Defend tegen het coronabeleid

Defend tegen het coronabeleid

Het rustige Plein 1945 in IJmuiden twee dagen na de demonstratie van zondag 12 december.

Haarlem – Waar het er op zondag 12 december vol stond met demonstranten van Defend-groepen, is het nu leeg en stil op Plein 1945 in IJmuiden. Er liggen nog wat resten van vuurwerk en sigarettenpeuken, maar verder is er niks meer terug te zien van de demonstratie die bedoeld was tegen de coronamaatregelen. Waar staan de Defend-groepen voor en wat vinden zij van het coronabeleid?

Hier en daar staan er op Plein 1945 in IJmuiden wat auto’s en busjes. Er wordt aan het plein en aan de winkels om het plein heen gewerkt. De plek voor het gemeentehuis waar de Defend-groep IJmuiden zich verzamelde, is nu leeg en kaal. Door het hele land zijn wekelijks demonstraties van Defend-groepen in heel Nederland. Zij verzetten zich door te demonstreren tegen de coronamaatregelen en het kabinet. Zo gebeurde dit ook zondagavond in IJmuiden. Hoewel corona-demonstraties vaak uitlopen tot rellen, verliep de demonstratie in IJmuiden relatief rustig. De tientallen demonstranten staken zwaar vuurwerk af en hielden zich niet aan de coronaregels, maar de politie heeft de demonstratie tot een einde weten te brengen.

Defend IJmuiden en daarmee ook andere Defend-groepen vinden dat onze rechten en vrijheden worden beperkt en ontnomen. ‘Het is onrecht wat je aangedaan wordt en je wordt er boos om, je kiest er dan voor om je stem te laten horen’, aldus een Defend-demonstrant. Defend IJmuiden begon met een gezin, waarna het een hele groep werd vol gelijkstemden. In de groep zitten verschillende soorten mensen. Verschillende etniciteiten, mannen, vrouwen, de een houdt liever een vredig protest en de ander gooit het liefst met stenen. Door middel van de demonstraties door steden in heel Nederland willen de Defend-groepen hun stem laten horen en ervoor zorgen dat het coronabeleid wordt afgeschaft.

Door zich met groepen in steden en andere plekken in Nederland te verzamelen, willen de Defend-groepen duidelijk maken dat zij niet achter het beleid, het kabinet en in het bijzonder Mark Rutte en Hugo de Jonge staan. ‘Je vrijheid wordt ontnomen en de politiek verteld dingen die haaks tegen elkaar staan’, zegt Defend IJmuiden. Ze hopen dat op langer termijn de regering naar hun stemmen gaat luisteren en het coronabeleid aangepast wordt of het liefst zelfs verdwijnt. Defend vindt het belachelijk dat men mondkapjes draagt en de 1,5 meter regel handhaaft. Op de Facebookpagina van Defend IJmuiden is een foto geplaatst van een gezin die spatschermen dragen. De reacties van de mensen onder het bericht delen bijna allemaal dezelfde mening en inhoud. ‘Dit is gewoon kindermishandeling’, ‘de ouder is niet meer te redden’ en ‘verschrikkelijk’ zijn een aantal geplaatste reacties.

‘Je kunt verwachten van een tak die voor de overheid functioneert dat ze getraind zijn en hun werk uitvoeren als één orgaan. Ik heb met eigen ogen gezien dat dat totaal niet aan de orde is.’

Naast het kabinet en het coronabeleid heeft Defend ook een mening gevormd over de politie als het gaat over de demonstraties. Volgens Defend IJmuiden is de politie uit op wraak naar aanleiding van de demonstraties. Zij treden te hard op en voeren hun taak niet uit volgens de regels. ‘Er was overal politie aan het rijden en als je niet wegdook werd je gewoon aangereden’, aldus Defend IJmuiden bij een van de andere demonstraties.

Wegens privacy redenen zijn de namen van de demonstranten weggelaten.

Wilt u meer horen over Plein 1945 in IJmuiden en het verhaal van de gemeente? Luister dan naar de audioreportage van Matthijs Bos. https://soundcloud.com/matthijs-bos-950347030/demonstratie-ijmuiden?si=e32ab4404d8946528dd06b3f6942c7ad&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.