Ton Moolenaar terroriseert zijn straat met schrijven voor de jaarlijkse Write for Rights campagne

Ton Moolenaar terroriseert zijn straat met schrijven voor de jaarlijkse Write for Rights campagne

Naast het ondertekenen van brieven kan er ook een groetenkaart geschreven worden.

HAARLEM – 10 december is het de internationale dag voor de mensenrechten. Ter aanloop van 10 december is er op dinsdag 7 december een ‘Write for Rights’ evenement georganiseerd in Haarlem. Write for Rights is een evenement dat Amnesty International organiseert om aandacht te vragen voor mensen die groot onrecht zijn aangedaan. Dit doen ze door middel van brieven sturen aan de desbetreffende autoriteiten.

Dinsdag morgen negen uur ‘s ochtends is het schrijfevenement in Haarlem gestart. In het stadhuis van Haarlem lopen verschillende mensen door de gangen op weg naar hun werk of naar de exposities die in de verschillende zalen uitgestald worden. Achter de glazen deur waar de receptie zich bevindt, staat aan de rechter kant van de kloostergang een groepje mensen. Tussen dit groepje mensen staat Ton Moolenaar de voorzitter van Amnesty Haarlem. Moolenaar wijst de mensen erop dat ze alle brieven nauwkeurig ondertekenen. Onder de handtekening schrijven de mensen ‘Haarlem, The Netherlands’. Zo weten de autoriteiten, die de brieven ontvangen, dat ze ondertekent zijn in Haarlem.

Ton Moolenaar vertelt over de eerdere successen die Amnesty heeft behaald met de Write for Rights campagne, maar ook over de mensen die nu hulp kunnen gebruiken van Amnesty. Dit jaar worden er brieven geschreven voor 10 verschillende mensen die onrecht aangedaan zijn. Zo zit Zhang Zhan vast in China voor berichtgeving over corona en is Wendy Galarza onterecht geraakt door politiekogels. Moolenaar vertelt dat hij niet verwacht dat landen zoals China en Oekraïne actie zullen ondernemen als ze de brieven ontvangen, maar dat bij Guatemala en Nigeria de kans groter is.

‘Ten tijden dat het nog kon, boden we mensen de gelegenheid om langs te komen en te tekenen. We hebben in de Filmschuur gestaan en allerlei bibliotheken, dat kan nu niet.’ Dit vindt Moolenaar erg jammer. Zelfs de fakkeltocht die jaarlijks door Haarlem gehouden wordt, om aandacht te vragen voor de dag van de mensenrechten is afgelast. Ook de geplande bijeenkomst op de oprichtingsdatum van de groep is afgelast, Amnesty Haarlem bestaat dit jaar namelijk 55 jaar.

Dat er zoveel mogelijk brieven ondertekent worden vindt Moolenaar belangrijk. In de straat waar hij woont worden de mensen ‘geterroriseerd’, met het schrijven van brieven. ‘Hier kunnen ze een jaar van bijkomen en dan zijn ze het weer vergeten.’ grapt Moolenaar. Als er meer mensen komen schrijven komt er meer druk op de zaak, maar er groeit bij Haarlemmers ook meer besef over wat er speelt in de wereld.

Zelf heeft hij naast het ondertekenen van de brieven ook groetenkaartjes geschreven aan mensen die onterecht vast zitten.

‘Ik wil mensen laten weten dat er iemand is die aan je denkt.’ Aldus Ton Moolenaar.

Twee uur na de start zijn er twintig brieven ondertekent. De meeste schrijvers zijn mensen die in het stadhuis lopen. De nietsvermoedende voorbijgangers worden door Moolenaar meteen aangesproken. ‘Meneer heeft u even tijd?’, de meneer blijkt een bekende van Moolenaar te zijn en ze houden een kort praatje. Achter de man denken twee vrouwen de dans te ontspringen, maar ze worden meteen aangesproken door de jeugd ambassadeur van Amnesty Haarlem, Hadda Yadine. De vrouwen doen alsof ze Hadda niet horen en lopen snel de kloostergang uit.

Zaterdag 11 december staat Amnesty Haarlem in de grote St. Bavo kerk van 12.30 tot 15.30 om meer handtekeningen te verzamelen.

Wil je weten hoe Hadda Yadine de campagne ervaart of waar de brieven na het ondertekenen naar toe gaan? Luister dan de audio van Wafae Hammoudi hieronder.

https://soundcloud.com/wafae-hammoudi/wright-for-rights-amnesty-haarlem/s-N9wPZMNYtst?si=3af9e1806dce442bab8b44303e99cd3c&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Floortje Hoogkamer

Floortje Hoogkamer, beginnende journalist en een spring-in-'t-veld. Vanaf jongs af aan is ze al nieuwsgierig naar wat de wereld haar te bieden heeft. Ze hoopt dat haar verhalen mensen aan het denken gaan zetten. "Het maakt niet uit welke gebeurtenis je beleeft, alleen hoe je er op reageert!"

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *