Sint-Bavo Kathedraal is terug met haar kerstentoonstelling vol geschiedenis

Sint-Bavo Kathedraal is terug met haar kerstentoonstelling vol geschiedenis

Geschonken kerstitems, te zien bij 'kerst in de crypte'

 

HAARLEM- Met de kerst in het vizier geeft de Koepel Kathedraal Sint-Bavo in Haarlem van 10 december tot en met 9 januari voor de derde keer weer een uniek kijkje in haar crypte. Na het succes van twee jaar geleden waarbij er 7000 kaartjes in drie weken werden verkocht, kon een tweede jaar niet uit blijven, maar na twee dagen moest het evenement in 2020 alweer worden afgebroken. Nu in 2021 is de tentoonstelling ‘kerst in de crypte’ weer terug, waarbij er meer dan 300 geschonken kerstitems en een miniatuur-kerstdorp in de crypte van de Sint-Bavo Kathedraal tentoon worden gesteld.

Vanaf de ingang van de Kathedraal bevind de ingang van de crypte zich aan de achterzijde van de Kathedraal. Wanneer je bij de achterzijde van de Kathedraal bent aangekomen dient u een trap naar beneden te lopen waarna je direct de crypte inloopt. De crypte is versierd met kerstbomen, kerststalen, kerstbeeldjes en kerstdorpjes in miniatuur. Op de achtergrond speelt zich klassieke, maar ook moderne kerstmuziek af in de crypte om zo het kerstgevoel bij de bezoeker helemaal compleet te maken. Volgens vrijwilliger en oud-pastoor Stephan van Rijt is de crypte de perfecte plek voor de kerst tentoonstelling. ‘Kerst is het kleine, het aller kleinste kind wat uitgroeide in iets zo groot wat wij niet kennen, dat is het verhaal van kerst’. Door deze tentoonstelling dan ook in de kleinste ruimte van de kathedraal te houden, word daarmee dus ook aangegeven dat je je tijdens kerst vooral op de kleine dingen moet focussen, vindt Stephan. Volgens Stephan is de Kathedraal zelf ook een perfecte plek  om een kerst tentoonstelling te organiseren ‘Kerst is iets wat natuurlijk bij de kerk past, sterker nog kerst is uitgevonden door de kerk. De kerk is daarom dan ook de perfecte plek om een kerst tentoonstelling te geven’. Volgens Stephan vinden mensen kerststalletjes ook heel mooi om te zien. Deze kathedraal is in bezit van ongeveer 100 kerststalletjes, afkomstig uit talloze verschillende landen waar het kerstfeest gevierd word. Deze kerststalletjes worden  ook allemaal tentoon gesteld in de crypte van de Koepel Kathedraal. ‘Geen andere organisatie is in bezit van meer van deze stalletjes dan de kerk, de kerk kan dus het kerstgevoel het beste visualiseren’, vindt Stephan.

De tussen 1895 en 1930 gebouwde Koepel Kathedraal in Haarlem is vernoemd naar de heer Sint-Bavo. Sint-Bavo was een ridder die veel zondes beging, totdat zijn vrouw te vroeg overleed. Sint-Bavo vond dat hij zijn zondes goed moest maken, met de wereld, met zichzelf en met god. Daarom besloot hij al zijn geroofde spullen aan de arme te geven en ging in een boom wonen om daar de hele dag te gaan bidden. Na een aantal jaren in een boom te wonen besloot hij zichzelf in een klooster in Gent  op te sluiten om daar te blijven bidden tot zijn dood. Dit verhaal van je kunt je fouten altijd goed maken, vond de kerk zo bijzonder en daarom besloten zij een Kathedraal naar hem te vernoemen. Het goed maken van je fouten is iets wat volgens de vrijwilligers van de Sint-Bavo Kathedraal gedurende de kerst ook heel belangrijk is. De levenswijze van Sint-Bavo van je fouten inzien en je fouten goed maken wordt uitgebreid behandeld tijdens de rondleiding ‘geloof en geluk’ die ook tijdens de kerst te zien is in de Sint-Bavo Kathedraal.

Nadat je door de crypte heen bent gelopen en de tentoonstelling dus gezien heb, loop je recht tegen het restaurantje van de Kathedraal aan. Hier zou je na afloop een kop koffie met een stuk appeltaart kunnen bestellen waar vrijwilliger Stephan van Rijt je hartelijk bedankt voor je komst. Wil je de tentoonstelling ‘kerst in de crypte’ nog bekijken, dit kan tot en met 9 januari 2022 in de Koepel Kathedraal in Haarlem.

Om te weten wat kerst voor de bezoekers en vrijwilligers van de Sint-Bavo Kathedraal betekent, luister dan vooral naar het audioverslag van audio journalist Wesley Schroder.

https://soundcloud.com/wesley-schroder/kerst-in-de-crypte-mixdown/s-X11BVrzNrvx?si=2e271af4dfcb4fcc935fa9399161a5f6&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Jorn de Haas

Jorn de Haas is student op de hogeschool Utrecht. Al vanaf zijn 7de jaar wil Jorn journalist worden. In het begin was Jorn voornamelijk geïnteresseerd in de sportkant van de journalistiek, op latere leeftijd ontstond zijn interesse voor de politiek. Hij is de opleiding ingegaan met de gedachte: 'Als je in een doel gelooft zal je dat doel ook bereiken'.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.