HAARLEM- Het is half zeven s ’morgens. De zon is nog niet op en het enige licht komt van de zes lichtmasten, die het voetbalveld van S.v. Alliance’ 22 omringen. Op het veld staan twee teams, die beide een balletje rondspelen. Door de nieuwe coronamaatregelen kunnen de spelers niet meer na 5 uur trainen en hebben ze samen besloten om het in de morgen te doen. Dit komt niet voor iedereen gunstig uit.
De laatkomers sloffen richting het veld met hun kraag op tegen de kou en de handen in de zakken. Wanneer ze het veld oplopen lijkt hun stemming te veranderen. De jassen gaan uit en enthousiast hollen ze het veld op. De bal wordt aangespeeld en de training kan beginnen. De betreffende teams zijn onder 19-1 en onder 19-5. Beide teams missen een groot aantal spelers, maar zij die er wel zijn, spelen fanatiek mee. Het team onder 19-5 mist niet alleen een deel van hun spelers, maar ook hun trainer. Tom Oltmans, de trainer, is een van de spelers en de rest van het team reageert vurig op zijn absentie vandaag. ‘Hij is een hypocriet. Hij wordt altijd boos als we te laat komen en dan komt hij in de morgen zelf niet opdagen’, roept Binck Vis, een van de spelers. De rest van het team moet lachen, maar is het wel met hem eens.
Bij het team onder 19-1 hangt er een veel serieuzere sfeer. Terwijl team 19-5 nog lachend achter de bal aanrent en flauwe grappen over elkaar maakt, is het selectieteam al druk bezig met ingewikkelde passoefeningen. Over het veld schallen twee dik geklede trainers diverse opdrachten, die per direct worden uitgevoerd door de spelers. Wanneer de trainers de volgende oefening hebben uitgelegd, loopt een van hen naar het andere team. Hij vraagt of ze de groepen zo samen willen voegen om een oefenpotje te spelen. De jongens stemmen hier mee in, maar vertellen na de training dat ze toch blij zijn dat het potje niet doorging door tijdsnood. ‘Ze weten dat wij slechter zijn dan hen en spelen hierom nooit de bal naar ons’, legt Mees Westerop uit. ‘Dan is er ook geen bal aan voor ons’.
Behalve de spelers en coaches is er niemand op of om het veld te zien. Een ambulance komt eventjes met sirenes aan gescheurd, maar dit blijkt door een defect alarm te komen en hij is al snel weer weg. Door de nieuwe corona maatregelen mogen sporten niet meer na 5 uur uitgevoerd worden, maar mag er ook geen publiek komen kijken. Leonie Stoel, moeder van Jens Smit, vindt het een goede oplossing om zo vroeg te gaan trainen. ‘Ik vind het absurd dat ze niet meer na 5 uur mogen trainen. Ik mag komende zondag ook al niet bij de wedstrijd van mijn zoon kijken. Dat vind ik een beetje gek. Ik vind het wel een erg creatieve oplossing om vroeg te gaan trainen. Je verliest er niks mee van je dag, dus ik kan er alleen maar achter staan’. Jens Smit is ook tevreden dat hij kan blijven trainen, maar had het liever op een later tijdstip gedaan. ‘Mijn wekker ging vanmorgen om 6 uur al af. Ik stond op en dacht dat het nog avond was. Ik was zo moe’.
In huize van Gool zijn de meningen verdeeld over de nieuwe trainingstijden. Floris van Gool, een van de spelers, moet vroeg naar school en kan niet meer bij de trainingen zijn. De familie zit rondom de tafel aan de borrel en alle gesprekken vallen stil als Floris uitlegt, waarom hij niet naar de trainingen kan komen. ‘Ik vind het jammer dat ik niet meer mee kan trainen, maar ik heb dan school en moet al vroeg de trein pakken’. ‘Ach, welnee’, valt zijn moeder, Saskia van Gool, hem in de rede. ‘Jij begint pas om 9 uur. Je kan heus wel een balletje trappen van tevoren’. ‘Wij hebben onze zoon verpest’, doet Fred van Gool, er een schepje bovenop. ‘Hij kan niet meer voor 10 uur zijn bed uit komen en voert de rest van de dag geen klap uit’. De rest van de tafel lacht het uit, terwijl Floris neergeslagen naar de keuken loopt.
Voor de meningen van de spelers en coach, kunt u hieronder naar het audiofragment van Wesley Schroder luisteren. Hij schets hierin een goed beeld van de ervaring op deze vroege morgen.