Ochtendspits laat sporters weer naar huis keren

Ochtendspits laat sporters weer naar huis keren

VOORHOUT- Wegens de nieuwe aangescherpte coronamaatregelen, moeten niet-essentiële dienstensectoren hun deuren sluiten om 17:00 uur. Onder deze sector vallen ook de sportscholen. Daar waar vele sporters pas in de avond gingen sporten wegens school en/of werk, moeten deze sporters nu op een ander tijdstip gaan sporten. Leidt dit niet tot overbodige drukte in de sportschool gedurende de dag?

 

Buiten is het nog donker. In de verte luidt een kerkklok. Alhoewel de kerk op een fietsafstand ligt van sportcentrum Thea Hoogervorst in Voorhout, weergalmt de stille buurt de luidende kerkklok zeven keer. De sportschool daarentegen draait op volle toeren. Vanaf het grote, rechthoekige raam zie je een man met een verhit gezicht op de loopband rennen. Druppels zweet sijpelen van zijn voorhoofd naar de inmiddels grote zweetvlek op de borst van zijn grijze Gymshark sportshirt.

Bij binnenkomst word je door het geluid van het fitnessapparatuur meegezogen in een sportieve wereld. Een gespierde jongen in een hemd neemt een scoop van zijn pre-workout. Hij morst een beetje op het bankje waar zijn grote waterfles staat. Met een snelle slag veegt hij het gemorste deel weg met een handdoek. De jongen loopt naar een andere jongen die bezig is met gewichten heffen. Met een luid gebrul moedigt hij de jongen, die waarschijnlijk een goede vriend is, aan. Hij geeft hem een hardhandig schouderklopje die de jongen een beetje laat schokken. Met een quasiboos gezicht en geforceerd, gefronste wenkbrauwen kijkt de gewichten heffende jongen hem aan. Beiden schieten in de lach om zijn neppe actie.

Verderop is een meisje in een sporttenue van Adidas ongeduldig aan het wachten tot zij aan de weer kan met de roeitrainer. Met een verveeld gezicht kijkt zij naar de andere sporters die alle roeitrainers in beslag hebben genomen. Ze lijken nog niet van plan te zijn het meisje de beurt te geven. ‘Ik moet de hele dag werken vandaag. Voorheen kon ik dan ’s avonds sporten, maar door die nieuwe maatregelen kan dat niet meer. Nu kom ik ’s ochtends vroeg, en verspil ik veel tijd alleen al aan wachten omdat het zo druk is,’ zegt het meisje met een geïrriteerde stem. Ze zet haar sportpetje even af en gooit die naast haar neer op de grond. ‘Ik hoop maar dat ze snel opstaan.’

Het is inderdaad erg druk in de sportschool. Iedereen die overdag voor 17:00 uur geen tijd heeft om te sporten, moet nu ’s ochtends vroeg gaan. ‘Ik vind het ergens wel vervelend dat ik nu ’s avonds niet kan sporten. Een voordeel is wel dat je de dag al fris en fruitig kan beginnen voordat je naar school of werk gaat.’ De man haalt zijn schouders op en gaat verder met zijn beenspieren trainen. Er loopt een groot, rafelig litteken van zijn knie tot aan zijn scheenbeen. ‘Ik snap sowieso eigenlijk niet echt waarom Rutte denkt dat het (eerder) sluiten van sportscholen een goede maatregel is tegen corona. Volgens mij is voorkomen beter dan genezen toch?’ De man klemt zijn tanden op elkaar en oefent veel kracht op zijn benen uit. De plaat die hij moet bedienen, maakt een akelig geluid dat in je oren na blijft piepen.

De sportschool begint al een beetje te ruiken naar zweet vermengd met deodorant. Overal om je heen zie je en hoor je de fitness apparaten gebruikt worden. Er komen nog meer sporters binnen. In hun gezichtsuitdrukking is teleurstelling te zien. Ze draaien zich alweer om, om naar hun fietsen te lopen. Het heeft geen zin om nu te gaan, veel te druk.

Hier kunt u de audiorapportage van Tijn Bolle beluisteren die een medewerker van een sportschool heeft gesproken.

http://https://soundcloud.com/tijn-bolle-637936420/audio-reportage-sportschool 

Over de auteur

Zulkaida Isaqzai

Leuk dat je een kijkje neemt op een van mijn artikelen. Mijn naam is Zulkaida Isaqzai en ik ben 18 jaar oud. Ik houd superveel van schrijven en lezen en van persoonlijke verhalen van mensen. Door mijn passie hiervoor, ben ik journalistiek gaan studeren. One day the girl with the books, becomes the woman writing them...

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *