Kerst in de Crypte gaat wel door

Kerst in de Crypte gaat wel door

HAARLEM- Kerst is nabij en de Kathedrale Basiliek Sint Bavo biedt ook dit jaar weer een kerstactiviteit aan. Voor het derde jaar op rij opent de Koepel Kathedraal de crypte in kerststijl. In de crypte zijn honderden kerstgroepen uitgestald en meerdere miniatuurtaferelen te zien. De kerstactiviteit trekt een hoop publiek, maar de crypte heeft niet veel ruimte. Hoezo mogen kerstactiviteiten zoals de kerstmarkt niet doorgaan, maar Kerst in de crypte wel?

 

Het is koud in de kathedraal. Aan het plafond hangen slingers met zilveren sterren, die zonlicht op de muren reflecteren. Aan de kerkbanken hangen bordjes met pijlen die de weg wijzen naar de achterkant van de kathedraal. Om de trap naar de crypte is een tunnel gebouwd. Uit de tunnel komt een warme lucht omhoog samen met een zacht rumoer. Beneden is een grote open ruimte. Aan de muren hangen schilderijen van heiligen en Bijbelse verhalen. Het rumoer komt uit een doorgang links van de trap. Aan de andere kant van de doorgang is het een spektakel. Een miniatuurspoor van maar liefst 80 meter loopt over meerdere tafels langs kleurrijk verlichte dorpen, die allemaal hun eigen verhaal vertellen. Daarom heen tientallen enthousiaste bezoekers.

Een groepje ouderen staat bezorgt voorovergebogen over een locomotiefje, dat hortend en stotend vooruit probeert te komen. Ze sporen elkaar aan om het treintje een tik vooruit te geven, maar dit blijkt niks uit te halen. Het groepje kijkt teleurgesteld naar het treintje, als een oudere vrijwilliger ze uit de brand helpt. Hij verwijdert twee wagons en het treintje speurt weer levensvol vooruit. Ieders blik volgt de locomotief, terwijl het een rondje maakt om het voetbalveld, de skipiste en het ski-dorp passeert, langs Santa’s Wonderland rijdt en vervolgens stopt bij het station van Leeuwarden. De ouderen applaudisseren lachend voor de vrijwilliger en lopen door naar de linkerkant van de crypte.

Aan de linkerzijde zijn meer dan 300 kerstgroepen uit verschillende landen uitgestald. Ieder stalletje wordt vergezeld door een kaartje met hierop het land en het jaartal van oorsprong. Het zijn voornamelijk Europese stalletjes, maar af en toe vind je ook kerstgroepen uit verre landen zoals Kameroen, Ethiopië en Mexico. Italië, Nederland en Oostenrijk komen veruit het vaakst voor. Iedere stal is uniek en de materialen verschillen van klei, hout en steen tot porselein, stof en glas. De verschillen in cultuur zijn goed terug te vinden in de kunstwerken. Waar Maria en Josef in de Oostenrijkse stallen een blanke huidskleur hebben en warm gekleed zijn, zijn ze in Kameroen getint en dragen ze slechts een dunne toga.

In een lange rij sloffen de bezoekers langs de kerstgroepen en miniatuurdorpen. Anderhalve meter afstand wordt hier niet gehouden. Om de zoveel tijd is er een kerstgroep of miniatuur huisje dat meer aandacht verdient en dit zorgt direct voor groepsvorming om het tafereel. Vooral het miniatuurcircuit krijgt een hoop aandacht. Bezoekers nemen hier gerust hun tijd, terwijl ze in een kringetje naar het Redbull sportwagentje zoeken en lachen om het Ferrari autootje in het grind.

Stephan van Rijts, een horecamedewerker bij de Koepel Kathedraal licht toe waarom deze kerstactiviteit wel door mag gaan. ‘Het heeft allemaal met de locatie te maken. Wij zijn een museumlocatie oftewel een doorstroomlocatie. Daar gelden de regels van de QR-code, anderhalve meter afstand en de mondkapjes bij.  Wij houden ons aan die regels. Op de grote markt kunnen ze gewoon geen vergunning van de burgemeester krijgen. Er komen te veel mensen op af en de ruimte is beperkt, zo simpel is het. Ik mis de kerstmarkt ook niet per se. Ik ben veel liever hier om aan mensen uit te leggen, wat kerst is’.

Voor de reacties van de bezoekers op Kerst in de crypte kunt u hieronder luisteren naar het audiofragment van Wesley Schroder. Hij vertelt hierin hoe hij en de bezoekers deze kerstactiviteit ervaren.

https://soundcloud.com/wesley-schroder/kerst-in-de-crypte-mixdown/s-X11BVrzNrvx?si=2e271af4dfcb4fcc935fa9399161a5f6&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *