De wonderlijke wereld van de pepernoot

De wonderlijke wereld van de pepernoot

HAARLEM – In Haarlem is sinds kort een pepernotenfabriek geopend. Het is een unieke ervaring voor kinderen, die meegenomen worden door de bakpiet in de pepernotenbakkerij. De fabriek is geopend in de oude bakkerij Vlaar.

Voordat je de pepernotenfabriek inloopt staan er twee enorme notenkrakers om je te verwelkomen. De etalage is rijkelijk versierd met pepernoten, pakjes, Sinterklazen en Pieten. Als je naar binnenloopt komt de geur van versgebakken pepernoten en jute zakken je neus binnen. De pepernotenfabriek zit in de oude bakkerij Vlaar en is de ideale locatie voor deze fabriek. Nadat je in de ontvangstruimte geweest bent kom je in de daadwerkelijke bakkerij. Overal liggen pepernoten en de ovens staan te draaien voor alle gebakken pepernoten.

Een echte piet neemt je mee naar de werkkamer van sinterklaas en de pakjeskamer. Na een bezoek aan de werkkamer mogen er pepernoten gebakken worden en terwijl je staat te wachten is er een silent disco met allerlei (klassieke) sinterklaasliedjes. ‘Die Silent Disco is echt een hit bij de kinderen en ouders. Alle kinderen doen de dansjes mee en voor mij is dit enorm genieten.’ Vertelt Danique Bigot, regelpiet in de fabriek, ons. De Silent Disco is een grote uitvinding, zeker omdat kinderen ongeduldig worden als ze moeten wachten.

Maar niet alleen de Silent Disco is een grote hit. ‘De kinderen luisteren verwonderd naar de bakpiet die ze meeneemt naar de werkkamer van sinterklaas. De spanning stijgt als je vertelt dat sinterklaas er niet is en dat ze stiekem een kijkje mogen nemen’, zegt regelpiet. Ook de pakjeskamer is mooi aangekleed en daar kunnen de kinderen een zoekspelletje doen. Overal zijn pietenmutsen verstopt die de kinderen dan mogen zoeken. Nadat ze overal zijn geweest gaan ze samen met de bakpiet pepernoten bakken. Ieder kind krijgt een bolletje deeg en hun eigen stukje bakpapier waar ze zelf bolletjes deeg op kunnen leggen. Die gaan de oven in en daarna kunnen de kinderen naar de Silent Disco. Na de Silent Disco krijgen ze een kleurplaat en daarna kunnen ze de pepernoten ophalen om mee naar huis te nemen.

‘Je ziet ieder kind met een grote glimlach de deur uit gaan en dat is waar je het voor doet’, zegt Danique. Het biedt toch een lichtpuntje in deze tijden van corona. ‘Helaas hebben wij ook te maken met ziekten en drukte, zo horen er eigenlijk meer Pieten te zijn, maar die zijn ziek. Vandaar dat ik inspring waar nodig en de bakpiet help, daarom word ik regelpiet genoemd in de bakkerij.’ Het concept is bedacht doordat ze de winkel naast Vlaar al hadden. Toen Vlaar daar wegging werden er plannen gemaakt om met sinterklaas en kerst er iets leuks van te maken. ‘Zo gezegd zo gedaan’, volgens Bigot. ‘Het is enorm mooi dat dit kan in een oude bakkerij, en het is fijn dat er genoeg partners en sponsoren zijn om dit mogelijk te maken’, zegt Danique.

De fabriek is nog tot en met 5 december te bezoeken op iedere woensdag, donderdag en vrijdag. Wat er daarna in komt is nog een grote verrassing.

hieronder neemt Anna van der Bent u samen met Sophie (3 jaar) mee door de pepernotenfabriek.

[embed]http://soundcloud.com/anna-van-der-bent/pepernotenfabriek-bezoeken?si=242f64ad6f534e4dad376adb297671dc[/embed]

Over de auteur

Zus Veldkamp

Zus Veldkamp (2003) is beginnend journalist met een passie voor sport. ‘Van jongs af aan betrok mijn vader mij in de autosport wat nu uitgebloeid is tot een grote liefde voor de Formule 1. Daarnaast heb ik ook een ruime interesse in de politiek en wil ik graag weten hoe de maatschappij in elkaar steekt.’

1 reactie

  1. Mijke Folkertsma

    Wat leuk een pepernoten fabriek en super leuk geschreven.

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *