Vintage steeds populairder; een nieuw avontuur voor VNTG Leiden

Vintage steeds populairder; een nieuw avontuur voor VNTG Leiden

VNTG aan de Botermarkt in Leiden

LEIDEN – De afgelopen jaren is de populariteit van vintage en tweedehands kleding enorm toegenomen. Online en in fysieke winkels. Online tweedehandswinkel Vinted telt al meer dan 45 miljoen leden en door heel het land lijken vintage winkels als paddenstoelen uit de grond te schieten. VNTG, een vintagewinkel aan de Botermarkt in Leiden loopt goed. Begin 2022 zal de winkel verhuizen naar een pand aan de Breestaat van maar liefst vijf keer zo groot.

De winkel aan de Botermarkt is klein, maar zeker niet onopvallend. In witte letters staat ‘VNTG’ op het grote glazen raam van de etalage. Vintage is een begrip dat de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen. ‘Vintage kleding is tweedehands kleding van 25 jaar oud en ouder’, vertelt eigenaresse Marieta Hoek. Op een bankje voor de winkel liggen coltruien en mutsen in twee opengeslagen koffers. Aan een kapstok naast de ingang hangen verschillende tassen. Twee ijzeren kledingrekken zijn gevuld met verschillende kledingstukken. Van jurken met pailletten tot jassen van zacht bont. Op het raam hangt een gele poster met in zwarte letters: ‘HOERA! VNTG GAAT VERHUIZEN!’.

Wat meteen je aandacht trekt wanneer je de winkel binnenloopt is de grote hoeveelheid aan verschillende kleuren en prints. Elk kledingstuk is uniek en het aanbod is enorm. Op een tafel liggen accessoires als oorbellen, buttons en handschoenen, gelabeld met handgeschreven prijskaartjes. Aan de muur hangen tassen en haarbanden gemaakt van oude gordijnstoffen. Wat ook opvalt is de hoeveelheid aan verschillende soorten stoffen. In de meeste kledingwinkels zijn de stoffen waarvan de kleding bij VNTG is gemaakt lang niet allemaal te vinden. Wat bijzonder is aan vintage kleding is dat het zeker nog jaren mee kan ondanks dat het misschien wel 50 jaar oud is.

‘De kleding die nu wordt geproduceerd is niet gemaakt om lang mee te gaan. Vroeger werd kleding gemaakt op een manier waardoor er seizoenen mee gedaan kon worden. Er werden stevige voeringen en mooie knopen gebruikt. Nu een kledingstuk tegenwoordig veel minder lang gedragen wordt is dit overbodig geworden.’

De tassen aan de kapstok naast de ingang van de winkel hebben wat zichtbare gebruikssporen, maar een tasje van de H&M zal er lang niet zo goed uit zien na op z’n minst 25 jaar. In de winkel hangen warme wollen truien en satijnen blouses van duurzame kwaliteit. Merken als H&M en Pull&Bear zijn niet in de winkel te vinden, in tegenstelling tot bij de online website Vinted. Marieta voelt dan ook geen concurrentie tussen vintage winkels en Vinted. ‘Bij Vinted ontbreekt de service die de winkels wel kunnen bieden. Ook kun je artikelen van Vinted bijvoorbeeld niet passen of terugsturen.’

Het nieuwe pand op de Breestraat, waar nu de verhuizing in volle gang is, heeft een oppervlakte van 140 vierkante meter. Op de met plastic afgeplakte ramen hangen posters; ‘VNTG COMING SOON’. Het pand heeft een prachtige gevel van gelakt donkerbruin hout en hoge etalageramen. In de nieuwe winkel is er veel meer ruimte voor kleding en dus zal er ook meer moeten worden ingekocht. Voor Marieta is dit geen probleem. ‘Bij vintage groothandels bestel ik honderden kilo’s per keer. Het aanbod is zelfs zo groot dat ik specifiek kan aangeven welk soort kledingstukken ik wil, of het nou jaren 80 rokken zijn of Adidas slippers’.

Hoe de nieuwe winkel er uit zal gaan zien is nog een geheim. Wel vertelt Marieta dat ze genoeg leuke ideeën in haar hoofd heeft voor de winkel. Ze zal in haar winkel bijvoorbeeld aandacht besteden aan mensen die op het gebied van het kopen van vintage kleding buiten de boot vallen. Zo wil ze rekken met kleding van grotere maten in de winkel zodat vintage kleding voor iedereen toegankelijk is. Ook wil ze graag een naaimachine in de winkel zodat mensen hun kapotte kleding kunnen laten repareren. ‘Het is heel makkelijk om duurzaam te klinken, maar het is een ander verhaal om dat echt te zijn’.

Begin volgend jaar zal de winkel op de Breestraat openen en zal Marieta met veel enthousiasme beginnen aan dit nieuwe avontuur.

In onderstaand audiofragment geeft Giorgio Steltenpohl een sfeerimpressie van VNTG Leiden. In de audioreportage neemt Giorgio een kijkje in de winkel en gaat hij langs bij het nieuwe pand.

https://soundcloud.com/user-558618880/leiden-vntg-winkel-mixdown/s-FUzJSPmooQP?si=1fdbddd0d098420bb3176c94fd930183&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Lisa Kattenberg

Lisa Kattenberg is 19 jaar oud en eerstejaars journalistiekstudent aan de Hogeschool van Utrecht. Ze is erg benieuwd naar wat deze studie haar zal brengen en kijkt er naar uit om dit jaar te ontdekken waar haar interesses liggen. 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.' - Pippi Langkous

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *