Duurzame kerstbomen: ‘Als je de keuze kan maken, waarom niet?’

Duurzame kerstbomen: ‘Als je de keuze kan maken, waarom niet?’

In de schuur van Kerstbomen Haarlem kan men de perfecte duurzame kerstboom uitzoeken

HOOFDDORP – Oh duurzame dennenboom, oh duurzame dennenboom. Wat zijn je takken wonderschoon. Duurzame kerstbomen worden anno 2021 steeds populairder in Nederland en er zijn ook meer en meer ondernemers die ze verkopen. Er bestaan dan ook meerdere alternatieven voor een zo duurzaam mogelijke boom. Ook in Hoofddorp kun je zulke bomen kopen.

Als je de natte, geasfalteerde oprit op loopt hoor je links en rechts het gemekker van schapen. Het bedrijfsterrein van Kerstbomen Haarlem bevindt zich namelijk op het buitenste randje van het bebouwde deel van Hoofddorp, tussen snelweg, weiland en kantoorgebouw. Het terrein bestaat uit een redelijk grote parkeerplaats met links en rechts grote schuren. De rechter is duidelijk degene die je moet hebben voor het uitzoeken van een kerstboom. De met zwarte planken betimmerde schuur heeft namelijk een grote openstaande schuifdeur en voor de schuur staan al wat bomen uitgestald. De één nog mooier en voller dan de ander en netjes gesorteerd van klein naar groot. Het zachte geluid van kerstmuziek is zelfs vanaf buiten te horen.

Jeroen Kuijer is eigenaar van Kerstbomen Haarlem en vertelt dat er elke dag genoeg te doen is sinds er af en aan mensen een boom op komen halen. De bomen van Kerstbomen Haarlem zijn duurzaam sinds er voor elke boom die gekapt wordt, er twee terug worden geplant ter compensatie. Alle bomen zijn gemiddeld tien jaar oud en worden rustig aan gekweekt. ‘Ze worden niet uit de natuur gehaald maar echt hiervoor geproduceerd, dus ik denk dat dat een hele mooie cirkel is’, aldus Kuijer. ‘Dit is denk de beste manier’, vervolgt hij.

‘Er is een groeiende behoefte bij mensen om van een kerstboom geen wegwerpboom te maken,’ vertelde Frans Kerver het Algemeen Dagblad. Hij is woordvoerder van Adopteer een Kerstboom. ‘Als je de wereld wil verbeteren, dan is hier weinig te behalen’. Hij vervolgt, ‘Toch: als ik zie hoe gezinnen met kinderen er soms mee omgaan, dan krijg ik het idee dat het ook een educatieve functie heeft’. Het adopteren van een boom is één van de vele alternatieven die er zijn voor een zo duurzaam mogelijke kerstboom. Zo staat het op Pinterest vol met knutsel kerstbomen, van hout tot van glas. Ook zijn er mensen die een kamerplant die ze al hebben staan versieren.

Nog een alternatief van mensen voor een duurzame boom, is de kunstboom. Milieu Centraal meldt echter dat het verschil tussen echte bomen en kunstbomen niet heel groot is qua klimaatimpact. Zowel de echte- als de kunstboom geeft een jaarlijkse klimaatimpact die even groot is als zo’n 25 kilometer rijden met een benzineauto. Daarbij moet nog wel het eventuele vervoer van het buitenland naar Nederland nog worden meegerekend. Bij echte bomen moet daar het gebruik van chemische stoffen en watergebruik bij het kweken bijgerekend worden. Ook de impact voor het lokale ecosysteem van de kwekerij hoort erbij. Kerstbomen bieden namelijk een schuilplaats voor dieren.

Bij kunstbomen moet er rekening mee worden gehouden dat het fabriceren erg vervuilend is door de schadelijke deeltjes die vrijkomen. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar hoelang je een kunstboom moet hergebruiken, wil die duurzaam zijn. Bij hergebruik van 20 tot 23 jaar is er in ieder geval sprake van dat een kunstboom duurzamer is dan een echte boom. Bij een kunstboom scheelt het natuurlijk wel al uitstoot omdat je niet elke keer weer met de auto een boom op moet gaan halen maar gewoon naar zolder kan lopen.

Het uitzoeken van een kerstboom in Hoofddorp is een prettige ervaring gemaakt door Kerstbomen Haarlem. Na het ontwijken van de modderige plassen water en door de opening te lopen die de schuifdeur achterlaat, kom je binnen in de knusse, kerstachtige schuur. Alle kerstverlichting verlichten de alsnog wat donkere ruimte. Het is er koud, maar het is er een stuk beter dan buiten in de nog koudere miezerbui die over Hoofddorp trekt. Het ruikt binnen naar een combinatie van hout en dennen en de kerstmuziek die buiten ook al te horen was, klinkt hier nog luider.

De klanten komen om de zoveel tijd het terrein opgereden. Met geconcentreerde gezichten en de handen op de rug banen zij zich een weg door de massa kerstbomen die in de schuur staat. Een van hen is Marscha. Ze vertelt dat ze het liefst toch wel echt een echte boom wil. ‘Het ruikt lekker en je hebt er wel veel werk aan maar ik vind het altijd wel wat hebben zo’n echte boom’. Ze wist van tevoren niet dat de kerstbomen bij Kerstbomen Haarlem duurzaam waren. Ze vindt het wel een goed initiatief. ‘Als je de keuze kan maken, waarom niet?’, zegt ze affirmerend. Na het uitzoeken van een kleine maar volle boom, krijgt ze hulp van de dichtstbijzijnde medewerker met het in de auto laden en rijdt ze in haar turquoise Fiat 500 het terrein af. De kerstboom steekt uit haar achterklep. Marscha zal zeker niet de laatste zijn die met een vorm van een duurzame dennenboom de kerstdagen ingaat dit jaar.

Eigenlijk is helemaal geen kerstboom, echt of kunst, het milieuvriendelijkst. Maar als je dan toch een kerstboom in huis wil halen, dan zijn er meer dan genoeg duurzame alternatieven.

In onderstaand audiofragment, geproduceerd door Zus Veldkamp, vertel Jeroen Kuijers van Kerstbomen Haarlem over de duurzaamheid van zijn bomen.

[embed]http://soundcloud.com/user-64193811/duurzame-kerstbomen-met-zus-veldkamp?si=2a68700436ca44489571859a840829ae&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing[/embed]

Dé trend van dit najaar: duurzame kerstbomen. In onderstaand audiofragment, geproduceerd door Fleur Nuijten, vertelt verkoopmedewerker van Kerstbomen Haarlem Piet Tameris meer over de drukte rondom de verkoop hiervan én de belevenis die bij het uitzoeken van een kerstboom komt kijken.

[embed]https://soundcloud.com/user-598953052-364365049/de-trend-van-dit-najaar-duurzame-kerstbomen-1/s-T5IfxUyO9eE?si=c2ed56b4266b4d55bfda8d9a7fc245af&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing[/embed]

Over de auteur

Anna van der Bent

Anna (Katwijk, 2003) studeert journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ze luistert graag naar muziek en heeft een passie voor films. Die passie voor films samen met de tv-programma's die ze keek in haar jeugd hebben haar geïnspireerd om journalist te worden. Ze schrijft voor het lokale platform De Mug, hier publiceert zij nieuwsartikelen en audiofragmenten over nieuws uit de regio Haarlem.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *