Het coronavirus is niet te stoppen op kinderopvangen en basisscholen

Het coronavirus is niet te stoppen op kinderopvangen en basisscholen

Mother playing jump rope with her children on the street. They wear masks to protect themselves from the coronavirus. Social distance.

HAARLEM/AALSMEER – Het coronaseizoen is jammer genoeg weer helemaal begonnen in Nederland. Dat merken de kinderopvangen en de basisscholen in Haarlem en Aalsmeer ook. Veel besmettingen, waardoor personeel vinden erg lastig is.

Een medewerker van een kinderopvang in Haarlem vertelt ons dat de situatie erg anders is dan voor de coronapandemie, er wordt nog meer op hygiëne gecheckt dan voorheen. Elk moment dat er handen gewassen kunnen worden, worden die ook goed en zorgvuldig gewassen. Wat wel erg opvallend is, is dat de oppassers geen afstand hoeven te houden van de kinderen.  Er is vakgericht nogal wat anders dan voorheen, dat heeft vooral met de weinig werknemers te maken. Er zijn vaak weinig mensen beschikbaar, waardoor je dus met weinig man voor een relatief grote groep staat.

Ook op de basisschool de Jozefschool in Aalsmeer is corona het onderwerp van de dag. René Veerman de Adjunct-directeur op de Jozefschool, vertelde ons dat het coronavirus als een lopend vuurtje rondgaat op de school. “Van de 50 medewerkers zitten er nu 3 thuis”. En ook een tiende van de leerlingen zitten thuis vanwege corona. Waar vroeger een erg rustige en gezellige sfeer hing, was de sfeer nu erg gespannen, dat kwam vooral door de aankomende persconferentie die eventueel een nieuwe sluiting van de school zou kunnen betekenen. Al rekent René daar zelf niet op. “Je moet immuniteit opbouwen”. Al ziet hij wel dat vaker leerlingen hun vriendjes en vriendinnetjes missen in de fysieke lessen. Maar als schoolleider ziet René dat online lessen wel degelijk handig zijn in sommige situaties. “Soms ontbreekt 30% van de leerlingen in de lessen, en de week daarop de andere 30%. Met online lessen heb je dus vaker de volle 100% aanwezig in de les.”    Zo krijgen de leerlingen dus wel altijd het nodige onderwijs mee vanuit huis.

Zo zie je dus dat op de basisscholen de maatregelen naleven wat makkelijker gaat dan op de kinderopvangen, dat komt natuurlijk vooral door het feit dat de kinderen op de opvang veel meer afhankelijk zijn van de zorg die ze krijgen. Als je groep 8-leerlingen zou vergelijken met kinderen van 3 jaar oud, zijn de groep 8 leerlingen natuurlijk een stuk meer zelfstandig. En kinderen op jongere leeftijd hoesten en proesten meer zonder dat ze dat door hebben, meer kans op eventuele virussen.

Wilt u het gehele interview luisteren van Jannes van Leeuwen met de medewerker van de kinderopvang, klik dan op onderstaande link.

https://soundcloud.com/jannes-v-leeuwen/situatie-kinderopvang-mixdown

Over de auteur

Matthijs Bos

Als ambitie heb ik om de sportjournalistiek in te gaan, als echte sportliefhebber kan ik goed verschillende wedstrijden analyseren. Als klein jongetje was ik al heel erg bezig met het stellen van vragen en onderzoeken, twee goede eigenschappen voor een kritische journalist.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *