus Koen Marijt in zijn voorwoord: ‘Eigenlijk wilden wij deze film al in het voorjaar van 2020 vertonen, maar door de pandemie kon dit niet doorgaan. Nu kunnen we het eindelijk voor publiek laten zien.’

Al sinds begin 2017 zijn documentairemaker Aron Goris, historicus Koen Marijt en initiatiefnemer Wim Baalbergen bezig met het maken van dit bijzondere filmstuk. ‘Het was een hele klus en dat op geheel vrijwillige basis. Er was eigenlijk geen budget beschikbaar’, vertelt Goris aan De Mug. We spreken de trotse ontwikkelaar in de kantine van het theater. 

De rode draad door de film zijn de achttien geïnterviewde Noordwijkers, ieder vertelt unieke verhalen over de oorlog in Noordwijk maar ook daarbuiten. ‘Het vinden van genoeg beeldmateriaal was erg lastig,’ zegt Goris, ‘van 1941 tot 1943 gold namelijk een verbod op film en fotografie, van die jaren konden we dus weinig beeldende bronnen vinden. Daarom zitten er ook aanknopingspunten met de algemene oorlog in de documentaire verwerkt.’  

Voor Koen Marijt was het ook de eerste keer dat hij het eindresultaat zag. Hij had een ondersteunend aandeel in het maken van dit product. ‘Het is echt een prachtige film geworden,’ vertelt Marijt, ‘op sommige momenten moest ik bijna een traantje laten. Bijvoorbeeld bij het slot en ook het verhaal van de ‘moffenmeiden’ vond ik heel mooi. De Noordwijkers vonden dat deze meiden hun straf wel verdienden maar de manier waarop daar zijn ze niet trots op.’ Zelf is Marijt al een aantal jaar druk bezig met het schrijven van een boek over Noordwijk in de Tweede Wereldoorlog als aansluiting op deze documentaire.  

Daarnaast willen de makers ook graag jongeren bereiken met dit verhaal. Zo streven ze ernaar de documentaire in het lespakket van de lokale basis- en middelbare scholen te verwerken.

Aron Goris hoopt dat de documentaire mensen raakt en een inkijk geeft in het leven van Noordwijkers in de oorlog. ‘We hopen dat het stukje geschiedenis wat nu in beeld is, meer als verhaal wordt gezien. Je kunt nu veel feiten vinden, maar een echt verhaal miste nog.’ 

* Op 15 december 2021 kunt u de documentaire ‘Leven aan de rand van het Derde Rijk’ bekijken in theater De Muze in Noordwijk. 

Voor een uitgebreid verslag van de premiére kunt u hieronder luisteren naar het audioverslag van collega-redacteur Floortje Hoogkamer. 

https://soundcloud.com/user-667395634/verslag-premiere-leven-aan-de?si=ce237a3b7c844075a23109f994cd626a

Over de auteur

Nick Vink

Nick Vink (19) is een enthousiaste journalist in opleiding. Nick is geïnteresseerd in van alles en nog wat, je kunt van Nick tekst- en audioverslagen op de Mug verwachten, waar Nick en de lezer iets van op zullen steken! 'Ik wil de wereld beter leren kennen en verhalen vertellen'

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *