‘Het was alsof ik in een film terecht kwam’

‘Het was alsof ik in een film terecht kwam’

de bavo Jenaplanschool in Haarlem met de getimmerde platen op de voorgevel

HAARLEM – In de gymzaal van Bavo Jenaplanschool in Haarlem ging het 3 weken geleden helemaal mis, er werd door jongeren vuurwerk het gebouw ingeschoten waardoor er een flinke brand ontstond. Dat leverde veel emotie op bij de mensen die dicht bij de school staan. 3 weken later lijken die emoties nog steeds niet weg te zijn.

Het is een koude, winderige vrijdagochtend, wanneer ik langs de Bavo Jenaplanschool loop in Haarlem. De school waar het 3 weken geleden helemaal mis ging, er ontstond namelijk een brand in de gymzaal van de school. Doordat de gymzaal niet meer te gebruiken is moeten de leerlingen ergens anders hun gymlessen volgen.

Precies op het moment dat ik langs de school loop hoor ik het blije geschreeuw van de kinderen. Terwijl de kinderen aan het spelen zijn, staan er 2 leraressen de leerlingen en het schoolgebouw te observeren. ‘Ziet er niet zo mooi uit, die planken op de muren,’ zegt een lerares. Er valt een stilte. Rondom de planken die op de voorgevel zijn getimmerd zie je nog de zwarte roet op de muur. Aan de grootte van de planken zie je hoeveel schade de brand heeft opgeleverd. Hoewel het incident zich 3 weken geleden afspeelde, blijft iedereen onder de indruk van de schade. Waaronder ook Caroline Clay, de directrice van de school. Caroline kreeg het nieuws via een nogal aparte manier binnen. Ze kreeg op zaterdagmiddag namelijk een mailtje dat haar school in de brand stond. Pas op het moment dat de berichten toenamen begon de paniek toe te slaan.

‘Het was alsof ik in een film terecht kwam’

Waar sommigen al het een en ander weten over de brand, is bij anderen het nieuws nog niet helemaal doorgekomen. ‘Waarvoor zijn die planken?’ vraagt een meisje aan de juf. Datzelfde meisje viel mij eerder al op, niet vanwege haar uiterlijk, maar vanwege het feit dat ze als enige alleen op een bankje zat te kijken naar de schade op het gebouw. Wanneer de juf vertelt dat er een paar weken terug vuurwerk het gebouw is ingeschoten en daardoor brand is ontstaan lijkt het kwartje dan toch te vallen bij het meisje. D’r wenkbrauwen gaan omhoog, ‘Oooooh was dat het,’ antwoordt ze. Nadat ze antwoord heeft gekregen, gedraagt ze zich anders dan eerder. Ze lijkt gerustgesteld, en gaat nu niet op het bankje zitten, maar ze gaat gezellig spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Vervolgens loop ik weg van de school. Terwijl ik op een afstandje naar de school aan het kijken ben, rijden voor mij auto’s over de weg, bijna elke bestuurder kijkt even snel uit het raam naar de schade. In mijn ooghoek zie ik een groepje mensen lopen, ze kijken naar het gebouw. Ze lijken verrast. Na een aantal seconden stil te staan lopen ze weer door alsof er niks is gebeurd.  Precies op het moment dat ik weg wil lopen van het schoolgebouw zie ik een groepje leerlingen (onder leiding van 2 leraressen) met gymtassen weglopen van de school, ik besluit de groep te gaan volgen. Ze zijn onderweg naar de tijdelijke gymzaal.

Wilt u het interview van Yke Bosch met Caroline Clay luisteren, klik dan op onderstaande link:

Stream Audioverhaal Bavoschool van Yke Bosch | Luister gratis online op SoundCloud

Over de auteur

Matthijs Bos

Als ambitie heb ik om de sportjournalistiek in te gaan, als echte sportliefhebber kan ik goed verschillende wedstrijden analyseren. Als klein jongetje was ik al heel erg bezig met het stellen van vragen en onderzoeken, twee goede eigenschappen voor een kritische journalist.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *