‘Ik vind het jammer dat we moeten bewaken tegen vernielingen’

‘Ik vind het jammer dat we moeten bewaken tegen vernielingen’

HAARLEM- Sinds vorige week maandag kun je in Haarlem de kerstboom bewonderen op de grote markt. Deze welbekende kerstboom is dit jaar afkomstig uit de Duitse stad Osnabrück. Echter is dit niet geheel zonder slag of stoot, want de boom is in het verleden vaak slachtoffer geweest van vernieling.

De Boom wordt dit jaar gekocht van particulieren in plaats van uit een eigen kweek. Hans Cok is groen direkt en in samenwerking met kerstboomscouts, worden de bomen beoordeeld. ‘Om de haverklap gaan we vol op de remmen en zien we een boom in de tuin staan’, vertelt Cok in een interview met Haarlem 105. Na het werk van Cok en de boomscouts is deze boom uiteindelijk gekozen. Dit is een stuk milieubewuster en valt daarmee ook meer in het straatje van Spaarnelanden, die ervoor zorgen dat de kerstboom er zo bij staat als op de afbeelding.

Ietse Osterga is werknemer van Spaarnelanden en projectleider groen. In een interview vertelt Osterga dat de kerstboom milieubewuster is dan voorgaande jaren, dit komt vooral doordat de kerstboom nu niet meer voorkomt uit eigen kweek. Ook vertelde Osterga dat de takken in voorgaande jaren gebruikt zijn om graven af te dekken en dat de stam gebruikt is voor hangers en zelfs een keer voor parfum. 

Naast dat de kerstboom milieubewuster is geworden blijven de vernielingen plaatsvinden. Op de grote markt staat de boom omringt door cafés, restaurants, maar ook door dranghekken. Deze hekken zijn geplaatst om te voorkomen dat mensen in de boom springen of de boom op een andere manier vernielen. Osterga is ook dit jaar weer fan van de boom, echter is hij wel klaar met alle vernielingen.

Terugkijkend naar 2015, waar op 22 december de kerstverlichting van de boom voor een gedeelte werd doorgesneden, is het nu tijd om dit probleem zo goed mogelijk te verhelpen. Vandaar ook de keuze voor dranghekken. Toch is de grote markt gevuld met kinderen en volwassenen die vol bewondering naar de kerstboom kijken. Je kunt zien dat de dranghekken daadwerkelijk hun taak om deze mensen weg te houden goed volbrengen, echter kun je zien dat er alsnog een kans is dat de kerstboom ook dit jaar weer slachtoffer wordt. Dit valt te zien door de jongvolwassen kinderen die aanwezig zijn op de grote markt, die al te dicht bij de hekken staan te kijken. ‘Ik vind het jammer dat we moeten bewaken tegen vernielingen’, vertelt Osterga in het interview met Moison. 

Na een week gestaan te hebben op de grote markt is er nog geen vervelend nieuws gekomen vanuit het Haarlemse plein. Echter dient de boom nog zeker twee weken aanwezig te zijn op de grote markt, de vraag is dus of deze boom het dit jaar wel zal volhouden om in haar huidige staat te blijven verkeren. Totdat Spaarnelanden de boom op 30 december zal weghalen, kunt u genieten van het uitzicht op de grote markt in Haarlem.

Over de auteur

Tijn Bolle

Tijn Bolle (19), is journalist en sociaal werknemer, die zich dag in dag uit inzet om zo proper mogelijk werk te leveren. Door zijn sociaal aangelegde vaardigheden en objectieve werkhouding zal hij onberispelijk nieuws verspreiden. Door zijn onkreukbaarheid is Bolle een journalist die het journalistieke werk uitvoert hoe het zou moeten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *