klim naar de top van Haarlem

klim naar de top van Haarlem

De twee torens van de kathedrale basiliek St. Bavo.

HAARLEM – de kathedrale basiliek St. Bavo is voor veel Haarlemmers een bekende kathedraal. De twee imposante torens en de groene koepel steken ver boven de omliggende wijken uit. Toch weet niet iedereen dat je die torens ook kan beklimmen.

Buiten waait een gure wind en vliegen de blaadjes van de bomen, een typische herfstdag dus. Als je voor de kerk staat begroeten de machtige torens je. Door een grote houten deur loop je naar binnen, waar je in de prachtig versierde kerk komt. Binnen zit een vrouw van middelbare leeftijd achter de balie. ‘Komen jullie om de torens te beklimmen?’, vraagt ze met een uitgelaten blik. Als eerst beklim je de vrouwentoren, die het uurwerk bevat. Voor de torens werd een inzamelingsactie gehouden. De vrouwen zamelden geld in voor de vrouwentoren en de mannen voor de mannentoren. De vrouwen hebben gewonnen dus vandaar kregen ze een mooiere toren met prachtig uurwerk erin. De vrouwentoren is ook degene die beklommen gaat worden.

Om naar de vrouwentoren te gaan moet je door een kleinere houten deur met een bordje erboven. Op dit bordje staat noordtoren. Zodra je door de deur stapt kom je in een heel smal gangetje, waar de muren bijna op je af komen. Wanneer je door dat gangetje bent kom je bij een hele lange wenteltrap. De gehele toren bestaat uit zo’n 275 krappe traptreden. De treden en muren zelf bestaan uit bakstenen. Je kan niet zien wat er om het hoekje is, zo nauw is de wenteltrap.

Voordat je bij de kerkklokken komt kom je eerst langs een aantal deuren waar ‘verboden toegang’ op staat. Twee ruimtes moet je door om bij de klokken te komen. Na zo’n 121 traptreden kom je bij de eerste ruimte. Er staan twee zitzakken en een aantal informatieborden over de ruimte zelf, maar ook over de koepel, tentoonstellingen en andere zaken over de kathedrale. In het midden van de ruimte is een groot luik, waar je niet op mag staan. In de ruimte is ook een kleine houten deur. Die deur moet je gebruiken om het verdere deel te beklimmen. Deze trap is heel anders dan de eerste trap, deze bestaat uit betonnen treden, wat duidt op het feit dat dit deel later gebouwd is. De treden voelen minder smal aan en je hoeft minder gebukt te lopen.

Op een gegeven moment kom je weer aan bij eenzelfde soort houten deur. Als je die binnenstapt kom je bij dezelfde ruimte als net aan, alleen is deze ruimte iets donkerder, staan er meer zitzakken en staat er een box. Ook deze ruimte heeft een groot luik in het midden van de ruimte. Als je dan dezelfde deur weer doorgaat en de trap verder omhoogloopt kom je aan bij de kerkklokken.

De harde wind komt je tegemoet zodra je de houten deur opent. In de toren hangen drie klokken. In totaal heeft de kathedraal 8 klokken. Hier hangen de drie zwaarste: de Salvator (2500kg), de Michael (2000kg) en de Bavo (1500kg), deze wil je dus niet op je hoofd krijgen. Dit zijn nieuwere klokken dan eerst en dat komt omdat er na de oorlog nieuwe klokken gegoten moesten worden. De Michael is hergebruikt vanuit de Michaelskerk uit Zwolle, die afgebroken is. Ieder half uur luidt de klok. Het is een eentonig hard geluid, dus pas op voor je oren. Elke klok heeft zijn of haar eigen toonhoogte, maar worden niet alle drie geluidt. Dit gebeurt alleen tijdens een kerst mis. Hierboven heb je een wijd uitzicht over Haarlem, en op een heldere dag kun je zelfs tot Katwijk kijken.

Nu je het hoogtepunt van de toren gezien hebt moet je beginnen met de afdaling. Eerst weer de houten deur door en de iets minder smalle wenteltrap af. Bij deze trap is er minder licht en het koude gevoel bekruipt je lichaam. Dan sta je na een korte afdaling weer in de grote ruimte. Weer een houten deur door en nu de van bakstenen gemaakte smalle wenteltrap af. Je voelt de verandering in temperatuur en je lichaam begint weer wat warmer te worden. Ook is er steeds meer licht wat dit gevoel versterkt.

Je passeert onderweg weer de kleine houten deurtjes en de raampjes die uitkijken op de binnenkant van de kerk. Na een lange afdaling kom je weer in de smalle gang en stap je de deur uit de kerk in.

hieronder in de audioreportage neemt Anna van der Bent u mee door de toren.

[embed]http://soundcloud.com/anna-van-der-bent/audioreportage-beklimmen-sint-bavo?si=22bcb682a71644daaa0ded2acf4eccfa[/embed]

Over de auteur

Zus Veldkamp

Zus Veldkamp (2003) is beginnend journalist met een passie voor sport. ‘Van jongs af aan betrok mijn vader mij in de autosport wat nu uitgebloeid is tot een grote liefde voor de Formule 1. Daarnaast heb ik ook een ruime interesse in de politiek en wil ik graag weten hoe de maatschappij in elkaar steekt.’

1 reactie

  1. Arno

    Kun je niet helemaal naar de top ? Of was dat vroeger met een brug tussen de torens.

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *