ABC Haarlem huisvest nieuwe expositie

ABC Haarlem huisvest nieuwe expositie

Een lichtbeeld uit de 'Ruiten 10' serie

HAARLEM-  In het ABC architectuur centrum Haarlem is sinds deze week een nieuwe expositie te zien die tot 30 januari 2022 zal lopen. Ze hopen zo een warme kerstsfeer naar het ABC te brengen. De expositie bestaat uit lichtbeelden gemaakt door Ronald Mattern en een foto van Marco van Beusekom.

In een historisch uitziende straat, tegenover het Frans Hals Museum bevindt zich de ingang van het ABC. De ingang, die gekarakteriseerd wordt door de grote houten deur, deelt het ABC met Museum Haarlem. Het ABC is het centrum voor architectuur en stedenbouw van Haarlem en regio Kennemerland, visueel gemaakt door middel van exposities en activiteiten.

De mannen aan de balie zijn vriendelijk en goedlachs, ze geven de route aan die door corona verplicht is gemaakt. Na drie ruimtes met verschillende exposities komt de galerij, hier hangt de nieuwste expositie. De galerij is een lange hal die geen lichten nodig heeft sinds aan de linker- en rechterzijde de lichtobjecten van Ronald Mattern hangen. Ze zijn subtiel maar toch sterk aanwezig. Het eerste lichtobject aan de linkerhand is een zelf staand werk dat losstaat van de ‘Ruiten 10’ serie. Het is een halve bol gemaakt van metaaldraad waaraan weerstandjes en verschillende kleuren lampjes aan gesoldeerd zijn. In de bol zijn ook kleine figuren gemaakt met abstracte vormen.

De andere lichtobjecten horen tot de ‘Ruiten 10’ serie. De ruit is voor Ronald Mattern een speciale vorm. Zelf zegt hij hierover op de site van het ABC: ‘Op het eerste gezicht is het een figuur met vier dezelfde, gelijkwaardige zijden. Maar toch heeft een ruit, gevoelsmatig, een boven- en een onderkant en reikt de hele vorm ‘naar boven’. De twee zijkanten zijn de ondersteuning van de weg naar omhoog.’ Ook de 10 ruiten zijn van metaaldraad maar anders dan in de halve bol, zijn hier ook stukjes gelakt vliegerpapier in verwerkt. De LED-lampjes zijn blauw en groen gekleurd en door sommigen achter het vliegerpapier te plaatsen, wordt er een ander effect gecreëerd.

In de ruiten bevinden zich allemaal figuren van metaaldraad. ‘Menselijke contouren, karakters uit strips en sprookjes en eeuwig doorlopende abstracte draadfiguren’, aldus Mattern. Een doel van de ruiten is er niet volgens Mattern: ‘alles heeft een willekeurige betekenis en prikkelt hooguit de fantasie. Die gaat pas echt werken wanneer de LED-lampjes gaan branden en het licht in allerlei onverwachte richtingen het lijnenspel beschijnt. Door het licht komen de draadvormen tot leven.’

Wat ook deel uitmaakt van de expositie is een foto die gemaakt is door fotograaf Marco van Beusekom. Op de foto, die is afgedrukt op plexiglas, is een mistige Grote Markt te zien met op de achtergrond de St. Bavokerk en op de voorgrond een terras die op de anderhalvemetermaatschappij is ingericht. Van Beusekom heeft de foto gemaakt op een herfstige ochtend in september van 2020. Zelf zegt Marco van Beusekom op de site van het ABC: ‘Ik ben van nature visueel ingesteld en ben dan ook altijd op zoek naar het beeld van de huidige tijd waarin wij leven. Voor mij is de kunst van het fotograferen het vastleggen van bepaalde gebeurtenissen zonder dat ik daar veel woorden aan hoef te geven. Woorden betekenen veel maar soms zijn woorden ontoereikend voor het overbrengen van een gevoel, een emotie. In een foto weet ik dat vast te leggen.’

Twee vrouwen staan de expositie aandachtig te bewonderen. Hun gesprek en gelach galmt door het ABC terwijl ze richting de uitgang lopen en de leuke mannen aan de balie gedag zeggen.

De expositie van Ronald Mattern en Marco van Beusekom is nog tot 30 januari 2022 te bewonderen.

Luister in het onderstaand fragment naar Zus Veldkamp, zij neemt u mee door het ABC architectuur centrum Haarlem

[embed]https://soundcloud.com/user-64193811/een-kijkje-bij-het-abc-in-haarlem?si=941708bc8d7e4760890da80603944bb2&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing[/embed]

Over de auteur

Anna van der Bent

Anna (Katwijk, 2003) studeert journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ze luistert graag naar muziek en heeft een passie voor films. Die passie voor films samen met de tv-programma's die ze keek in haar jeugd hebben haar geïnspireerd om journalist te worden. Ze schrijft voor het lokale platform De Mug, hier publiceert zij nieuwsartikelen en audiofragmenten over nieuws uit de regio Haarlem.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *